Un nen amb malària a Etiòpia (Rod Waddington / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0)

"Impacte devastador" de la pandèmia en la lluita contra la tuberculosi, el VIH i la malària

L'últim informe de l'organització Global Fund assenyala que als països en desenvolupament el nombre de persones tractades d'aquestes malalties ha disminuït per primer cop en vint anys
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Covid-19

La pandèmia de Covid ha tingut un "impacte devastador" en la lluita contra la tuberculosi, el VIH (virus d'immunodeficiència humana) i la malària, segons l'últim informe anual de Global Fund, una organització internacional que té com a objectiu acabar amb les epidèmies d'aquestes tres malalties.

L'informe es pot trobar en un PDF de 98 pàgines en anglès. També hi ha un resum de dues pàgines en castellà.

Segons l'informe, les dades confirmen els temors de l'organització quan es va declarar la pandèmia:

"A molts països, la COVID-19 ha superat els sistemes de salut, els confinaments han interromput la prestació de serveis i els recursos han estat desviats de la lluita contra tuberculosi, el VIH i la malària per lluitar contra la nova pandèmia."

Afegeix que la Covid ha impactat desproporcionadament en la gent més afectada per altres malalties: "Pobres, marginats i els que no tenen accés a l'atenció sanitària". Molta gent, afirmen, ha tingut por d'anar a centres de salut per por d'agafar la Covid o ha estat estigmatitzada per tenir símptomes semblants als d'aquesta malaltia.

El 2020, el nombre de persones tractades de tuberculosi resistent a alguns fàrmacs als països on el Gobal Fund actua va caure un 19%. I per a la tuberculosi àmpliament resistent, en què la malaltia no respon a diversos tractaments, va ser del 37%.

En el cas del VIH, els programes de prevenció i assistència van disminuir un 11%. En joves la davallada va ser una mica superior, del 12%.

El nombre de mares que rebien medicació per no transmetre el VIH a la descendència va disminuir un 4,5%. I els tests per detectar el VIH també van ser menys, amb un 22% de disminució. Tot això es va produir en poblacions vulnerables, on la incidència ja és molt més elevada.

Tot i així, 21,9 milions de persones van rebre teràpia antiretroviral, cosa que significa un augment del 8,8%.

Les intervencions contra la malària es van veure menys afectades. Les activitats de prevenció es van mantenir o fins i tot es van incrementar respecte al 2019. Es van distribuir 188 milions de xarxes antimosquit, un increment del 17% respecte a l'any anterior.

Hi va haver 11,5 milions de dones embarassades que van rebre tractament preventiu. En canvi, les proves per detectar la malària en casos sospitosos van caure en un 4,3% i el progrés contra la malaltia es va estancar.


Un sistema sanitari més sòlid

El 2020, el Global Fund va invertir 4.200 milions de dòlars en la lluita contra la tuberculosi, el VIH i la malària i 980 milions més per fer front a la Covid.

Fins a l'agost del 2021, ha aprovat una despesa total de 3.300 milions a més de cent països.

El fons ha explicat que les seves inversions i l'ajut de donants, governs, comunitats i socis han ajudat a mitigar l'impacte de la Covid en la lluita contra aquestes malalties. Això ha salvat vides, com explica el seu director executiu, Peter Sands:

"Els països on invertim han respost ràpidament a la Covid fent servir els mateixos laboratoris, vigilància de malalties, xarxes de comunitats, preparació de treballadors sanitaris i cadenes de subministrament que es van crear per lluitar contra la tuberculosi, el VIH i la malària".

L'organització afirma que des de la seva creació, el 2002, ha salvat 44 milions de vides i que les morts per tuberculosi, sida i malària en els països on actua han disminuït un 46%.

Segons Sands, tot i els seus efectes negatius, la pandèmia representa "una oportunitat de construir un món millor, més equitatiu i més saludable":

"Si continuem innovant i col·laborant, a nivell global, nacional i local, podem acabar amb el VIH, la tuberculosi i la malària, vèncer la Covid i posar uns fonaments molt més sòlids per respondre a una pandèmia".

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut