Una treballadora fent servir un ordinador en una oficina (iStock/mapo)
Una treballadora fent servir un ordinador en una oficina (iStock/mapo)
Madrid

"Ineptitud sobrevinguda": la justícia avala que l'acomiadin per no saber fer anar un programa

Una sentència d'un jutjat de Móstoles i una altra del TSJ de Madrid dona la raó a l'empresa municipal d'Arroyomolinos que va acomiadar la taquillera d'una piscina

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha donat la raó a l'empresa de serveis municipals d'Arroyomolinos per haver acomiadat una treballadora per "ineptitud sobrevinguda".

Per acomiadar-la, l'empresa va argumentar que la dona, que treballava de taquillera en una piscina municipal, no sabia utilitzar el programa informàtic de gestió dels usuaris:

"No ser capaç de dominar, a nivell d'usuari, el programa Cronos d'inscripció, pagaments i organització de les activitats esportives, havent de dedicar més d'una hora a un procés de com a màxim 5 minuts."

Per això van al·legar la "ineptitud sobrevinguda", una causa objectiva contemplada al l'Estatut dels Treballadors per acomiadar un treballador de manera procedent.


Dues sentències judicials a favor de l'empresa

La dona va ser acomiadada el maig del 2022, quan portava quatre anys treballant-hi, va denunciar-ho i el gener un jutjat social de Móstoles va emetre sentència a favor de l'empresa.

La dona va posar un recurs al TSJ de Madrid, que a finals de juny va tornar a dictaminar a favor de l'empresa, donant per bones les seves argumentacions per acomiadar-la.

La demandant havia argumentat que al darrere de l'acomiadament hi havia un conflicte laboral perquè l'empresa es negava a canviar-li els torns de treball, però el TSJM no li ha fet cas.

Una treballadora fent servir un ordinador portàtil
Una treballadora fent servir un ordinador portàtil (iStock/Chagin)


Contractada per treballar el cap de setmana

La dona va començar a treballar a principis del 2018 a la piscina d'Arroyomolinos, població d'uns 30.000 habitants del sud de la Comunitat de Madrid.

Segons la mateixa sentència del TSJM, li van fer un contracte a temps parcial de 12 hores setmanals per treballar el cap de setmana, i un any i mig després li van ampliar a 29 hores.

Amb aquesta ampliació va passar a treballar 6 dies a la setmana: les tardes de dimarts a divendres, matí i tarda el dissabte i matí el diumenge.


Va demanar caps de setmana lliures

Segons es desprèn de la sentència, el conflicte hauria començat el març del 2021, quan la dona va agafar-se una baixa que va durar 7 mesos.

La treballadora va demanar de tenir caps de setmana lliures, però l'empresa va dir-li que l'havien contractada precisament per fer aquest torn i no l'hi va concedir.

L'empresa va al·legar en l'acomiadament que de resultes d'això la seva actitud va passar a ser "negativa" en la feina, amb els companys i també amb els usuaris:

"No s'adaptarà ja al seu lloc de feina, per incapacitat i per disconformitat amb les seves condicions de feina."

El text de la sentència també recull els dubtes sobre si la dona no era de debò capaç de fer anar el programa informàtic o s'hi negava durant el cap de setmana per disconformitat amb la situació laboral.

Però de tota manera, els jutges del TJSM donen per bona la figura jurídica de la "ineptitud sobrevinguda" com a motiu de l'acomiadament, cosa que el converteix en plenament procedent.

 

 

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut