Banderes d'Espanya en tot el recorregut de la desfilada del 12-O a Madrid (Europa Press/Marta Fernández)

Illa trenca 14 anys d'absència de la Generalitat als actes del 12-O a Madrid

El lehendakari basc, Imanol Pradales, i els presidents de les Canàries i de Melilla no assistiran ni a la desfilada militar ni a la recepció de Felip VI al Palau Reial

Des del 2010, cap president de la Generalitat ha estat present als actes del Dia de la Hispanitat a Madrid. L'últim va ser José Montilla i ara un altre president del PSC, Salvador Illa, ha confirmat la seva assistència a l'acte. 

Illa trenca així 14 anys d'absència de representació institucional de la Generalitat a la desfilada militar i a la posterior recepció de Felip VI del 12 d'octubre.

Amb aquest gest, Illa refà els ponts trencats amb l'inici de l'etapa independentista, durant la qual, Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès van declinar la invitació per anar a Madrid.

Salvador Illa es va reunir ara fa un mes amb el monarca, en la primera visita d'un president de la Generalitat al Palau de la Zarzuela des del 2015. Una trobada que ja indicava el trencament de la dinàmica d'allunyament entre les dues institucions. 

Avui Illa torna a Madrid i serà un dels presidents autonòmics presents en la recepció al Palau Reial presidida pels reis i per la Princesa d'Astúries. No hi seran tots: com és habitual, el lehendakari basc, Imanol Pradales, no hi assistirà. Tampoc ho faran, en aquesta ocasió, el president de les Canàries, Fernando Clavijo, ni el de la ciutat autònoma de Melilla, Juan José Imbroda. 

La desfilada militar que es fa amb motiu del dia de la Hispanitat començarà a les 11 del matí, i aquest any pot estar marcada per la pluja. L'escenari, com en anys anteriors, és el passeig de Colom i el passeig de Recoletos. Hi participaran totes les unitats de l'exèrcit espanyol: desfilaran més de 4.000 membres de les Forces Armades i dels cossos de seguretat de l'Estat i s'hi exhibiran un total de 166 vehicles, 85 aeronaus (56 avions i 29 helicòpters)  i 210 cavalls.

La tribuna reial protegida amb plàstics abans de la desfilada militar del 12 d'octubre (Europa Press/Marta Fernández)

Els reis i la princesa Elionor de Borbó presidiran l'acte des d'una tribuna situada sota la font de Neptú.

Un dels moments més destacats de la desfilada és el dels salts de la patrulla acrobàtica de paracaigudisme de l'exèrcit de l'Aire. Aquest any el caporal primer Francisco Vico saltarà amb una bandera d'Espanya de 24 metres quadrats i 15 kg de pes

Si la pluja fa acte de presència, no es faran les exhibicions aèries i tampoc saltaran els paracaigudistes. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i alguns ministres, a més del líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, estaran tant a la desfilada militar com a la recepció reial posterior. 

Recepció al Palau Reial

Acabada la desfilada, Felip VI oferirà la tradicional recepció al Palau Reial en què, a més del món polític, estan convidats empresaris i representants de la vida cultural del país. 

L'acte començarà amb un d'acte del besamans al saló del tron i continuarà amb un còctel en diferents estances del palau. Un moment propici perquè es formin grupets on es debaten temes d'actualitat a micròfon tancat.

 

 

ARXIVAT A:
Felip VIPedro SánchezSalvador Illa
Anar al contingut