Impuls a l'FP: s'avança la preinscripció i s'amplia l'oferta, sobretot on hi ha més demanda
- TEMA:
- Educació
Aquest matí s'ha presentat l'oferta de formació professional per al curs 2023-2024, una oferta que presenta dues grans novetats: incrementa el pressupost de l'any passat en 175 milions d'euros --un 21% més-- i s'ha consensuat amb sindicats i patronal per casar l'oferta educativa amb les sortides laborals, com ha destacat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà:
"És la primera vegada que concertem els criteris de planificació en l'àmbit educatiu."
També s'ha avançat la preinscripció escolar per incloure-hi l'alumnat de primer de batxillerat i combatre l'abandonament escolar.
La preinscripció per als cicles de grau mitjà per a l'alumnat de continuïtat serà del 12 al 18 d'abril i, per a la resta, del 9 al 15 de maig. Pel que fa als cicles de grau superior, la preinscripció serà del 26 de maig a l'1 de juny.
Acord pioner amb sindicats i patronal
De fet, l'acord per a la planificació de la formació professional entre el govern i agents socials s'ha firmat al mateix Palau de la Generalitat just abans de la presentació de les novetats del curs vinent i l'han signat Javier Pacheco (CCOO), Camil Ros (UGT), Josep Sánchez Llibre (Foment del Treball), Antoni Cañete (PIMEC) i els consellers de Presidència, Educació i Treball, Laura Vilagrà, Josep González-Cambray i Roger Torrent.
Un acord que, segons la consellera de la Presidència, no ha estat fàcil sinó que s'ha hagut de "bregar molt" per arribar-hi, però que permet definir millor cap on ha d'anar l'oferta educativa en formació professional per respondre a les necessitats del mercat:
"Amb la visió de les organitzacions sindicals i patronals tenim un panorama més exacte de per on passa el país."
Més places en els graus amb més demanda
El pressupost de la Generalitat per a la formació professional ha passat dels 720 milions d'euros destinats el 2022 als 901,7 milions que es preveu destinar-hi el curs 2023-204; és a dir, s'incrementa en 175,7 milions d'euros.
Pel que fa al nombre de places, augmenten un 6,42%, fins a les 445.818. D'aquestes, 31.323 corresponen a certificats de professionalitat, 171.028 a l'àmbit educatiu i 243.467 a formació contínua.
Tota l'Oferta 365 de formació de qualsevol àmbit (educativa, laboral i contínua, és a dir, al llarg de la vida) s'agrupa en una finestra única, fp.gencat.cat, i s'impartirà en un total de 2.233 centres de formació professional. També s'incrementen els punts d'informació o orientació (fins als 2.572) i el nombre de docents i formadors, fins arribar als 16.710. Pel que fa al nombre d'empreses col·laboradores per fer pràctiques, n'hi haurà 37.000.
Pel que fa a la formació professional en concret, a partir del mes de setembre vinent hi haurà un total de 9.390 docents d'FP (698 més que el curs 2022-2023) i 8.129 noves places (fins a les 171.028), repartides en 273 grups més.
Les famílies professionals que més creixen són Sanitat, Electricitat i electrònica, i Comerç i màrqueting, que coincideixen amb els cicles més sol·licitats en la preinscripció passada. Tots els increments de grups s'han planificat tenint en compte les necessitats del teixit productiu d'arreu del territori, com ha explicat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray:
"Sobretot, estem davant d'una necessitat d'incrementar places en aquells sectors que tenen més demanda en el mercat laboral i en aquells sectors amb incorporació immediata: a l'economia digital, a l'economia verda i a l'atenció a les persones."
Aquest curs s'implantarà, a més, una titulació que fins ara no existia: la del cicle formatiu de grau superior de Formació per a la mobilitat segura i sostenible, de la família professional de Serveis socioculturals i a la comunitat.
També hi ha nous cursos d'especialització --el que es coneix com a "màsters de l'FP"--: Auditoria energètica, Robòtica col·laborativa, Manteniment i seguretat en sistemes de vehicles híbrids i elèctrics, i Aeronaus pilotades de forma remota - DRONS.
A més a més, hi haurà dos nous perfils professionals orientadors a PFI: auxiliar de suport a les persones en activitats socioesportives i auxiliar d'operacions sostenibles a la indústria i al medi agraris.
En relació amb l'FP dual, el curs 2021-2022 hi havia 8.190 empreses (5.180 el curs 2019-2020), 336 centres (295 el curs 2019-2020) i 11.288 alumnes (7.811 el curs 2019-2020). La previsió de cara al curs vinent és arribar als 14.000 alumnes.
S'avança la preinscripció
Com es va fer per primer cop l'any passat, la preinscripció als cicles formatius de grau mitjà s'avança per a l'alumnat de continuïtat de 4t d'ESO i enguany s'amplia als que provenen de centres d'adults i de 1r de batxillerat. Per als cicles de grau mitjà per a l'alumnat de continuïtat serà del 12 al 18 d'abril i, per a la resta, del 9 al 15 de maig. Pel que fa als cicles de grau superior, la preinscripció serà del 26 de maig a l'1 de juny.
Es vol evitar que, tal com ha passat aquest curs, encara hi hagi alumnes pendents d'assignació de plaça amb les classes ja començades. El setembre passat, 13.000 alumnes encara no sabien quin FP cursarien.
També s'avança tot el procediment, de manera que tot l'alumnat sàpiga, abans de l'inici de curs, la plaça que té assignada i pugui començar les classes des del primer dia.
A més, en els cicles de grau mitjà també hi haurà dos processos diferenciats, el primer per a l'alumnat amb continuïtat d'escolarització, que com a novetat, a banda de ser per al que provés de quart d'ESO i PFI, també serà per al que prové dels centres de formació d'adults i per al de primer de batxillerat. L'objectiu és garantir la continuïtat educativa d'aquest alumnat per evitar l'abandonament escolar.
De fet, gràcies a l'aplicació d'aquest criteri, en la passada preinscripció el 97,5% d'alumnat de continuïtat va ser assignat a la seva primera opció. Es va passar del 65% d'assignació de l'any anterior al 97,5%.
Més orientació, idiomes i emprenedoria
També es preveu millorar l'orientació a l'alumnat, sobretot en edats més primerenques, per acompanyar-los en tota la seva trajectòria educativa i per això es passarà dels 35,5 orientadors a l'FP que hi ha aquest curs a un centenar a finals del curs vinent.
El Departament d'Educació també aposta per un impuls a les llengües estrangeres i l'emprenedoria a l'FP, en el primer cas, amb 100 grups nous de cicles formatius d'idiomes a primer, el curs 2023-2024, que se sumen als 160 creats l'any passat, que ara seran de segon curs. Aquests 260 grups cursaran el 20% de les hores lectives en llengua estrangera.
A més, comptaran amb recursos addicionals per a auxiliars de conversa i per a la realització d'estades a l'estranger per millorar la competència lingüística.
Pel què fa a l'emprenedoria, el curs vinent s'incrementarà de 134 a 185 el nombre d'aules per al seu foment. També es vol promoure l'aprenentatge a partir de la digitalització i la connectivitat, passant de 64 a 98 aules de tecnologia aplicada (ATECA).
Creix l'oferta formativa en l'àmbit laboral
La inversió en oferta formativa adreçada a l'ocupació s'ha incrementat un 30%. Són cursos de formació professional que gestionen el SOC (Servei Públic d'Ocupació de Catalunya) i el Consorci de Formació Contínua (CFCC). Seran un total de 274.790 places.
El SOC incrementarà també les places adreçades a persones en situació de vulnerabilitat o amb discapacitat. I entre els àmbits als quals s'ha donat prioritat, hi ha els certificats professionals relacionats amb l'economia digital, l'economia verda i les energies renovables i en atenció a les persones, tenint en compte tant la demanda com les necessitats d'empreses i agents socials, a tot el territori.
Entre les novetats del Consorci d'aquest any també hi ha el programa "Projecta't", que preveu orientar professionalment 8.000 persones treballadores ocupades perquè es puguin adaptar a les transformacions dels seus llocs de treball i millorar professionalment, com ha explicat el conseller d'Empresa i Treball Roger Torrent, que ha insistit en la importància de casar l'oferta educativa amb la demanda laboral:
"En conjunt, es tracta d'una oferta formativa perquè les persones en situació d'atur tinguin més oportunitats d'accedir al mercat laboral i perquè les empreses del país puguin ser més competitives de la mà del talent humà i el treball de qualitat."
Certificats de professionalitat als centres educatius
A partir del curs vinent, els instituts públics de formació professional inclouran la programació de cursos per obtenir certificats de professionalitat a través d'un conveni signat al desembre de 2022 entre el Departament d'Educació, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i l'Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya.
D'aquesta manera es consolida i s'estén el pla pilot que s'ha desplegat els darrers tres anys per impartir certificats als centres de formació professional del sistema educatiu en territoris on no es podien cursar determinades especialitats sol·licitades pel teixit productiu.
Des del 2019 s'han format més de 1.200 persones a través de 75 cursos. Per al curs vinent, es preveu que se n'imparteixin 250 de nous, que suposen 3.750 places. L'acord permetrà reforçar i planificar conjuntament arreu del territori una àmplia oferta per reforçar la formació professional adreçada a persones que no estan treballant i volen obtenir una qualificació. Tradicionalment, aquest tipus d'ensenyament per obtenir un certificat de professionalitat s'impartia exclusivament als centres propis del SOC o a través d'entitats col·laboradores.
- ARXIVAT A:
- Educació Formació Professional