Carles Puigdemont i Jordi Turull a Barcelona, abans que se'ls perdés la pista
Puigdemont va marxar de Barcelona immediatament després d'aparèixer públicament a l'Arc de Triomf (Reuters/Nacho Doce)

Carles Puigdemont és a l'estranger des d'ahir i torna cap a Waterloo, segons el seu entorn

L'expresident va arribar dimarts a Barcelona, després de l'acte públic a Barcelona va anar cap a la Catalunya Nord amb Jordi Turull i aquest divendres ja viatja cap a Bèlgica

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ja no és a Catalunya. Ho ha assegurat el seu advocat, Gonzalo Boye, a "El matí de Catalunya Ràdio", on ha confirmat que el 130è president de la Generalitat va sortir de l'estat espanyol dijous, després de l'acte en què va reaparèixer durant uns minuts, a l'Arc de Triomf de Barcelona.

Puigdemont va fer una aparició fugaç i, després d'un discurs d'uns cinc minuts, se li va perdre el rastre. Però, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat el secretari general de Junts, Jordi Turull, Puigdemont va arribar a Catalunya dimarts, dos dies abans de l'acte públic a Barcelona, quan va sopar amb Turull.

El secretari general de Junts també ha confirmat, en declaracions a Rac1, que Puigdemont i ell van marxar junts de l'acte de l'Arc de Triomf i van emprendre el camí cap a la Catalunya Nord, des d'on Puigdemont s'ha dirigit cap a Waterloo.

Aquest divendres a la tarda s'han vist moviments a la Casa de la República de Waterloo, si bé no s'ha confirmat si es tractaria o no de Carles Puigdemont. Un cotxe Seat amb matrícula espanyola ha entrat aquesta tarda a tota velocitat a l'immoble. Posteriorment, s'ha vist tornar a sortir el vehicle. Una estona més tard, un altre cotxe, en aquest cas amb matrícula belga, ha sortit de l'habitatge.
 

Els Mossos no descarten que Puigdemont sigui a Barcelona

En canvi, els Mossos d'Esquadra no descarten que Puigdemont segueixi a Catalunya i no hagi travessat la frontera. El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha dit en roda de premsa que encara treballen amb la hipòtesi que tant Puigdemont com Turull no hagin marxat de Barcelona:

"No podem descartar que estiguin aquí, perquè els hem vist per última vegada a Barcelona. Fins que no tinguem un element objectiu que digui que no són aquí, el que farem és intentar trobar-lo."


En la mateixa roda de premsa, Sallent, que ha defensat l'actuació del cos, també s'ha referit a l'arribada de Puigdemont. Ha afirmat que des del cos de Mossos no saben quan va arribar a Catalunya: "no teníem coneixement de quan ha arribat ni de com ha arribat, si no, evidentment, s'hagués actuat."

Les primeres informacions sobre Carles Puigdemont després del seu discurs a Barcelona no van arribar fins dijous a la nit. El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, va publicar un tuit en què assegurava que Puigdemont li havia notificat que estava "sa, estalvi i, sobretot, lliure".

En la mateixa línia, poques hores abans l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja havia explicat a TV3 que, després del discurs a l'Arc de Triomf, l'expresident de la Generalitat havia marxat "a casa, on té el seu lloc de treball", sense aclarir si això volia dir la Catalunya del Nord, Waterloo o algun altre indret. Aquest divendres al matí, sense confirmar on és, l'advocat ja ha dit que Puigdemont ha sortit de l'estat espanyol.
 

Puigdemont es dirigirà a la ciutadania pròximament

En l'entrevista que ha concedit aquest divendres a "El matí de Catalunya Ràdio", Gonzalo Boye també ha dit que està previst que properament Puigdemont es dirigeixi a la ciutadania, tot i que no ha concretat ni quan ni en quin format té previst fer-ho.

També en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Boye ha explicat que la intenció de Puigdemont era "assistir al ple d'investidura, venir a Barcelona en tot cas" i ha reconegut que, "en funció de les circumstàncies, les tàctiques variaven". L'advocat ha afirmat que "el que havia de fer el president era demostrar, com ha demostrat, que no tenia gens de por d'entrar a l'Estat".

D'altra banda, Boye ha negat que hi hagués un pacte previ amb els Mossos d'Esquadra, la Conselleria d'Interior i el Ministeri d'Interior perquè Puigdemont pogués fer el discurs i després fos detingut; una versió que coincideix amb la de la cúpula de la policia catalana.

Gent amb caretes de Puigdemont en la manifestació d'aquest dijous a Arc de Triomf
Gent amb caretes de Puigdemont, en la manifestació d'aquest dijous a l'Arc de Triomf (Europa Press/David Zorrakino)

Els Mossos, sota la lupa

L'embolic d'aquest dijous al voltant de Puigdemont ha esquitxat el cos dels Mossos d'Esquadra.

La decisió d'activar l'operació Gàbia per controlar els vehicles que marxaven de Barcelona i l'àrea metropolitana ha rebut moltes crítiques. El dispositiu, que posteriorment es va estendre per tot Catalunya, va provocar cues quilomètriques.

Des de Junts s'ha criticat durament el dispositiu. El diputat Josep Rius l'ha qualificat de "desproporcionat" i la cap de files al Congrés, Míriam Nogueras, ha criticat que s'hagi fet servir una mesura que habitualment s'aplica en la lluita antiterrorista "per detenir un diputat electe".

Control de trànsit dels Mossos d'Esquadra en el marc del dispositiu de l'Operació Gàbia aquest dijous
Control de trànsit dels Mossos, en el marc del dispositiu de l'operació Gàbia aquest dijous (Reuters/Lorena Sopena)

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàJordi TurullMossos d'Esquadra
Anar al contingut