Incògnita sobre el futur de Grècia en expirar el termini del segon rescat i el crèdit de l'FMI

Aquesta mitjanit, Grècia ha esgotat el termini sense tornar els diners i el país ha quedat en una posició més fràgil
Redacció Actualitzat

Aquesta mitjanit, Grècia ha esgotat el termini per renovar el seu segon rescat i per tornar al Fons Monetari Internacional (FMI) els 1.600 milions d'euros que l'organisme li va deixar. El país no ha tornat els diners i això el col·loca en una posició més fràgil, perquè li desapareixen de damunt la taula 15.000 milions d'euros que tenia assignats, però només si complia els terminis.

Cap a un quart d'una, l'FMI ha comunicat que Grècia no havia efectuat el pagament. El Fons Monetari també ha informat que ha rebut una petició d'una "extensió" per part del govern grec, que estudiarà properament. L'impagament dels 1.500 milions d'euros de Grècia a l'FMI és el més gran que ha patit mai l'organisme internacional. Tot i això, l'FMI no parla de "fallida" de Grècia, sinó "d'endarreriment del pagament".

Dia de negociacions

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha demanat aquest mateix dimarts a la tarda una pròrroga d'aquest deute amb l'FMI, però l'Eurogrup s'hi ha negat. En aquesta darrera proposta, l'executiu grec també reclamava un tercer rescat, però els ministres de Finances de l'eurozona prefereixen esperar al referèndum d'aquest diumenge abans de pronunciar-se sobre aquesta qüestió.

En una entrevista a la televisió pública, el viceprimer ministre grec, Iannis Dragassakis, ha afirmat que ha demanat a l'FMI ajornar el pagament del préstec. "Existeix la possibilitat de pagar a l'FMI més tard". D'altra banda, Dragassakis ha reconegut que va aconsellar a Tsipras acceptar la proposta de la Unió Europea i ha deixat entreveure que, si al final hi ha acord, l'executiu podria cancel·lar la celebració del referèndum del diumenge.

El viceprimer ministre ha explicat que el Banc de Grècia ha sol·licitat al Banc Central Europeu (BCE) augmentar el sostre dels crèdits d'emergència -actualment en els 90.000 milions d'euros- que la banca grega obté a través del mecanisme de liquiditat urgent. El consell de govern del BCE es reuneix d'urgència aquest dimecres per decidir sobre aquesta qüestió.

Pel que fa al rescat, després d'una reunió fallida aquest dimarts, l'Eurogrup s'ha tornat a donar cita aquest dimecres a l'espera que Grècia reformuli algunes de les seves propostes. El govern d'Alexis Tsipras ha demanat un tercer rescat sense la intervenció de l'FMI que hauria de durar dos anys. Aquests diners servirien per poder pagar 30.000 milions d'euros en interessos i capital del deute que arrossega el país i té com una de les condicions començar de veritat a reestructurar, a retallar, el volum de deute pendent.

"Durant els últims cinc anys, Grècia ha viscut per al proper tram del préstec. I com li vaig li al senyor Sapin, hem creat drogoadictes ansiosos d'aconseguir la següent dosi. El que vol aquest govern és posar fi a aquesta addicció", assegurava el ministre de finances grec, Iannis Varoufakis.

La nova oferta de la Unió Europea és mes simple que la grega: primer, que el govern grec assumeixi el document de l'Eurogrup de divendres passat, el que va comportar el trencament definitiu. Segon, que el govern grec, tot i mantenir el referèndum, passi a defensar el sí. I, tercer, a canvi d'aquestes dues concessions, la promesa de renegociar, reestructurar, el deute a partir de l'octubre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut