80 anys de l'enfonsament d'un vaixell a Malgrat amb 300 brigadistes a bord
Com cada 30 de maig, un grup de submarinistes fa una immersió a les restes del Ciudad de Barcelona, enfonsat ara fa 80 anys per un submarí de l'exèrcit franquista. D'aquesta manera volen fer un homenatge a la història i a la cinquantena de persones que hi van morir. Poca cosa queda d'aquell vaixell després de diverses campanyes per desballestar-lo al llarg dels anys.
Joan Antoni Garriga és un dels submarinistes que participen en la immersió.
"Jo des de petit sempre havia sentit el meu pare que explicava que els que havien sortit vius els van posar davant de casa seva a explicar-los-hi històries, I des que vaig començar a fer submarinisme cada any he baixat. És ben bé que ho faig per records i per carinyo."
Fa 80 anys, el Josep Fontrodona era a la platja i recorda com els pescadors van sortir amb les barques per recollir els supervivents. La primera de fer-ho va ser la del seu pare.
"Ell era el que governava la barca i els altres dos quedaven amb ell, eren el que anaven agafant a la gent, anaven tirant a bordo. N'hi havia que quedaven per allà mig esbarriats sobre la coberta. "
El Ciudad de Barcelona feia 100 metres d'eslora. Havia sortit de Marsella amb destí a Barcelona i València carregat amb material de guerra i amb uns 300 brigadistes internacionals que volien defensar la República. Una cinquantena van morir atrapats a l'interior del vaixell. Al cementiri de Malgrat només se'n van enterrar 8, la majoria sense identificar.
A l'arxiu es conserven alguns dels documents que va generar aquell episodi, com una factura per 33 segells perquè els supervivents poguessin escriure als seus familiars. O una de 115 pessetes per 23 ampolles de conyac. Ho explica l'Arxiver Municipal de Malgrat de Mar, Joan Crosas.
"A les memòries d'alguns dels brigadistes expliquen que els van anar a recollir, es tornaven a la platja i allà els donaven conyac. O sigui que el conyac eren aquestes 23 botelles."
Sònia Garangou és historiadora i explica que cartes i memòries, localitzades en diferents arxius internacionals accessibles per internet, han permès seguir la pista dels brigadistes després del naufragi.
"I d'allà ja entren en combat, al cap de poquet. Molts moren. Alguns d'aquest que van sobreviure el Ciutat de Barcelona moren a la guerra. Altres tornen al seu país, però, quan tornen, també els miren malament, sobretot als Estats Units, i els van sotmetre al Comitè d'Activitats Antiamericanes"
Per donar a conèixer aquell episodi han proposat a l'Ajuntament de Malgrat instal·lar un monument al passeig, davant d'on encara perviu -a trenta metres de fondària- la memòria del Ciudad de Barcelona.