Iñaki Urdangarin té cinc dies per entrar a la presó
Diego Torres ingressarà en una presó catalana probablement dilluns i Jaume Matas ja ho ha fet voluntàriament a la d'Aranjuez
Iñaki Urdangarin està a un pas de la presó. L'Audiència de Palma li ha donat cinc dies perquè hi ingressi voluntàriament. Així l'hi ha comunicat aquest migdia personalment, perquè compleixi la condemna de 5 anys i 10 mesos de presó pel cas Nóos que li ha imposat el Suprem.
La compareixença ha estat fugaç. L'ex-duc de Palma ha entrat a l'Audiència de Palma pocs minuts després de les dotze del migdia acompanyat del seu advocat i n'ha sortit poc abans de dos quarts d'una.
Urdangarin ha estat rebut per la gent que s'aplegava al carrer amb crits de "lladre", "els Borbons als taurons" i "Borbó a la presó".
Urdangarin havia aterrat a l'aeroport de Palma cap a les deu del matí procedent de Ginebra, on es va traslladar a viure, sense cap objecció judicial, per fugir del focus mediàtic.
Queda per saber quina presó triarà. Pot decantar-se per qualsevol centre espanyol però les autoritats penitenciàries podrien decidir canviar-lo per motius de seguretat,
Diego Torres, probablement en una presó catalana
El primer dels tres condemnats a presó pel cas Nóos que s'ha personat per recollir l'ordre de presó ha estat el seu exsoci Diego Torres. L'Audiència de Palma també li ha donat cinc dies per ingressar-hi. Molt probablement dilluns entrarà en un centre penitenciari de Catalunya, on hi està fent gestions.
Torres haurà de complir 5 anys i 8 mesos de presó, després que aquest dimarts el Suprem li rebaixés tres anys la condemna.
Jaume Matas no ha comparegut a l'Audiència de Palma perquè a la una d'aquest migdia ha ingressat voluntàriament a la presó d'Aranjuez. A l'expresident balear el Suprem li ha ratificat 3 anys i 8 mesos de presó.
L'ex-duc de Palma i la resta de condemnats tenen dret ara a demanar l'indult, i també a presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i demanar la suspensió de la pena.
Aquest tribunal, normalment, mentre no decideix, si la pena és superior als cinc anys de presó ordena l'empresonament. És el cas d'Urdangarin, que supera en deu mesos aquest límit.
Vuit anys d'instrucció, sis mesos de judici i el recurs al Suprem
Amb la sentència del Suprem, les condemnes a Urdangarin, el seu soci i l'expresident Balear ja són fermes. Al darrere queden vuit anys d'instrucció d'un judici que va durar sis mesos a l'Audiència de Palma, que va dictar sentència fa més d'un any.
A Urdangarin se l'ha condemnat pels delictes de malversació, prevaricació, frau, dos delictes fiscals i tràfic d'influències. Segons el tribunal, l'ex-duc de Palma comptava que tenia una situació de prevalença que li permetia ser influent, per exemple, sobre Jaume Matas, que podia decidir sobre els diners públics del Govern Balear perquè n'era el president.
La rebaixa de cinc mesos es deu a l'absolució per un delicte de falsedat en document públic.
El Suprem especifica que va pressionar les persones que podien decidir si contractaven o no l'Institut Nóos i que, encara que no hagués obtingut beneficis, el delicte l'hauria comès igualment: és el de tràfic d'influències.
A Diego Torres li ha rebaixat la pena perquè entén que no va fer tràfic d'influències i perquè va cometre un delicte fiscal i no dos. La justícia també creu que tenia diners bruts, però no negres, que no n'amagava la procedència i, per tant, no hi ha blanqueig de capitals.