Indignació del comerç i del món de l'esport afectats pel pla de xoc del govern
- TEMA:
- Coronavirus
Malestar entre els principals sectors afectats pel pla de xoc que ha anunciat el govern per contenir la pandèmia. El món de l'esport demana que se'ls tingui en compte com a "servei essencial" i els centres comercials es queixen de la "discriminació" del tancament segons la superfície. Les associacions empresarials adverteixen que les pèrdues repercutiran en els llocs de treball.
La patronal de les petites i mitjanes empreses, PIMEC, calcula que les limitacions poden provocar el tancament del 40% de les petites i mitjanes empreses dels sectors afectats. L'entitat va demanar mesures compensatòries directes "sostingudes" que funcionin com a suport al teixit productiu.
Indignació dels sectors comercials
Representants d'associacions comercials han considerat els ajuts, 2.500 euros per establiment, del tot insuficients per pal·liar els efectes de les restriccions anunciades.
El portaveu a Catalunya de l'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials, Víctor Garcia, es queixa de la "discriminació" que pateixen amb el tancament obligatori dels centres comercials respecte a la restauració, la cultura i el petit comerç, que ara no pot obrir el dissabte.
"La campanya de rebaixes quedarà bastant tocada, òbviament, perquè poca cosa es podrà recuperar", ha assegurat Garcia, que ha comentat que el 2020 van romandre tancats 18 de les 52 setmanes de l'any.
Per la seva banda, el president de Comertia, l'associació catalana de l'empresa familiar del comerç minorista, David Sánchez, no entén el veto als comerços no essencials per obrir el dissabte: "Entenem el confinament municipal i que no es puguin ajuntar més de sis persones de dues bombolles de convivència, però no poder obrir dissabte no aporta cap valor per a la no propagació del virus i té perjudicis econòmics".
Malestar arreu
El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha alertat que la inversió serà "absolutament insuficient donada la magnitud de problema" i que les pèrdues i l'afectació del tancament repercutiran en els llocs de treball.
A Tarragona, el president de l'associació comercial VIA-T, Salvador Minguella, creu que "no hi ha cap lògica" en les noves restriccions i la gestió de la pandèmia.
Per la seva banda, el president de l'Eix Comercial de Lleida, Llorenç Gonzàlez, no descarta que alguns comerços acabin tancant o acomiadant treballadors ja que, després d'una campanya d'hivern dolenta, no podran recuperar una part de les pèrdues amb la campanya de rebaixes.
El gerent de l'Espai Gironès, Pau Jordà, assegura que no entenen ni comprenen les mesures decretades pel govern aquest dilluns i diu que busquen "amagar" la seva "incompetència" darrere dels centres comercials. També critica que s'adopti la decisió de tancar els centres comercials i, en canvi, tinguin més de 100.000 vacunes "per posar".
La gerent de La Fira Centre Comercial de Reus, Mayte Forján, ha defensat que en el seu cas són un espai semiobert, amb ventilació natural, i ha reclamat que "s'analitzi cas per cas i que les mesures no siguin tan generalitzades".
Recurs al TSJC
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha anunciat aquest dilluns que presentarà una demanda al TSJC contra la resolució del govern que restringeix l'activitat esportiva als interiors.
Ho ha anunciat en un comunicat, en què assegura que el quart tancament de les instal·lacions esportives els retorna als índexs de pràctica esportiva "preolímpica".
Després de 9 mesos sense competició no professional, la UFEC subratlla que l'esport "és segur" i que han aplicat protocols de seguretat "molt restrictius" i amb una traçabilitat "molt confiable".
D'altra banda, ha aprofitat per denunciar que la majoria de comunitats autònomes estan fent pràctica esportiva i competicions, fet que considera "un greuge comparatiu". Pel que fa a les indemnitzacions anunciades, de 15 milions d'euros, la UFEC troba que són "insuficients" perquè les pèrdues del sector són de 70 milions.
Clubs de fitnes
El president de l'Associació d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness (ADECAF), August Tarragó, també ha qüestionat l'efectivitat del tancament i ha reivindicat el paper dels centres esportius com a "espais de salut física i emocional".
Segons les dades de l'associació, el 2020 ha suposat un descens del 50% dels ingressos i del 60% dels abonats, amb les restriccions que arrosseguen d'aquesta tardor -aforaments del 30%-. "És una bestiesa, és un sector tocat de mort, no hi ha cap sector que ho aguanti", ha remarcat.
Per tot plegat, el president de l'ADECAF ha reclamat una taula amb representants de l'àmbit de l'esport i del Govern, ajudes directes per afrontar les pèrdues des del juliol passat i una exempció fiscal i exempció de pagament d'impostos i autònoms, entre d'altres.
També s'ha mostrat partidari d'aprofitar els fons europeus per impulsar projectes de foment de l'esport i dels hàbits saludables des de la Generalitat, com s'està fent amb la cultura.
Turisme de muntanya
A la comarca del Ripollès S'ha rebut amb "astorament" l'anunci del confinament municipal a tot Catalunya, després del tancament comarcal al qual s'han sotmès, juntament amb la Cerdanya, des del 22 de desembre.
El president del Consell Comarcal, Joaquim Colomer, veu el pla de xoc de deu dies com un "greuge" per a les zones menys poblades. Defensa que no és el mateix confinar un municipi de 40.000 habitants, com ara Vic, que pobles del Ripollès on no s'arriba als 400 habitants, i per això reclama un confinament comarcal als indrets menys poblats.
"Durant aquests dies a l'estació de Vall de Núria només hi podran anar a esquiar els 188 habitants de Queralbs, i a Vallter 2000, els 170 de Setcases", ha reblat.
El president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, lamenta que la limitació de la mobilitat arriba al sector després d'haver assolit uns bons registres aquest Nadal i tindrà conseqüències diferents en funció del territori. Per a l'interior i les zones més properes a la costa, indica Puig, coincideix amb l'arrencada de la temporada baixa. En canvi, els efectes seran més perjudicials per al turisme de muntanya i de neu, que ara es troben en temporada alta.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus