L'ambaixador dels EUA a Kíev acusa Trump de pressionar Ucraïna per investigar Biden
Els dos diplomàtics que han comparegut: George Kent i William Taylor (Reuters/Erin Scott)

"Impeachment": impliquen Trump en una "diplomàcia paral·lela" per fer xantatge a Ucraïna

La primera audiència pública del procés de destitució reforça la idea que Trump pretenia que s'investigués el seu rival demòcrata, Joe Biden

RedaccióActualitzat

Han començat les audiències públiques del procés d'"impeachment" -procés de destitució- contra Donald Trump. Fins ara tot es feia a porta tancada, però a partir d'ara el judici polític al president nord-americà al Congrés ha entrat a les cases de milions de persones, amb la transmissió per televisió de la primera sessió de la fase oberta del procés.

Els dos primers testimonis en obert han estat dos alts funcionaris del Departament d'Estat que han treballat tant per a presidents demòcrates com republicans. Els dos diplomàtics han apuntat directament a Donald Trump com a ideòleg de l'extorsió a les autoritats d'Ucraïna perquè obrissin una investigació contra el seu rival demòcrata, Joe Biden.

Tot plegat s'ha convertit en una guerra entre demòcrates i republicans per guanyar el relat i el favor de l'opinió pública.

En aquest primer dia de compareixences públiques en el marc de la investigació, s'han constatat dues posicions molt concretes. L'oposició té clar que Trump va coaccionar Ucraïna perquè investigués un dels seus rivals demòcrates. Els republicans, en canvi, consideren que tot és una farsa i que no hi ha proves contundents contra el president.

El primer testimoni ha estat l'ambaixador nord-americà a Kíev, William Taylor, que descriu una diplomàcia paral·lela a l'oficial, liderada per l'advocat personal i dos enviats de Trump, que per interessos partidistes anava contra els interessos i la seguretat tant dels Estats Units com d'Ucraïna.
 

L'ambaixador ha basat en documents el seu testimoni (EFE/Michael Reynolds)

Taylor també ha explicat que l'ajuda militar a aquell país estava suspesa, per ordre del president, fins que els ucraïnesos anunciessin la investigació. És a dir, es feia un xantatge a un aliat a canvi de favors polítics.

"De fet, l'ambaixador Sondland va dir que tot, incloent-hi la cooperació en seguretat, depenia d'un anunci. Va dir que el president Trump volia que el president Zelenski fes una declaració pública en què ordenés aquestes investigacions. L'ambaixador Sondland hi va respondre que al president Trump li interessaven més les investigacions sobre Biden que Giulani reclamava."


El fet que l'ambaixador Taylor citi un altre ambaixador i que no hagués parlat directament amb Trump és on s'agafen els republicans per dir que totes les denúncies són per relats de terceres persones i que els diplomàtics no tenien informació de primera mà.
 

El diplomàtic George Kent ha estat el número dos de l'ambaixada a Ucraïna durant quatre anys (Reuters/Erin Scott) 

L'altre testimoni que ha comparegut de manera pública ha estat George Kent, subsecretari d'Estat adjunt responsable de la política a Ucraïna. Kent, que va ser el número dos de l'ambaixada a Kíev entre el 2015 i el 2018, ha estat molt crític amb l'actitud de Trump:

"No crec que els Estats Units hagin de demanar a d¡altres països que facin investigacions i enjudiciaments selectius de caràcter polític contra els seus rivals en el poder, perquè aquestes accions selectives perjudiquen l'estat de dret, independentment del país."


Els testimonis que aniran desfilant són diplomàtics amb molta experiència, mentre que els màxims responsables de la Casa Blanca, que donaven les ordres, es neguen a comparèixer davant d'un Congrés que, abans de finals d'any, haurà de decidir s'hi ha prou indicis per processar Trump per abús de poder i suborn, i donar llum verda perquè se'l jutgi al Senat.

Trump, però, diu que està molt tranquil, perquè s'acabarà demostrant que és una cacera de bruixes.


Erdogan, convidat de Trump
 

Trump i Erdogan s'han reunit durant cinc hores a la Casa Blanca (Reuters/Tom Brenner)

Coincidint amb el procés d'"impeachment" al Congrés, Donald Trump explicava per les xarxes que tenia coses més importants que fer, com ara reunir-se amb el seu homòleg turc. Recep Tayyip Erdogan ha estat rebut amb tots els honors a la Casa Blanca i el president nord-americà s'ha confessat un gran admirador del líder turc.

"Soc un gran fan del president [Erdogan]. Ho havia de dir", ha assegurat Trump en una compareixença conjunta amb el mateix president turc, després d'una trobada de gairebé cinc hores a la Casa Blanca.

Elogis del president nord-americà tot just un mes després que Trump amenacés Erdogan amb sancions econòmiques per la seva ofensiva als territoris controlats pels kurds al nord de Síria.
 

Trump diu ara que és "fan" d'Erdogan (EFE/Mike Theiler)

De fet, Erdogan s'ha mostrat molt crític amb el Congrés nord-americà, per haver condemnat l'actuació turca a Síria. El president de Turquia ha defensat l'ofensiva contra els kurds del nord-est de Síria, aliats dels Estats Units, perquè els ha permès establir una franja de seguretat que aprofitarà per enviar dos milions de refugiats sirians que ara acull el seu país, aquells que li va enviar la Unió Europea.

Tot i l'hostilitat dels turcs contra el sobiranisme dels kurds, Erdogan va emmarcar les accions militars en la lluita contra el terrorisme.

"Vull deixar clara una cosa. Nosaltres no tenim cap problema amb els kurds, sinó amb les organitzacions terroristes. No tenim problemes amb els nostres germans del nord de l'Iraq i del nord de Síria. I vull que sàpiga això: el meu partit té més de 50 diputats kurds al Parlament de Turquia."


Més enllà de declarar-se "fan" d'Erdogan, Trump ha destacat la importància estratègica de l'aliança amb un soci de l'OTAN com Turquia i ha remarcat que pensen continuar tenint bones relacions amb els kurds.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsRecep Tayip ErdoganUcraïnaVolodímir Zelenski
Anar al contingut