Vapejadors, sí; dièsel, no: què inclou el paquet fiscal que grava la banca i les energètiques
Després de dies de negociacions, el govern espanyol ha tirat endavant una reforma que inclou diverses mesures fiscals
Gairebé en temps de descompte, el govern espanyol ha aconseguit tirar endavant el paquet fiscal amb els vots dels socis de la investidura, després de dies de negociacions i vetos creuats.
La reforma, que s'ha aprovat amb 178 vots a favor i 171 en contra, preveu recaptar uns 8.000 milions d'euros. Inclou l'adaptació a la legislació espanyola de la directiva europea sobre l'impost a les multinacionals i diverses mesures fiscals que el govern espanyol ha pactat amb diversos grups parlamentaris.
El text final és el fruit d'acords del PSOE amb Junts i PNB, primer; posteriorment amb Sumar; dilluns amb ERC, Bildu i BNG; i, finalment, aquest mateix dijous, amb Podem. Què inclou exactament el paquet fiscal aprovat al Congrés?
Un 15% d'impost de societats per a les multinacionals
El projecte de llei aprovat aquest dijous al Congrés inclou una tributació mínima del 15% de l'impost de societats sobre els beneficis de les multinacionals i grans empreses que superin els 750 milions d'euros de facturació.
Es tracta de la transposició de la directiva europea que regula un impost complementari a les multinacionals, tot i que s'ha aprovat amb retard, la qual cosa ha fet que la Comissió Europea hagi obert un expedient a Espanya.
Impost a les energètiques
Ha estat el gran obstacle per a l'aprovació del paquet fiscal. Inicialment, el govern espanyol va acordar amb Junts no renovar aquest impost energètic, un dels tributs extraordinaris del govern espanyol per als anys 2023 i 2024.
Posteriorment, davant la dificultat de tirar endavant el paquet fiscal, va pactar amb Esquerra, Bildu i BNG mantenir-lo en un reial decret, però sense gravar les inversions en descarbonització, com reclama Junts.
Finalment, l'acord in extremis amb Podem preveu que es busqui un consens sobre aquesta figura tributària en una comissió al Congrés formada per PSOE, Sumar, PNB, ERC, Bildu, Junts, BNG, Podem i Coalició Canària.
Si abans del 31 de desembre no s'ha aconseguit elaborar una proposició de llei per regular aquest impost, el Consell de Ministres aprovarà un decret llei prorrogant-lo per un any.
El dia abans que s'aprovés el paquet fiscal, les vuit grans companyies energètiques que operen a Espanya van amenaçar de retirar inversions si s'aproven més impostos per al sector. Aquestes empreses, entre les quals hi ha Repsol, Naturgy o Endesa, creuen que la renovació de l'impost pot en perill inversions per valor de 30.000 milions d'euros els pròxims tres anys.
Tipus de l'1% al 7% per a la banca
Aquest impost va ser una de les mesures que van quedar pendents d'incorporar a la Comissió d'Hisenda de dilluns i s'ha inclòs aquest dijous en una esmena.
L'impost substitueix l'impost extraordinari a la banca per als anys 2023 i 2024 i gravarà els marges i comissions de les grans entitats financeres amb tipus progressius entre l'1% i el 7%: un 1% fins als 750 milions; un 3,5% fins als 1.500 milions; un 4,8% fins als 3.000 milions; un 6% fins als 5.000 milions i un 7% a partir dels 5.000 milions. Es recaptarà d'acord amb les hisendes forals.
A més, hi ha dues deduccions importants: una de part de la quota de l'impost de societats i una altra d'extraordinària en cas de pèrdua de rendibilitat.
Després de l'aprovació del paquet fiscal, les patronals bancàries AEB i CECA han mostrat un "absolut rebuig" a la norma, que asseguren que genera "inseguretat jurídica". En un comunicat conjunt, consideren que provocarà una reducció de 50.000 milions en el finançament de famílies i empreses.
Més IRPF per a les rendes de més de 300.000 euros
La norma inclou apujar dos punts l'IRPF per a les rendes del capital superiors a 300.000 euros, de manera que el tram passaria del 28% al 30%.
Impostos als vapejadors i tabac
El text preveu gravar les cigarretes electròniques o vapejadors i augmentar la fiscalitat del tabac.
Modificació de l'impost de societats
També es modifica l'impost de societats per compensar l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional de les reformes del PP.
Això implica limitar la compensació de bases imposables i deduccions per doble imposicions, revertir deterioraments de valor i allargar la limitació de la compensació de les pèrdues de les filials.
Combatre el frau fiscal en els hidrocarburs
El text preveu canvis normatius per lluitar contra el frau fiscal en el sector dels hidrocarburs. Principalment, vol combatre la manera de funcionar de les anomenades "missing traders", empreses que es dediquen a la intermediació en els carburants i s'apropien de l'IVA que es cobra en el subministrament d'hidrocarburs a les gasolineres.
Aquesta situació comporta que venguin el producte per sota del preu de mercat, un fet que suposa una pèrdua d'ingressos per a la hisenda pública.
Menys impostos per a les empreses que facturen menys d'un milió
El paquet fiscal també preveu abaixar progressivament l'impost de societats per a les empreses que facturen menys d'un milió d'euros.
Gravar els pisos turístics
La norma inclou la modificació de la directiva europea de l'IVA perquè es puguin gravar els pisos turístics.
Incompatibilitat de feina i pensions
Una altra de les esmenes que s'ha incorporat aquest dijous és la regulació de la incompatibilitat entre la percepció d'una pensió vitalícia per incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa i una feina que suposi donar-se d'alta a la Seguretat Social.
Si es dona aquest cas, se suspendrà el pagament de la pensió fins al final de la feina.
Què ha quedat fora del paquet?
En canvi, algunes de les mesures que s'han debatut els darrers dies o que havien pactat el PSOE i Sumar, finalment, no s'han inclòs en la normativa.
Es tracta, per exemple, de l'impost a les grans herències o béns de luxe com jets privats, iots o cotxes d'alta gamma; l'eliminació de les exempcions a les primes de les assegurances sanitàries privades o la fi del règim fiscal de les Societats Anònimes Cotitzades d'Inversió en el Mercat Immobiliari (socimis).
- ARXIVAT A:
- Economia i finances