Devastador incendi a la catedral Notre-Dame de París
Els Bombers donen per controlat el foc, que no ha afectat l'estructura de la catedral
L'estructura de la catedral de Notre-Dame de París no corre perill, malgrat el devastador incendi que ha assolat l'edifici.
Després d'hores de lluita contra les flames, els Bombers han donat per controlat el foc aquesta matinada. L'incendi ha fet caure el sostre i l'agulla central de l'edifici i ha causat greus destrosses.
Tot i això, els Bombers han evitat que en quedés afectada l'estructura arquitectònica i també que es perdessin relíquies religioses i obres d'un valor incalculable.
El secretari d'estat d'Interior francès, Laurent Nuñez, ha confirmat aquest matí que "el foc està sota control però no extingit", i que a Notre-Dame hi treballen encara un centenar d'efectius i vuit mànegues.
"El foc no està totalment extingit, continua el refredament, que és llarg, i encara hi ha alguns focus lleus. Un cop descartat el perill del foc, ara la qüestió és saber com l'estructura resistirà a l'incendi molt greu d'aquesta nit. A les vuit hi haurà una reunió amb experts per determinar si l'estructura és estable i els Bombers poden entrar per continuar la seva missió."
Nuñez ha volgut destacar el "coratge" dels Bombers que han entrat a la part de les torres per poder atacar millor el foc, "amb perill de la seva vida".
També ha confirmat que les principals obres d'art de l'interior s'han pogut salvar.
Notre-Dame l'endemà de l'incendi, aquest matí, sense l'agulla central ni la coberta de la catedral
Així ha quedat la nau central a causa de l'incendi (Reuters)
El món, commocionat
L'incendi ha commocionat tot el món. Fins ben entrada la nit, no s'ha donat per salvada l'estructura de la catedral, de vuit segles d'història.
Tot apunta que l'origen de l'incendi és a les obres de restauració que s'hi estaven fent. Durant unes hores semblava que les flames arrasarien la catedral, però la feina de centenars de bombers ho ha evitat.
El president francès, Emmanuel Macron, ja ha anunciat que la catedral es reconstruirà.
Només un bomber ha resultat ferit, lleu, durant les tasques d'extinció (Reuters)
500 bombers per apagar el foc
Un bomber ha resultat lleument ferit en les tasques d'extinció i és per ara l'únic dany personal que es coneix a causa de l'incendi.
Els bombers han desplegat fins a 500 efectius a la zona i 18 mànegues d'aigua, amb el suport d'un helicòpter i un dron per aconseguir imatges precises de l'estat de l'incendi i dels punts prioritaris per atacar.
La ciutat, consternada davant la devastació d'un símbol (Reuters)
Tasques de rehabilitació, possibles causes
Fonts dels Bombers de París citades per l'agència France Presse apunten que possiblement el foc ha començat quan s'estaven fent treballs de restauració al temple, que s'havien d'allargar fins al 2022 amb un pressupost de 6 milions d'euros.
Tota la teulada de la catedral estava plena de bastides fins a una alçada de 100 metres per facilitar la feina dels operaris.
L'adjunt a l'alcaldia de París, Emmanuel Grégoire, ha explicat que aquest mateix dilluns s'ha posat en marxa un operatiu de salvament de les obres d'art que es puguin rescatar de les flames. Segons ha dit, "les destrosses són colossals". Els objectes sagrats estan guardats a la sagristia, ha explicat el portaveu, i en principi s'haurien d'haver salvat.
Pregàries espontànies durant l'incendi (EFE)
La Fiscalia de París ha anunciat que obre una investigació per determinar les causes de l'incendi.
Poc després que es va declarar l'incendi, la policia de la capital francesa va fer una crida ciutadana perquè la gent no s'acostés a Notre-Dame, per evitar entorpir el pas dels vehicles dels serveis d'emergències.
Notre-Dame de #Paris I Incendie en cours. Évitez le secteur et facilitez le passage des véhicules de secours et d'intervention de la @prefpolice.
Préfecture de police (@prefpolice) 15 d'abril de 2019
La UNESCO ofereix ajuda per rehabilitar Notre-Dame
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura ha seguit el dràmatic incendi de la catedral, declarada patrimoni de la humanitat el 1991, i ha ofert el seu suport per "protegir i restaurar aquest patrimoni inestimable". Ho ha dit la directora general de l'organització, amb seu a París, Audrey Azoulay.
Poques hores després de l'incendi ja s'ha organitzat per aquest dimarts a partir de migdia una "col·lecta nacional" per a la reconstrucció de la catedral de París. La Fundació Patrimoni, organitzadora de l'esdeveniment, és una entitat privada que treballa per salvaguardar i promoure el patrimoni francès.
Flames virulentes contra 856 anys d'història
L'incendi ha començat quan faltava un quart d'hora per les set de la tarda d'aquest dilluns. La catedral, d'estil gòtic, està situada al bell mig de l'Île de la Cité, envoltada per les aigües del Sena. Es va construir entre els segles XII i XIV, i és, al costat de la Torre Eiffel, un dels símbols per antonomàsia de la capital francesa.
L'església de Notre-Dame es va començar a edificar al 1163 per iniciativa del bisbe de París Maurice de Sully amb el suport del rei Lluís VII.
Segons els estudis arqueològics, es troba ubicada al mateix indret on abans s'hi havien aixecat una església paleocristiana, una basílica merovíngia, una catedral carolíngia i una de romànica, que es va anar desmantellant mentre s'alçava el temple gòtic.
Durant anys va ser l'edifici cristià més gran del món occidental. La seva història ha estat estretament vinculada a la de la ciutat i de França, i va ser l'escenari escollit per Napoleó per coronar-se emperador, l'any 1804.
El fum ha estat visible des de diversos punts de París
La catedral de Notre-Dame és el monument històric més visitat d'Europa i cada any hi passen 13 milions de persones. Cada dia s'hi celebren 5 misses, i 7 els diumenges. Al llarg de l'any, Notre-Dame acull uns 2.000 oficis religiosos.
El mes passat un incendi va afectar una altra església de París, la de Saint Sulpice, famosa arran del llibre "El codi Da Vinci" de Dan Brown. En aquest cas les causes del foc encara no s'han aclarit.
This comes after another historic French church, Saint Sulpice,caught fire in March. No one was hurt in that fire, which was put out by firefighters, and it remains unclear what caused it https://t.co/8OGGzkEtGS
James Rothwell (@JamesERothwell) 15 d'abril de 2019
Fa gairebé dos anys, al juny del 2017, la plaça del davant de la Catedral de Notre-Dame va ser l'escenari de l'atac d'un home armat amb un martell contra un grup de policies. En aquella ocasió es va descartar un atac terrorista.
- ARXIVAT A:
- PatrimoniIncendisFrançaNotre-Dame