Illa s'ha referit a la decisió d'Ayuso des d'un acte organitzat per la Cecot (Europa Press/Lorena Sopêna)

Illa titlla Ayuso d'irresponsable per plantar Sánchez: "S'han d'enfortir les institucions"

El president de la Generalitat critica la decisió de la presidenta madrilenya, que s'ha desmarcat de la resta de presidents autonòmics populars
Redacció Actualitzat
TEMA:
Isabel Díaz Ayuso

El president de la Generalitat ha titllat d'"irresponsable" la presidenta de la Comunitat de Madrid després que Ayuso hagi decidit plantar Sánchez, desmarcant-se de la resta de barons del PP i del criteri d'Alberto Núñez Feijóo.

En ple estira-i-arronsa pel finançament singular que els socialistes han pactat per a Catalunya, Salvador Illa ha assegurat que és una "irresponsabilitat no vetllar per l'enfortiment de les institucions", perquè "sense institucions no hi ha instrument per transformar la realitat".

En un discurs en el marc de la 29a edició de la Nit de l'Empresa de la patronal Cecot, Illa ha criticat obertament l'actitud de la seva homòloga madrilenya:

"Avui hem vist com una dirigent autonòmica es nega a reunir-se amb el màxim representant el govern d'Espanya. És una actitud, ho dic amb tota la claredat i respecte, irresponsable, perquè això no és enfortir ni treballar pel bé d'unes institucions fortes per generar prosperitat."

En el mateix discurs, Illa s'ha marcat com a "objectiu ambiciós" que Catalunya torni a liderar econòmicament l'estat espanyol i torni a ser "un dels quatre motors de la Unió Europea". És, ha assegurat, la "posició natural de Catalunya" que cal recuperar "jugant millor que els altres, no amb joc brut, soroll ni malifetes" ni tampoc "comprant l'àrbitre". Ho ha dit aquest dilluns durant la celebració de la Nit de l'Empresa de Cecot, a Barcelona.

Després de la decisió d'Ayuso, La Moncloa ha seguit tancant les entrevistes de divendres que ve, quan Sánchez rebrà les presidentes de les Balears, Marga Prohens, i Extremadura, María Guardiola, totes dues del PP.


Feijóo tampoc comparteix la via Ayuso

La dirigent madrilenya ha tornat a marcar perfil propi i ho ha fet amb el coneixement del seu cap de files, que manté que és un error no anar a La Moncloa, però "comprèn" Díaz Ayuso després que Sánchez afirmés que la seva parella, Alberto González Amador, és un "delinqüent confés" i que ella "presumptament" se'n podria haver beneficiat.

En un comunicat, Ayuso ha adduït dues raons per no anar a La Moncloa. La primera és que la ronda de Sánchez és en el marc "de la ruptura de la Hisenda comuna" i "no es pot normalitzar allò que no és". La segona són les paraules de Sánchez, pronunciades en un viatge a Brussel·les, que el govern madrileny considera unes "gravíssimes acusacions" i una "campanya inacceptable i impròpia d'un govern contra una administració inferior".

I així ho ha reafirmat en declaracions davant dels periodistes, on ha dit que les reunions amb Sánchez pretenen "blanquejar" el finançament singular de Catalunya i que no serveixen, ni han servit "per a res". A més, ha afirmat que va expressar la seva posició davant del Comitè Executiu del PP.

Per contra, fonts de la direcció nacional del PP expliquen que Feijóo manté que no reunir-se amb el cap de l'executiu és un "error", però "és comprensible" amb les motivacions de Díaz Ayuso.


Una plantada anunciada

Aquest dilluns, Ayuso ha consumat una plantada que ja havia anticipat, perquè al setembre va encoratjar els seus companys a no acudir a les trobades amb el president del govern espanyol, sense aconseguir un front comú contra el cap de l'Executiu. Aquest dilluns, barons que ja han mantingut aquestes reunions bilaterals han donat suport a la seva postura.

És el cas del president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que li ha traslladat "tot" el seu suport i ha manifestat que "no és tolerable una persecució política ad hominem" com la que, a parer seu, se li està fent a la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Ayuso ha rebut dures crítiques per part del govern, tant de l'ala del PSOE com de Sumar. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, l'ha acusat de plantejar un "pols" a Feijóo, mentre que Óscar López, ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, l'ha qualificat de "cap" del líder del PP. A Madrid, PSOE i Més Madrid han retret que no acudeixi a la cita a La Moncloa i han qualificat la seva actitud de "rebequeria" o acusant-la de no treballar per a tots els madrilenys.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic Salvador Illa Isabel Díaz Ayuso
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut