El Wall Street Journal informa dels enfrontaments a la portada

"Indignació" i "enfrontaments" a la premsa internacional l'endemà de la sentència

Les mobilitzacions que van seguir a la publicació de la sentència han ocupat portades i articles a la premsa internacional de diversos països

Xavier DuranActualitzat

El diari nord-americà Wall Street Journal mostrava a la portada la foto d'un policia a punt de colpejar dos manifestants a l'aeroport, sota el títol "La violència esclata en condemnar Espanya líders separatistes catalans".

 


El diari argentí Clarín utilitza a la portada la mateixa foto. I en un reportatge la periodista Adriana Santagati, que volia passar dos dies de vacances a Barcelona després de cobrir una informació a Madrid, narra com va trigar set hores per anar de l'aeroport al barri de Gràcia.

"No resolen la crisi"

Per al Financial Times britànic, "les protestes van entrar en erupció" després que es van fer públiques les sentències. Descriu els talls d'algunes vies i explica que hi havia ferits, la majoria per enfrontaments entre manifestants i policia a l'aeroport. Acaba explicant que Pep Guardiola, l'entrenador del Manchester City, ha fet un vídeo en anglès on qualifica la sentència d'"afront a la democràcia".

En un editorial difós també per Twitter, el Financial Times considera que "les sentències de presó no resolen la crisi de Catalunya". Considera que si, com diu el Tribunal, les accions tenien simplement l'objectiu de pressionar el govern, "això fa més difícil justificar les condemnes desmesuradament llargues pel delicte de sedició".

 

El diari britànic The Guardian explica que "els catalans van ser ràpids a reaccionar" després de la sentència als nou líders independentistes. Afirma que l'atmosfera era de calma, però "amb una sensació palpable de commoció i indignació". Descriu el col·lapse del trànsit al centre de Barcelona i als accessos a l'aeroport i cita la frase, en castellà, que duia un dels concentrats en una pancarta: "No soc independentista, però tampoc soc un carallot".

Fragment de la web de diari The Guardian


El diari francès Le Monde titula: "Una nova etapa, plena d'incerteses, s'obre a Catalunya amb fons de campanya electoral". En el reportatge de Sandrine Morel s'expliquen les mobilitzacions a Barcelona, Girona i altres punts. Diu que el Tsunami Democràtic anuncia noves accions fins a aconseguir el dret a l'autodetermianció, cosa que el govern espanyol ni es planteja, explica. I cita declaracions d'Oriol Junqueras, que es declara "segur que aquest conflicte es resoldrà a les urnes", i de Carles Puigdemont, que vol que les eleccions del 10N es transformin "en una resposta massiva i sonora de rebuig, llibertat i fermesa".

El diari belga Le Soir explica les concentracions a l'aeroport i a Barcelona i tradueix el lema "Els carrers seran sempre nostres". També explica que el govern de Pedro Sánchez havia enviat reforços policials des d'uns dies abans i que ha avisat "que no dubtarà a prendre mesures extraordinàries per garantir la seguretat, incloent-hi la suspensió de l'autonomia de la regió".

 


El diari de Torí La Stampa, iniciava així la seva crònica:

"Les condemnes, les protestes, les càrregues a l'aeroport, les llàgrimes de les famíilies, la incertesa del demà. En poques hores, la ciris territorial espanyola s'ha mostrat en tot el seu dramatisme".

Afirma que per a "la Catalunya independentista és un dia molt dur" i que tot just conegudes les filtracions de la sentència molta gent va sortir al carrer. També ressalta que per al Tribunal Suprem es tracta de sedició, "però no d'un cop d'estat".

 

 

A Milà, el Corriere della Sera publicava un tuit amb el comunicat del Futbol Club Barcelona, que després explicava en el text de l'article..

 


I a Roma, el diari La Repubblica il·lustra la portada amb una fotografia de la protesta a l'aeroport, just a sota de la notícia sobre el conflicte kurd.


El diari alemany Die Welt informava sobre els incidents. Editat en 30 llengües, també difonia la notícia per Twitter, amb diverses fotografies dels incidents i els enfrontaments.

 

 

La divisió de notícies de la cadena nord-americana NBC difonia dimarts al matí imatges dels enfrontaments i explicava que la policia havia utilitzat "bales de foam i porres" contra els milers de persones  concentrats.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut