Imatges inèdites del galió espanyol San José: lingots d'or, espases o vaixelles intactes

Les imatges d'alta resolució que confirmen que les restes trobades són del galió espanyol permeten localitzar dues naus més naufragades en èpoques similars

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El govern de Colòmbia ha fet pública la troballa de dues embarcacions naufragades a les costes del país prop del galió espanyol San José, enfonsat davant de Cartagena de Indias al segle XVIII. Les naus han estat localitzades gràcies a una expedició amb tecnologia d'alta resolució que ha permès confirmar que el derelicte trobat el 2015 és el del San José.

El president de Colòmbia, Iván Duque, s'ha compromès a garantir la protecció i la unitat d'aquest patrimoni.

"Encara que estigui submergit, aquest patrimoni té totes les garanties de protecció a partir de les milers de fotos que s'han pres a profunditats de més de 950 metres, i gràcies a això s'ha fet una reconstrucció del mapa morfològic de l'àrea."

Des que el 2015 es va trobar el galió espanyol San José enfonsat per corsaris anglesos el 1708, l'Armada ha anat adquirint equips tècnics, que en aquesta expedició han permès comprovar físicament l'estat i el tresor del galió.

Les càmeres submergibles han pogut arribar tan a prop del tresor enfonsat que es poden veure detalls de gran precisió, segons els quals s'ha confirmat, amb la col·laboració de tècnics del Ministeri de Cultura, que es tracta del San José.

Segons el comandant de l'Armada, l'almirall Gabriel Pérez, s'ha pogut determinar que: "L'àrea on es troba el galió San José no havia estat intervinguda per la mà de l'home".

Els canons han permès confirmar que la nau és el galió San José (EFE/Presidència Colòmbia)

Els tresors del San José

Ara s'han pogut veure clarament les insígnies del galió en una vaixella xinesa, que s'ha conservat intacta, o detalls dels canons de la nau fabricats a Sevilla i a Cadis sobre l'any 1655.

S'ha apreciat el detall d'algunes dels 11 milions de monedes d'or i plata que es van enfonsar amb el galió. Es tracta de macuquines de 8 escuts o rals, la moneda que s'encunyava de forma manual a l'imperi espanyol d'Amèrica. Però també s'han vist lingots d'or, espases que s'ha pogut diferenciar de les dels oficials i les de la tripulació, i milers d'objectes i joies que s'estenen al voltant d'un quilòmetre quadrat de les restes del vaixell al llit marí. "Estem parlant d'una important riquesa que ens ha d'explicar molt del nostre passat", va puntar el director general Marítim José Joaquín Amézquita.

Una vaixella de porcellana xinesa ha resistit intacte el naufragi (Reuters/Presidència Colòmbia)

Enfonsat per corsaris anglesos

Aquest 8 de juny fa exactament 314 anys que van enfonsar el San José, vaixell insígnia de l'armada espanyola, a 30 milles de la costa colombiana prop de l'illa Rosario. La nau havia sortit de Portobello (actual Panamà) carregat amb 200 tones d'or i plata, segons les cròniques de l'època, a més d'altres riqueses i teixits.

Una flota de corsaris anglesos capitanejada per Charles Wager, a bord de l'Expedition, va emboscar la flota Tierra Firme liderada pel San José, que navegada amb 14 naus més, quan es dirigia a Cartagena de Indias.

Representació del Galió 'San José'
Representació del Galió San José

Dues naus localitzades

La tecnologia utilitzada per l'Armada colombiana ha permès fer fins a 4 exploracions i fer un mapa de l'àrea on es tenia informació prèvia de possibles naufragis en èpoques similars. I quan les càmeres de gran precisió inspeccionaven el derelicte del galió San José, s'han pogut ubicar les dues embarcacions més. Es tracta d'un galió de l'època colonial i una goleta ja del període republicà, posterior a la independència del país el 1822.

Un dels vaixells espanyols trobats prop del galió San José (Reuters/Presidència Colòmbia)

De fet, hi ha informació de fins a 13 embarcacions més que haurien naufragat a la zona del San José, en diverses èpoques, i que ara l'Armada haurà d'investigar-ne la ubicació amb els equips d'exploració remota.

Les restes de les dues naus localitzades també s'hauran de documentar i datar a partir dels detalls i els objectes que es veuen en les imatges aconseguides.

S'ha trobat un galió i una goleta prop del San José (EFE/Presidència Colòmbia)

Protegir la unitat del patrimoni

El president Ivan Duque ha declarat que amb la documentació "de milers d'imatges i el monitoratge constant" de la zona es pretén "conservar i protegir fins a poder fer l'extracció" de tot aquest patrimoni que, ha insistit, s'ha de mantenir unificat. "No pot ser partit o separat, és un tot".

El rescat del tresor està en procés de licitació, ha dit el president, per contractar experts i arqueòlegs internacionals, i ha assegurat que l'operació no es pagarà amb una part del patrimoni que se n'extregui.

Una espasa sobresurt del llit marí al costat d'un canó (EFE/Presidència Colòmbia)

Quan el San José es va localitzar el 2015, l'aleshores president, Juan Manuel Santos va dictar una nova llei per explotar comercialment les restes arqueològiques, que permetia posar a la venda part dels tresors que es trobessin per poder pagar-ne la recuperació, que es faria a través d'un contracte publicoprivat.  

La controvèrsia va fer aixecar disputes entre Colòmbia, Espanya i la companyia nord-americana Sea Search Armada (SSA). El govern espanyol en reclamava la titularitat, ja que en tractar-se d'un "vaixell d'estat" els emparen les normes de la Unesco. La SSA reclamava part del tresor argumentant que, en el seu moment, tenia dret al 50% del tresor que es recuperés, segons les lleis marítimes.

El successor de Santos a la presidència, Iván Duque, va derogar la llei per impedir la pèrdua i la dispersió del patrimoni nacional.

 

ARXIVAT A:
ColòmbiaPatrimoniMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut