El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch, es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu
Illa fa el seu primer viatge oficial a Brussel·les (EFE/Andreu Dalmau)

Illa viatja a Brussel·les per rellançar Catalunya i el català a Europa

El president es reuneix aquest dimecres amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en el primer viatge oficial que fa a Brussel·les

Laura Catalán AsenjoActualitzat

El govern vol que Catalunya recuperi la presència i influència a Europa. I amb aquest objectiu, el consell executiu ha aprovat aquest dimarts el pla Brussel·les: per recuperar les relacions amb les institucions europees que, assegura el govern, els últims temps han passat per moments complicats.

Es tracta que Catalunya participi en la presa de decisions a les institucions comunitàries, en àmbits com el repartiment dels fons europeus o en polítiques d'habitatge, del sector agrícola, mediambiental o energètic.  

També en àmbits com la reindustrialització, la competitivitat i autonomia de la Unió Europea. I reforçar la capitalitat Euromediterrània de Barcelona com a punt estratègic.
 

Trobada amb la presidenta de l'Eurocambra

El pla surt a la llum coincidint amb el primer viatge oficial de Salvador Illa a Brussel·les, aquest dimecres i dijous, amb una agenda plena on té previst, entre altres trobades, reunir-se amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

El president de la Generalitat insistirà en la demanda tramitada pel govern espanyol de fer servir el català a l'Eurocambra. Pel govern és una qüestió de justícia lingüística i no en vol fer bandera política.
 

Al Comitè de les Regions, per primer cop en prop d'una dècada

El viatge s'emmarca també en el 30è aniversari del Comitè de les Regions. Serà la primera vegada des del govern de José Montilla que un president de la Generalitat participa en el ple del Comitè de les Regions. Els últims governs havien estat representats per consellers.

El ple començarà amb un minut de silenci per les víctimes de la dana i hi intervindran els presidents autonòmics dels territoris afectats pel pas de la gota freda. Entre ells, el president de la Generalitat, que ho farà en català.

També parlarà el president valencià, Carlos Mazón --per videoconferència--, el castellanomanxec Emiliano García-Page, i l'andalús Juan Manuel Moreno Bonilla.

El Comitè de les Regions d'Europa, juntament amb el Consell de la Unió Europea, són els dos únics organismes de la UE on ara es pot parlar català. El ministre Jordi Hereu ho va fer fa unes setmanes al Consell de la UE.
 

Dos dies d'agenda atapeïda

Illa també participarà en l'acte "Power regions of Europe", l'aliança de les regions europees més pròsperes per demanar a la Comissió Europea més implicació de les regions en els debats i les polítiques de la UE.

El president també mantindrà una trobada amb els representants d'una iniciativa publicoprivada que pretén impulsar la indústria dels microprocessadors a Europa.

En clau política, Illa també aprofitarà aquest ple per trobar-se amb el lehendakari basc Imanol Pradales; la presidenta de Navarra, María Chivite, i el president de les Canàries, Fernando Clavijo, amb la voluntat de teixir aliances amb altres territoris espanyols que comparteixen les mateixes preocupacions i demandes a Europa.

Illa també pronunciarà una conferència sobre els reptes d'Europa, mantindrà una trobarà amb estudiants catalans a Brussel·les i oferirà una recepció a la delegació del govern davant la UE. La trobada amb l'expresident Carles Puigdemont no serà en aquesta ocasió i tampoc hi haurà reunió amb la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCatalà Salvador Illa
Anar al contingut