Salvador Illa s'ha trobat amb Roberta Metsola a Brussel·les
Salvador Illa s'ha trobat amb Roberta Metsola a Brussel·les (ACN/Marta Vidal i Mariona Puig)

Illa es mostra "convençut" que Metsola treballa perquè es parli català a l'Eurocambra

En el viatge oficial a Brussel·les, el president de la Generalitat no té prevista cap reunió amb Carles Puigdemont, que ho critica: "no és que no toqui, és que no vol"

RedaccióActualitzat

Primer viatge oficial de Salvador Illa a Brussel·les. El president de la Generalitat s'ha reunit aquest dimecres amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, amb qui ha abordat l'ús del català a l'Eurocambra.

Després de la trobada, Illa ha destacat que Metsola està treballant de forma seriosa perquè es pugui parlar català al Parlament Europeu:

"Surto convençut, he vist que es vol abordar la qüestió seriosament, s'ha creat un grup de treball específic i hi ha voluntat d'abordar-ho en la seva plenitud."

El president ha assegurat que ha vist en la presidenta del Parlament Europeu "una actitud constructiva, informada i amb ganes de resoldre i trobar una via". 

Tot i això, Illa ha afegit que fer efectiu l'ús del català a l'Eurocambra és un procés que "tindrà el ritme que tingui" segons decideixi la Mesa.
 

Al Comitè de les Regions, per primer cop en prop d'una dècada

Abans de la trobada amb Metsola, Salvador Illa s'ha reunit amb el president del Comitè de les Regions, Vasco Alves Cordeiro, a qui ha expressat la voluntat de la Generalitat d'implicar-se "al màxim" en aquesta institució de la Unió Europea.

Reunió de Salvador Illa amb el president del Comitè de les Regions
Reunió de Salvador Illa amb el president del Comitè de les Regions(ACN/Marta Vidal i Mariona Puig)

De fet, Illa ha intervingut aquest dimecres al ple del Comitè de les Regions. Des del govern de José Montilla que un president de la Generalitat no hi participava. Els últims governs havien estat representats per consellers.

En el seu discurs, en català, el president ha defensat la necessitat de reforçar la cooperació entre administracions per respondre a emergències com la dana. El ple ha començat amb un minut de silenci per les víctimes de les riuades a Espanya. 

Illa ha criticat també "els discursos negacionistes" del canvi climàtic i ha advertit que afrontar aquest fenomen "no és una elecció, sinó un deure". 

A la sessió ha intervingut també el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha apel·lat a la "solidaritat" europea davant la catàstrofe al País Valencià i ha fet una crida a mobilitzar tots els recursos possibles per ajudar el territori. 
 

Sense reunió amb Puigdemont, que ho critica

En el viatge oficial a Brussel·les no hi ha prevista una trobada amb l'expresident Carles Puigdemont. Salvador Illa tampoc no es veurà amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El líder de Junts ha retret a Illa que visiti Brussel·les i no es reuneixi amb ell. En una publicació a la xarxa X, Puigdemont veu en la seva actitud un discurs: "ni ell ni el seu partit volien l'amnistia". I afegeix:

"El no reconeixement és una decisió política, impròpia d'algú que hauria de ser el president de tots els catalans. El missatge està rebut i ja no insistirem més. No és que no toqui, és que no vol."


Salvador Illa ha replicat les paraules de Carles Puigdemont i ha afirmat que es reunirà amb ell "quan arribi el moment". El president ha assegurat que té "el màxim respecte i consideració" per l'expresident.

En una atenció als mitjans, Illa ha admès que "li hauria agradat" trobar-se amb Puigdemont a Catalunya i, en aquest sentit, ha instat el poder judicial a "respectar" les decisions del poder legislatiu i a aplicar l'amnistia.

El president de la Generalitat ha destacat que amb el viatge a Brussel·les vol demostrar que "Catalunya vol tornar a implicar-se a fons" a Europa.

L'agenda oficial del president preveu trobades amb el lehendakari basc, Imanol Pradales, la presidenta de Navarra, María Chivite, i el president de les Canàries, Fernando Clavijo, per abordar preocupacions i demandes a Europa.
 

Pla Brussel·les

La visita a Brussel·les arriba l'endemà que el consell executiu aprovés l'anomenat pla Brussel·les per recuperar les relacions amb les institucions europees i perquè Catalunya tingui influència a Europa.

Es vol que Catalunya participi en la presa de decisions a les institucions comunitàries, en àmbits com el repartiment dels fons europeus o en polítiques d'habitatge, del sector agrícola, mediambiental o energètic.  

També en àmbits com la reindustrialització, la competitivitat i autonomia de la Unió Europea. I reforçar la capitalitat Euromediterrània de Barcelona com a punt estratègic.
 

Dos dies d'agenda atapeïda

Salvador Illa també participarà en l'acte "Power regions of Europe", l'aliança de les regions europees més pròsperes per demanar a la Comissió Europea més implicació de les regions en els debats i les polítiques de la UE.

El president també mantindrà una trobada amb els representants d'una iniciativa publicoprivada que pretén impulsar la indústria dels microprocessadors a Europa.

Illa també pronunciarà una conferència sobre els reptes d'Europa, mantindrà una trobarà amb estudiants catalans a Brussel·les i oferirà una recepció a la delegació del govern davant la UE.

 

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCatalà Salvador Illa
Anar al contingut