Indignació per la investigació a periodistes pel sumari dels CDR
Les associacions de periodistes expressen el seu malestar i diuen que ells no haurien de ser els investigats
Associacions i sindicats de periodistes han manifestat la indigació pel que consideren "un atac a la llibertat de premsa". Denuncien que s'investigui dotze periodistes, de vuit mitjans de comunicació, per la filtració del sumari dels CDR detinguts en l'operació Judes quan era secret, i que s'imputi als periodistes el què és un delicte dels funcionaris. La fiscalia ha demanat que quedin sense efecte les citacions dels periodistes investigats perquè no hi ha "responsabilitat penal".
Un comunicat de l'Associació de la Premsa de Madrid (APM) considera que s'imputa els periodistes per fer la seva feina, i que els responsables de filtrar són els funcionaris.
"Els que han de guardar silenci són els funcionaris i no els periodistes, el deure dels quals és difondre informació veraç i contrastada sobre assumptes d'interès públic."
L'Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics (ACIJUR), també ha fet un comunicat de rebuig a la investigació oberta als periodistes.
"Acijur mostra la seva sorpresa i absolut rebuig a aquesta decisió que posa en entredit el valor constitucional de la llibertat de premsa i sobre tot el dret a la informació, del que són titulars tots els ciutadans."
Es mostren sorpresos que s'hagi citat els periodistes com a investigats i no com a testimonis. I recorda que "els periodistes tenen l'obligació d'informar com a element fonamental per a la formació d'una opinió pública lliure".
En el mateix sentit s'ha pronunciat el secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Agustín Yanel, que assegura que l'obligació dels periodistes va més enllà del secret de sumari. I afegeix que no només no se'ls pot imputar el delicte de revelació de secrets sinó que els empara el secret professional.
"És un atac a la llibertat d'informació que garanteix la Constitució i contradiu la reiterada jurisprudència del Tribunal Constitucional. Els periodistes estan obligats a informar d'un tema encara que estigui declarat judicialment secret quan es tracta d'un assumpte d'interès general com aquest."
"Poden cometre (el delicte de revelació de secrets), en aquest cas, els funcionaris encarregats de la custòdia, però mai el periodista que n'informa. No podran aconseguir res perquè els empara el secret professional que preveu la Constitució."
La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), en un comunicat, reclama al jutge Juan Carlos Peinado que aixequi la imputació als periodistes.
"En benefici dels drets constitucionals a la llibertat d'expressió i d'informació, pilars fonamentals del sistema democràtic."
"Els periodistes no cooperen en la revelació de secrets, com assenyala el magistrat, sinó que exerceixen el seu dret constitucional a difondre informació veraç, verificada i contrastada amb fonts fiables i d'interès general."
El president de la FAPE, Nemesio Rodríguez, també s'ha pronunciat a través de Twitter.
La @fape_fape rechaza imputación periodistas por informar sumario CDR. Es un claro atentado a libertad prensa. La ley castiga a los q filtran y no a los q reciben filtración. Si se trata de averiguar fuente filtración, nos ampara derecho secreto profesional.
nemesio rodríguez (@RdrguezNemesio) 20 de novembre de 2019
A més, s'ha referit al codi deontològic de la FAPE que estableix que el secret professional "només pot vulnerar-se en el cas que la font hagi mentit fefaentment, i si la informació pogués derivar en un crim o delicte greu."
El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, que ha estrenat el càrrec aquesta setmana, ha dit a "Els matins" de TV3 que aquesta investigació "atempta contra la llibertat de premsa".
"No podem tolerar que hi hagi decisions com aquestes, un atac a la llibertat de premsa. Ho condemnem enèrgicament i defensarem la feina que han fet."
El fins ara vicedegà, Joan Maria Morros, que ocuparà el càrrec oficialment el 15 de desembre, ha substituït al capdavant del Col·legi de Periodistes de Catalunya Neus Bonet, que aquest dimecres va dimitir del càrrec de degana per motius personals.