Retirada russa o estratègia per contraatacar: incertesa sobre la situació a Kherson

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica no troba indicis que Ucraïna estigui preparant una "bomba bruta"
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La bandera russa ja no oneja a la seu administrativa regional de Kherson.    

La recuperació de l'edifici, situat a l'àrea on les darreres setmanes han fet avenços les tropes de Kíiv, sembla un indici més que Kherson, la ciutat ucraïnesa més important sota control rus, podria estar a punt de canviar de mans.

Tanmateix, a pocs metres, en un altre edifici públic, sí que hi oneja la bandera russa. Tot plegat afegeix desconcert sobre la situació al front de Kherson.

El vicegovernador prorús de Kherson, Kiril Stremousov, ha assegurat que tots els atacs han estat repel·lits, però també ha dit que és "probable" que les forces de Moscou abandonin les posicions a Kherson.

Precisament, Stremousov ha difós una imatge al seu canal de Telegram on es veu l'edifici sense la bandera russa:

 

 

Des d'Ucraïna, es reprodueixen les imatges de l'edifici de l'administració regional sense la bandera russa.

Paral·lelament, però, una portaveu de les forces armades ucraïneses, Natalia Humeniuk, no descarta que aquest replegament rus sigui algun tipus de truc perquè hi hagi alguna "provocació" per acusar Kíiv d'atacar la població civil, segons l'agència Unian.

Des de l'altra banda del riu Dniéper, l'alcalde d'Oleixki, ciutat propera a Kherson, Ievhen Rixtxuk, ha confirmat a Telegram els rumors sobre una retirada russa:

"Els vilatans de la part dreta de la regió de Kherson informen que les tropes russes han abandonat els punts de control als assentaments de Txornobaivka, Stepanivka i Bilozerka. A la mateixa ciutat de Kherson, el nombre de personal militar ha disminuït visualment."

El mitjà The Kyiv Independent també assenyala que l'exèrcit rus està desplaçant representants de Kherson cap a punts més a prop de Crimea.

Ja fa setmanes, apunta el diari citant fonts de la intel·ligència ucraïnesa, que Moscou mobilitza representants i col·laboradors cap a posicions entre el llac Sivaix i el mar d'Azov.


Fa quinze dies que Rússia va començar a evacuar civils de Kherson, davant d'una ofensiva ucraïnesa que creien imminent.

Població evacuada de la regió de Kherson arriba a Crimea (EFE)

Una ciutat que Rússia va conquerir al març

Amb 300.000 habitants, Rússia va conquerir Kherson a principis de març, pocs dies després de l'inici de l'operació militar a Ucraïna.

La ciutat és un punt estratègic important, a causa de la proximitat amb la península de Crimea, annexionada per Moscou l'any 2014.

El 30 de setembre, Rússia va formalitzar l'annexió de les regions de Kherson i Zaporíjia, juntament amb Donetsk i Lugansk. Són els punts on, actualment, es registren els combats més importants.

Un soldat ucraïnès davant d'un vehicle blindat (Europa Press)

L'OIEA no troba indicis de bomba bruta a Ucraïna

Dies després que Rússia acusés Ucraïna de preparar un atac amb un artefacte contaminat amb material químic o radioactiu, el que es coneix com a "bomba bruta", l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) no ha trobat indicis que Kíiv ho estigui preparant.

Inspectors de l'OIEA han visitat tres punts concrets d'Ucraïna i els resultats no han "mostrat cap senyal d'activitats i materials nuclears no declarats", segons ha dit en un comunicat el director general de l'organisme, Rafael Grossi.

En els últims dies, els experts de l'agència nuclear de l'ONU han fet "activitats de verificació sobre el terreny en tres llocs d'Ucraïna, a petició del govern" del país.

 

Intercanvi de presoners

D'altra banda, Rússia i Ucraïna han intercanviat aquest dijous 107 presoners, entre els quals hi ha 74 soldats que van participar durant més de dos mesos en els combats a la planta metal·lúrgica Azovstal, a Mariúpol.

Entre aquests 74 soldats, n'hi ha tres que formen part del batalló Azov, en què hi ha membres d'ideologia neonazi. 

Tant el cap de gabinet de la Presidència ucraïnesa, Andrí Iermak, com el ministeri de Defensa rus han confirmat l'intercanvi.


"Hem aconseguit intercanviar ferits greus i postrats al llit de la batalla d'Azovstal, infants amb ferides de metralla en braços i cames, ferides de bala en diferents parts del cos. Hi ha persones amb extremitats amputades i cremades que no senten part de la cara, amb ferides infectades", ha descrit Iermak.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus ha assenyalat que "com a resultat del procés de negociació, 107 militars russos que corrien perill de morir en captiveri han estat retornats del territori controlat per Kíiv".

El departament dirigit per Serguei Xoigú apunta que els presoners russos seran transportats a Moscou en avions de les forces aeroespacials russes.

 

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut