El bloc El Barco d'Esplugues de Llobregat ha estat declarat en ruïna
El bloc El Barco d'Esplugues de Llobregat ha estat declarat en ruïna (ACN/Gemma Sánchez)

Quatre veïns es neguen a abandonar el bloc d'El Barco d'Esplugues, malgrat el risc de ruïna

L'Ajuntament té previst apuntalar l'edifici perquè, en deu o quinze dies, els veïns desallotjats puguin recollir les seves pertinences

RedaccióActualitzat

Informació actualitzada: Marxen voluntàriament tres dels veïns que es negaven a abandonar l'edifici d'Esplugues


Incertesa a Esplugues de Llobregat, on quatre persones es resisteixen a marxar de l'edifici El Barco tot i saber que un informe tècnic assegura que l'estructura amenaça ruïna i cal enderrocar-lo.

La Susanna, una de les veïnes que es nega a abandonar casa seva, reclama una solució digna.

"Estem aguantant, perquè no ens donen una solució. Tenim les maletes preparades per sortir quan ens donin una solució digna. Com a persones humanes, com a llogaters, necessitem una explicació. Em preocupa la salut mental de la meva filla donant voltes per diferents habitatges temporals."

En una atenció als mitjans aquest dimecres, el primer tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Eduard Sanz, ha instat aquests veïns, entre els quals hi ha un menor, a desallotjar els pisos de manera immediata perquè "estan posant en risc la seva seguretat i la d'altres persones". "L'edifici està en ruïna i podria caure", ha dit.

Segons l'Ajuntament, els han tallat el gas i treballen perquè les companyies els tallin l'aigua i la llum. Aquest dimecres està previst que es conegui l'informe dels bombers. A més, la Generalitat ha suggerit a l'Ajuntament, propietari del bloc, que sol·liciti un segon dictamen tècnic sobre l'estat de l'edifici, a través de pèrits externs.

El consistori, en una nota de premsa, ha informat que s'estan instal·lant càmeres de videovigilància i sensors de moviment i detectors de calor "que estaran connectats les 24 hores amb la policia" per a la protecció de l'edifici una vegada estigui buit.

L'Ajuntament preveu "que en deu o quinze dies hagin finalitzat les feines d'apuntalament de l'edifici" perquè els veïns desallotjats "puguin recollir les seves pertinences".

Solucions temporals, fora del municipi

Els últims veïns de l'edifici no estan d'acord amb la solució d'habitatge que els ha donat l'Ajuntament. Sanz assegura que no poden atendre les seves demandes de manera immediata, però alerta que és una situació de risc i que "és imprescindible que surtin".

Al bloc hi vivien 38 famílies en règim de lloguer. Per ara estan gestionant diferents habitatges per poder-los oferir als veïns com a solució provisional. Però la majoria són fora d'Esplugues; la majoria a l'Hospitalet de Llobregat i alguns a Barcelona.

"Estem a la recerca de 38 pisos. Però són solucions a curt i mitjà termini. A ningú se li escapa la dificultat de trobar habitatges de lloguer i a un preu raonable."

Una família ja ha pogut passar la nit de dimarts en un dels pisos d'emergència que ha activat l'Ajuntament, i dues més --les més vulnerables-- podran instal·lar-s'hi aquest dimecres, a l'espera que el consistori pugui oferir més habitatges a la ciutat o a l'àrea metropolitana.

Al bloc hi vivien 38 famílies en règim de lloguer
Al bloc hi vivien 38 famílies en règim de lloguer (ACN/Gemma Sánchez)

Per a les pròximes hores se n'estan gestionant 11 més, que són els únics que tenen a disposició. Per això, el consistori reclama "la col·laboració a la Generalitat, sigui econòmica, o, preferiblement, habitacional".

"La despesa l'està assumint l'Ajuntament. Per això demanem la col·laboració de les administracions. Tenim recursos, però no estem preparats per a aquestes emergències."

La Generalitat assegura que ha ofert totes les possibilitats disponibles, fins i tot abans que hi hagués el decret de ruïna, però recorda que l'Ajuntament té tota la responsabilitat en aquest edifici municipal.

Des del consistori reconeixen que alguns dels pisos que poden oferir en aquesta primera fase d'emergència podrien ser una solució definitiva per a alguns veïns, però per a la majoria no ho seran, ja que "molts necessitaran un pis de protecció oficial". En aquest sentit, assegura que l'Ajuntament durà a terme l'acompanyament als veïns que ho necessitin.

Només tres persones han hagut de dormir a l'alberg aquest dimarts. Setze famílies s'han pogut allotjar a casa de familiars, catorze en hotels o aparthotels, i una persona ha ingressat en un sociosanitari.

Vistiplau judicial

Al bloc, que té set plantes, s'hi ha declarat l'estat de ruïna. La notificació d'evacuació es va fer arribar als veïns dilluns i, teòricament, aquella mateixa nit ja no hi podien dormir.

Els veïns que ja han marxat esperen que un jutge ratifiqui o tiri enrere el desallotjament ordenat pel consistori.

De moment, el cas no s'ha resolt perquè la justícia no es posa d'acord sobre quin tribunal ha de dir l'última paraula. L'últim a pronunciar-se ha estat el jutjat de guàrdia, que considera que la competència és del contenciós, perquè es tracta d'un immoble de titularitat pública.

Incertesa judicial pel desallotjament d'El Barco, l'edifici d'Esplugues en ruïna
Veïns d'El Barco a l'exterior de l'edifici la matinada de dilluns a dimarts (3Cat)

L'edifici es va construir fa 80 anys i el va expropiar forçosament l'Ajuntament fa menys d'un any, perquè s'havia aixecat en terrenys qualificats de zona verda.

Des de la notificació oficial que calia abandonar l'edifici, s'han viscut diversos moments de tensió entre els veïns i l'Ajuntament, i l'edifici ha estat vigilat en tot moment per cossos policials, per si cal intervenir.

La síndica demana reallotjaments estables

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha fet arribar aquest dimecres a l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat i a la Generalitat la petició que s'actuï amb diligència per atendre les persones que vivien a l'edifici.

En un comunicat, ha informat que ha demanat a les administracions que els recursos residencials d'urgència que es facilitin als desallotjats siguin a prop de la zona on vivien, que es mantinguin els nuclis convivencials existents i que siguin estables fins que se'ls assignin definitivament nous habitatges.

Ha demanat, també, que l'informe tècnic que ha portat a declarar l'edifici en situació de risc de col·lapse i al desallotjament forçós dels llogaters no modifiqui el dret dels veïns a tenir un nou habitatge en substitució de l'actual, "fruit d'un procés d'expropiació", ha apuntat la síndica.

Giménez-Salinas ha sol·licitat a la Generalitat que col·labori activament amb l'Ajuntament per assegurar que es puguin oferir els recursos residencials d'urgència adequats perquè les persones afectades puguin reprendre com més aviat millor la seva vida amb la mínima afectació.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut