Indignació entre dones juristes i feministes per la sentència de La Manada
Els moviments de dones juristes i feministes han rebut amb decepció l'esperada sentència contra La Manada, el grup de cinc joves sevillans jutjats per la suposada violació en grup d'una noia de 18 anys en els Sanfermines del 2016. El tribunal considera que no hi va haver violació, sinó "abús sexual continuat".
Els cinc acusats han estat absolts del delicte d'agressió sexual i delicte contra la intimitat dels quals havien estat acusats
Laia Serra, advocada i membre de Dones Juristes, ha valorat molt negativament la sentència perquè no té en compte, ha dit, la credibilitat de la víctima ni el consentiment.
"Entenem que aquest sistema judicial ha tingut molt poc en compte la perspectiva de gènere i ha considerat que era un abús sexual, que no una agressió. És a dir, invalida el fet que aquestes relacions sexuals es mantinguessin mitjançant intimidació, quan és obvi que no només hi havia una prevalença grupal, sinó que hi havia una habitació tancada, una diferència d'edat, tota una sèrie de circumstàncies que fan, òbviament, que allò hagi de ser considerat una agressió, que no un abús."
Per Laia Serra, el tribunal no ha tingut en compte que va ser "una situació absolutament vexatòria":
"Un altre aspecte rellevant és que deixa fora un delicte contra la intimitat. Aquí hi va haver una vulneració de la intimitat de la víctima radical. Que sotmetés no només a aquesta situació tan degradant, sinó a més de manera filmada és una cosa tremenda."
Assegura que es tractava d'un judici que anava més enllà de l'agressió:
"No només s'estava jutjant aquelles persones, sinó que les dones i la ciutadania estàvem jutjant el sistema judicial, i el que el sistema judicial ens confirma és que des de la seva òptica no té en compte el dany cap a les dones, no té en compte que la violència sexual és una cosa estesa, que és una forma de discriminació i d'abús envers les dones."
En un comunicat, Dones Juristes rebutja la sentència, que considera "preocupant":
"Aquesta sentència marca un greu precedent per a les llibertats i indemnitats sexuals de les dones, alhora que desdibuixa la construcció del consentiment i reforça la idea que aquest es pot donar sota circumstàncies de pressió."
Montse Benito, del moviment Novembre Feminista, també ha criticat durament la sentència:
"De nou, i malauradament, la justícia patriarcal ha legitimat la violència sexual cap a les dones. És una sentència indignant tant per a la noia que va patir aquesta agressió com per a la resta de les dones que ens veiem dia a dia en àmbits de la nostra vida amb agressions i violència sexuals."