Indignació a Eivissa per la moda de fer festes il·legals en espais naturals protegits

Els ajuntaments amenacen amb multes els promotors d'aquestes festes per a turistes rics i influencers. Els ecologistes ho denuncien com nou front en la lluita contra la massificació turística de les Balears
Arnau Maymó Actualitzat
TEMA:
Illes Balears

Aquest estiu s'han fet virals vídeos on es veuen centenars de persones, algunes de famoses, fent celebracions en zones d'Eivissa que estan protegides per la Unió Europea pel seu valor mediambiental i paisatgístic.

El popular DJ nord-americà Diplo va organitzar una sessió il·legal a través de les xarxes socials al mirador d'Es Badrà el juny passat. Al vídeo s'hi veuen centenars de turistes trepitjant aquest paratge privilegiat durant una posta de sol. Tot i que l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia el va denunciar i s'investiguen els fets, ell continua publicitant la festa en el seu compte d'Instagram.

Vicent Roig és l'alcalde de Sant Josep de sa Talaya, el municipi afectat: "A Eivissa tenim molts atractius, tenim sol, tenim platja, tenim oci, però també tenim un gran patrimoni que no només és d'aquells que mos visita, sinó principalment d'aquells que vivim a Eivissa".

"Si no protegim el nostre patrimoni, ens quedem sense res."


Una festa de famosos a ses Salines

El mateix mes de juny, la marca de moda Loewe va organitzar un sopar per a una cinquantena d'actors i actrius molt coneguts, com Úrsula Corberó o Greta Fernández, al parc natural de ses Salines, un indret protegit pel seu ecosistema.

No tenien permisos. Però és que a més, la normativa del parc hi prohibeix expressament la celebració de festes, concerts i espectacles de qualsevol mena. El sopar i la festa posterior es va fer al moll de l'empresa Salinera Espanyola, al costat de la platja de ses Salines.

El Govern de les Illes Balears, el Consell Insular i els ajuntaments investiguen aquests dos casos i d'altres que han detectat. L'objectiu és erradicar aquesta moda que s'està escampant a través de les xarxes socials. Les multes als promotors poden arribar als 300.000 euros.

 


21 turistes per habitant

Els residents de les Pitiüses fa temps que viuen del turisme, però també pateixen la massificació que comporta. L'any passat van rebre tres milions i mig de visitants, és a dir, 21 turistes per habitant.

Una de les pitjors conseqüències d'aquesta xifra rècord és l'accés a l'habitatge. Viure aquí s'ha convertit en un luxe. Els preus astronòmics de l'habitatge a Eivissa, on hi ha gent que hi treballa que ha de viure en caravanes o cotxes, van arribar a ser tema de portada de la BBC.

Són problemes compartits en major o menor mesura per la resta d'illes de les Balears, on ha emergit un moviment contra la massificació turística amb manifestacions multitudinàries, accions a les platges o contra cases de famosos


Una de les principals amenaces que assenyala el moviment contra la turistificació de les Balears és el creixement exponencial dels habitatges destinats a propietaris d'alt poder adquisitiu, i amb això, la por que el territori acabi convertit en un resort de luxe.

Helicòpters fent de taxis

En aquest context, els ecologistes s'escandalitzen quan veuen algunes pràctiques dels turistes rics. Joan Carles Palerm, president del Grup d'Estudis de la Natura i del Grup Balear d'Ornitologia d'Eivissa, revela que hi ha altres pràctiques il·legals relacionades amb aquest turisme de multimilionaris: "Els darrers anys estan començant a aparèixer molts d'helicòpters que estan fent serveis de taxi, cosa que està prohibida, no hi ha ni un sol heliport."

"De fet, hi ha algun restaurant que fins i tot els porta en helicòpter des de la península, des de Catalunya, fins a Eivissa."

El Consell d'Eivissa té previst limitar l'entrada de vehicles a l'illa l'estiu que ve per reduir la saturació.
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Illes Balears Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut