La fàbrica d'Alcover Química (Google Maps)

Indemnització milionària pel suïcidi per estrès d'un directiu en una empresa d'Alcover

La companyia ha anunciat que recorrerà contra la sentència en considerar "totalment fals" el relat dels fets que recull la resolució

RedaccióActualitzat

El jutjat social de Tarragona ha condemnat una empresa química d'Alcover, a l'Alt Camp, a indemnitzar amb 1,14 milions d'euros la família d'un directiu que es va suïcidar als 45 anys a les instal·lacions de l'empresa, el maig del 2020.  

Era el director de fàbrica de la companyia Alcover Química i Cromogènia Units. La sentència exposa que l'empresa no disposava de l'avaluació de riscos psicosocials obligatòria i que tampoc es van aplicar mesures de vigilància de salut davant l'estat d'estrès i angoixa en què es trobava el directiu.

Constata que la situació era de domini públic, com ho demostra la preocupació que hi havia a la plantilla. La jutgessa també concreta que, si s'haguessin gestionat els riscos psicosocials, es podria haver evitat el suïcidi o almenys s'hauria detectat el cas.

Per tot plegat, condemna l'empresa a indemnitzar amb 1.140.965,28 euros la seva família. El març del 2022, el mateix jutjat social de Tarragona va dictar una sentència prèvia, posteriorment ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que establia que el suïcidi havia de tenir una consideració d'accident laboral.

En l'escrit, el jutge relacionava "l'ansietat i l'angoixa vital" del directiu a la gran intensitat laboral i les preocupacions derivades per la situació difícil de la fàbrica, agreujada per la pandèmia de la covid-19.
 

L'empresa recorrerà contra la sentència

Alcover Química i Cromogènia Units discrepa de la resolució i ha anunciat que hi recorrerà en contra per "restablir" la seva reputació i perquè els fets siguin valorats "amb tots els elements necessaris". En un comunicat, defensa que no ha incomplert mai les normes de seguretat i salut i titlla de "totalment fals" el relat dels fets que recull la sentència.
 

Imputat per delicte ambiental

També li provocava angoixa l'existència de processos jurídics penals relacionats amb diferents incidents ambientals en què estava implicat per la condició d'administrador de l'empresa.

Tal com ha explicat l'advocada del Col·lectiu Ronda Pilar Casas a Catalunya Ràdio, el directiu estava imputat per delicte contra el medi ambient des del 2012, "a punt de signar una condemna de 2 anys de presó", després d'un acord que va assolir amb la Fiscalia l'abril del 2020, poc abans de morir.

Segons l'advocada, el directiu havia demanat a l'empresa que es prenguessin mesures per evitar nous vessaments, però li deien que no tenien previst fer-ho "perquè era massa car". Enmig d'aquest panorama, hi va haver una nova actuació del Seprona i la Fiscalia de Medi Ambient, i ell va témer acabar a la presó, com explica l'advocada:

"Ell es veia que acabava de signar 2 anys de presó i que li venia un altre tema penal a sobre, perquè la fiscalia de Medi Ambient ja havia dit que iniciaria un altre procés judicial. Aleshores, ell va veure que si el condemnaven una segona vegada, aniria a presó." 

 

El "deure inexcusable" de les empreses

El Col·lectiu Ronda, que representa la família del difunt en el procés, destaca la transcendència de la sentència, que reitera el "deure inexcusable" de les empreses de vetllar per la salut i la integritat física i psíquica dels seus treballadors

Per l'advocada del Col·lectiu Ronda Pilar Casas --que ha representat la família del difunt--, aquesta és una obligació "reiteradament incomplerta" per part de moltes empreses, "tal com acrediten les dades de sinistralitat laboral". 

Casas ha destacat que ja és "poc habitual" que es reconegui un suïcidi com a accident laboral com va passar en la sentència del 2022. A més, la sentència d'ara destaca per l'elevada quantitat econòmica, tal com ha remarcat l'advocada. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut