Independentistes i comuns tiren endavant el recurs contra la retirada d'escó a Juvillà
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
El Parlament de Catalunya presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem en contra la decisió de la JEC de retirar l'escó al secretari tercer de la mesa i diputat de la CUP, Pau Juvillà. En el recurs es demanaran mesures cautelars.
Tal com estava previst, ho ha aprovat el ple de la cambra després que aquest dilluns la mesa acordés elevar-ho, amb 81 vots a favor, 33 abstencions i 17 en contra. Hi han votat a favor ERC, JxCat, la CUP i els comuns. El PSC s'ha abstingut, tal com ja va fer a la mesa, tot i que en anteriors votacions s'havien mostrat partidaris de mantenir l'escó a Juvillà mentre la sentència contra ell no sigui ferma.
Juvillà, secretari tercer de la Mesa, era a l'hemicicle però no ha participat en la votació.
En el debat a la cambra, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha avançat que la formació taronja denunciarà davant la Junta Electoral Central la votació del Parlament, que ha qualificat de "desobediència i martingala":
"L'única cosa que hauria de fer Borràs és retirar-li l'acta i a partir d'aquí que Juvillà es defensi. No posant el Parlament al servei del secretari tercer de la mesa. Que no ens faci pagar el recurs al Suprem al conjunt dels catalans."
La diputada de la CUP Montserrat Vinyets li ha respost que la cambra no ha votat sobre decisions judicials, sinó sobre un "acte administratiu" de la Junta Electoral. Segons la cupaire, no hi ha "cap tipus de desobediència a cap tribunal" sinó un "conflicte de sobirania i competència".
La votació s'ha hagut d'endarrerir perquè inicialment es comptabilitzaven 136 vots: per un error, els vots de Vox es computaven dues vegades.
Condemnat per no retirar llaços grocs
Aquest recurs se suma al que ja ha presentat Pau Juvillà, que vol esgotar la via judicial. El diputat de la CUP està condemnat a mig any d'inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per desobediència per no haver retirat llaços grocs del seu despatx com a regidor a la Paeria tal com li va ordenar la Junta Electoral de Zona de Lleida, el 2019 i en període electoral.
Al desembre, el Parlament va aprovar una resolució, amb els vots a favor dels grups independentistes, dels socialistes i dels comuns en què s'acordava no retirar l'escó a Pau Juvillà perquè, en aquell moment, no veien cap incompatibilitat entre la situació del diputat de la CUP i el reglament del Parlament; un reglament que preveu la retirada de l'escó només quan hi ha sentència ferma.
Evitar una repetició del cas Torra
És un moviment que la cambra va fer per accelerar la defensa del diputat de la CUP i per evitar una possible repetició del cas del president Quim Torra. En aquell cas --recordem-ho--, la JEC va aplicar el principi de la "inelegibilitat sobrevinguda" per retirar-li l'escó malgrat que la seva sentència no era ferma.
Tant el Parlament com el mateix president Torra van presentar recurs al Suprem contra aquesta decisió de la JEC i van demanar mesures cautelars. Però l'alt tribunal va tombar aquestes cautelars i pocs dies després el Parlament li va retirar l'escó al president.
Ara, el Suprem s'haurà de tornar a pronunciar pel cas Juvillà, i ho haurà de fer d'una manera relativament ràpida. I quan ho faci, si rebutja aquestes mesures cautelars, tal com es preveu, estarem en el mateix escenari que quan el president Torra va perdre l'escó. Caldrà veure, llavors, com actuarà l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs.
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya CUP