Façana del Tribunal Suprem, a Madrid (Europa Press/Alberto Ortega)

Les empreses poden indemnitzar amb menys diners els majors de 60 anys, segons el Suprem

L'alt tribunal falla en contra d'una treballadora que en un acomiadament col·lectiu pactat va cobrar menys que els companys més joves

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha dictaminat que l'empresa Elcogas no va discriminar per raons d'edat les persones de 60 anys o més que formaven part de l'acord d'acomiadament col·lectiu, tot i que van rebre una indemnització més baixa que la resta de persones afectades.

Una de les treballadores que en el moment de ser acomiadada tenia 60 anys ho va portar al jutjat en sentir-se perjudicada.

Després que dos tribunals desestimessin la seva demanda, va presentar un recurs de cassació al Suprem, que ha considerat que hi va haver una "justificació objectiva, raonable i proporcionada" per a la diferència de tracte dels treballadors de 60 anys o més, perquè "són molt a prop de l'accés a la pensió de jubilació".

En l'acord entre empresa i els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT) es contemplaven indemnitzacions per sobre de les que marca la llei, i els complements es fixaven en funció del nivell salarial.

La indemnització base era la d'un acomiadament improcedent (33 dies per any treballat) més un complement de 14.500 euros per als salaris més baixos i de 6.500 euros per als més alts.

En canvi, per als majors de 60 anys, el càlcul es feia multiplicant el 75% del sou menys la quantitat de la prestació de l'atur, pel nombre de mesos des de l'acomiadament fins a la jubilació. El resultat era una indemnització inferior a la resta.

Part superior de la façana del Tribunal Suprem (Europa Press/Jesús Hellín)

La sentència del Suprem no fa res més que emparar-se en altres sentències, una del mateix alt tribunal del 1989 en què ja va dictaminar sobre un cas molt semblant:

"No es tracta, en contra del que entén el recurrent, d'un tracte desfavorable per raons d'edat, que seria una discriminació rebutjable, sinó d'un ventall de solucions indemnitzatòries que contemplen les diferents situacions dels treballadors afectats per l'expedient", diu aquella sentència.

Situacions com "la proximitat a la jubilació de certs treballadors, per la qual cosa la solució és diferent perquè la seva situació en ocupació i Seguretat Social també és diferent".

Aplicant aquesta mateixa doctrina, la sentència, feta pública al gener d'aquest any, parla del "sacrifici exigit a qui està en una franja d'edat o una altra" i estableix que "és raonable i proporcionat i resulta objectivament justificat, que l'acord per distribuir els costos" de la indemnització global "afavoreixi en major mesura el col·lectiu que es troba més lluny del moment de la jubilació".

I afegeix encara que els treballadors més grans tenen més possibilitats de concertar un conveni especial amb la Seguretat Social perquè en l'Estatut dels Treballadors n'hi ha de previstos per als treballadors majors de 55 anys en els procediments d'acomiadament col·lectiu d'empreses no concursades.

Remarca, a més, que no és una decisió unilateral de l'empresa, sinó un acord fruit de la negociació amb els representants dels treballadors i en una empresa privada, "sense que des d'aquesta perspectiva purament formal hi hagi cap rebuig d'il·legalitat".

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Drets laborals
Anar al contingut