Impacte del confinament en els infants: ansietat, trastorns alimentaris i regressions
El cap de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu, Juanjo García, també constata que als infants que els costa més socialitzar "el confiament els ha anat bé"
El especialistes estan observant els efectes psicològics del coronavirus en els nens i nenes i ja comencen a extreure'n conclusions. El confinament en els menors els ha impactat de diferent manera.
Juanjo García, cap de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu, ha explicat en el programa especial de TV3 "Escola contagiada" alguns dels símptomes que ja s'han detectat.
"Es dona una situació veritablement única: hi ha hagut molts estressants aguts i de forma continuada. Primer, produïts pel confinament, pel fet que als nens se'ls ha hagut d'aïllar del seu entorn social. Això ha fet que apareguin més trastorns d'ansietat i depressius. Hem vist en els nens més petits conductes regressives. També s'estan diagnosticant més trastorns de la conducta alimentària."
Però també s'han evidenciat efectes més positius.
"Per altra banda, el confinament també ha fet que altres problemes com el consum de tòxics hagi baixat."
I no a tots els nens i nenes els ha afectat igual. N'hi ha que en el confinament han estat més a gust.
"Nens que tenen problemes habituals amb la socialització, amb el confinament, tot el contrari, els ha anat bé. En aquests nens el problema els vindrà ara quan comencin de nou a socialitzar. S'espera que amb aquests nens tornin a aparèixer uns trastorns d'ansietat importants."
Juanjo García ha explicat que els nens i nenes es van confinar molt aviat en tancar les escoles.
"Vam aplicar el que passa amb altres malalties respiratòries com la grip, en què els nens són grans propagadors de malaltia. Però això, amb la Covid no s'ha demostrat, en absolut."
Segons García, ara mateix no està clar quina és la capacitat de transmetre la malaltia que tenen nens i nenes.
"En un primer moment ja vàrem veure que els nens venien poc a urgències, s'infectaven poc. Pensàvem que potser tenien certa protecció natural."
"Hi ha estudis contradictoris: alguns investigadors han vist que la quantitat de virus del nas és similar en adults que en nens, però d'altres veuen que els nens estan poc afectats i, en passar la malaltia asimptomàtica, contagien poc."
A l'Hospital Sant Joan de Déu estudien precisament quina és la capacitat de transmissió que tenen els més petits.
"Ara, aprofitant l'obertura dels casals, volem veure si hi ha certa capacitat de transmissió dins del seu petit grup de companys o amb els monitors."
Ara bé, Juanjo García es mostra confiat que, de cara al començament de curs, no té perquè haver-hi grans contagis si es compleixen les recomanacions de seguretat.
"Si es manté tal com està ara la incidència, les escoles i els altres llocs són segurs. Depèn que tots tinguem responsabilitat. Que mantinguem totes les mesures i canviem hàbits i costums. Hem de ser molt prudents."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació