Implanten per primer cop a una noia una orella impresa en 3D a partir de cèl·lules seves
- TEMA:
- Salut
Una noia de vint anys ha estat la primera persona al món a qui s'ha implantat una orella fabricada amb impressió 3D a partir de les seves pròpies cèl·lules. La intervenció és la primera en un assaig clínic en fases 1/2a que ha d'incloure un total d'onze pacients.
La jove tenia micròtia, una deformació congènita rara en què una de les orelles o totes dues estan absents o no s'han desenvolupat correctament.
La intervenció l'han anunciat 3DBio Therapeutics (3DBio), una empresa de medicina regenerativa, i el Microtia-Congenital Ear Deformity Institute, fundat el 1996 per ajudar infants amb aquesta i altres deformitats del pavelló auditiu. La implantació s'ha fet amb AuriNovo i l'assaig, que es fa a centres de Texas i de Califòrnia, té com objectiu avaluar la seguretat i, de forma preliminar, l'eficàcia d'aquest producte que la FDA dels Estats Units ha admès com a fàrmac orfe per a malalties pediàtriques rares.
AuriNovo està fet amb teixit viu i creat amb tecnologia de bioimpressió 3D. El procés va començar amb un escaneig de l'altra orella de la pacient perquè l'implant tingués exactament la mateixa forma i volum. Després es va desenvolupar a partir de cèl·lules del cartílag de la mateixa pacient. Per això és un element específic que no hauria de provocar rebuig.
Als Estats Units, cada any uns 1.500 infants neixen amb micròtia. A Catalunya, l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona disposa d'una unitat específica: la Unitat Funcional Integral de Micròtia (UFIM), on també es dona acollida psicològica i orientació a les famílies.
La intervenció l'ha fet un equip dirigit pel doctor Arturo Bonilla, cirurgià especialitzat en micròtia i fundador i director de l'institut Microtia. Segons ha declarat, espera que aquest tractament sigui l'estàndard, en comptes dels actuals empelts sintètics fets amb materials com el polietilè porós o PPE:
"L'AuriNovo requereix un procediment quirúrgic menys invasiu que l'ús de cartílag de la costella per a la reconstrucció. També esperem que el resultat sigui una orella molt més flexible que la reconstrucció amb PPE".
Per la seva banda, Daniel Cohen, cofundador i CEO de 3DBio, afirma que la intervenció "és la culminació de més de set anys dels esforços de la nostra empresa focalitzats en desenvolupar una plataforma tecnològica diferenciada que complís amb els requeriments de la FDA".
I afegeix que els objectius no acaben en la reconstrucció d'orelles sinó que "inclouen tractar defectes complexos de l'envà o septe nasal i degeneració de la columna vertebral". Més endavant estudiaran la seva aplicació a altres necessitats mèdiques, com la reconstrucció després d'extirpar tumors de pit, o a altres òrgans, com el fetge o el ronyó.
- ARXIVAT A:
- Salut Ciència Recerca científica