Le Senne i la imatge d'Aurora Picorenll a l'ordinador de la diputada socialista (Europa Press)

Imputen el president del Parlament balear per estripar la foto d'Aurora Picornell en un ple

Gabriel Le Senne, de Vox, va estripar la foto de dones represaliades pel franquisme que mostraven les dues representants socialistes a la mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

El jutge d'Instrucció número 1 de Palma ha citat a declarar en qualitat d'investigat per un presumpte delicte d'odi el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, per estripar en un ple la foto de la militant comunista mallorquina Aurora Picornell, coneguda com la Passionària de Mallorca i assassinada pels franquistes el 1937, quan tenia 25 anys.

El col·lectiu Estimada Aurora, personat en aquesta causa, ha informat aquest dissabte d'aquesta interlocutòria del jutge signada el dimarts 6 d'agost.

El president de la cambra legislativa ha estat citat el 27 de setembre a les 9.30 als jutjats de Palma i a les 11.30, en qualitat de testimoni, la diputada socialista i membre de la mesa del Parlament Mercedes Garrido.

L'Associació de Memòria Democràtica de Mallorca i les famílies d'Aurora Picornell i Antònia i María Pascual, també assassinades i que sortien a la mateixa foto estripada, van interposar una demanda penal per aquests fets. L'actuació de Le Senne consideren que va ser una falta de respecte a la memòria de "tres dones víctimes de greus violacions de drets humans".

Aquest dijous, dia 8, el president del Parlament va presentar al jutge un escrit en què sol·licitava l'arxiu de la denúncia perquè considera que els fets descrits estan "adornats amb valoracions subjectives descontextualitzades i tendencioses".


Derogació de la llei de memòria democràtica

Els fets investigats són públics i van succeir el 18 de juny passat quan el ple del Parlament debatia la proposta de Vox per derogar la llei de memòria democràtica, aprovada l'any 2018 pel govern balear de Francina Armengol (PSIB-PSOE).

Durant el debat, Le Senne va ordenar diverses vegades a les diputades socialistes i membres de la mesa del Parlament Mercedes Garrido i Pilar Costa que retiressin els retrats que exhibien d'aquestes tres dones per mantenir la neutralitat de la mesa que exigeix el Reglament de la Cambra.

Després de no ser atesa la seva petició i en un clima de tensió, Le Senne va esquinçar una part de la foto que exhibia Garrido enganxada al seu ordinador i va expulsar del ple les dues diputades.

Le Senne assegura que l'esquinçada va ser "accidental" i que la seva intenció era retirar la fotografia, però no estripar-la.


La denúncia d'Estimada Aurora

El col·lectiu Estimada Aurora ha valorat "molt positivament" aquest "primer pas" que ha fet el jutge per "dilucidar la responsabilitat penal del gest d'aquest membre de Vox i president del Parlament contra les víctimes de la repressió franquista".

A la denúncia contra ell s'afirma que el president de la Cambra, "de forma agressiva i violenta, va arrabassar, va estripar i va tirar a terra una fotografia d'Aurora Picornell i de les germanes Antònia i Maria Pascual".

Després dels fets, Le Senne va expressar públicament el seu pesar pel comportament "inapropiat" d'aquestes dues integrants de la mesa, pel "dany causat" al prestigi de la cambra i "pel trencament accidental del retrat que estava imprès sobre un foli de paper" i ben enganxat amb paper cel·lofana, recull l'escrit de la seva advocada al jutge instructor.

Les tres dones, activistes d'esquerres durant la Segona República, van ser afusellades la nit de Reis del 1937 juntament amb dues represaliades més que conformen el grup conegut com les Rojas del Molinar, un popular barri de Palma. Els cossos de les cinc víctimes van estar desapareguts fins que l'octubre del 2022 es va confirmar que s'havien trobat en una fossa comuna del cementiri de Son Coletes de Manacor.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Illes Balears Vox
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut