Infants hiperregalats per Nadal: què diu la llei dels 5 regals per fer la carta als reis
Els experts alerten de conseqüències a mitjà o llarg termini, creant persones possessives i superficials, però també a curt termini, perquè pot generar frustració
Per Nadal hi ha criatures que reben regals tres cops: quan fan cagar el tió, quan els visita el Pare Noel i per Reis. I no només en reben a casa, també hi ha els dels avis i tiets. Tenint tot això en compte, no ens hauria de sorprendre que --de mitjana-- els nens i nenes catalans reben més de 10 regals durant aquestes festes. I això, com gairebé tot avui en dia, té un nom: l'infant hiperregalat.
El sociòleg de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Francesc Núñez explica que els "nens tenen molts més regals dels que poden assumir emocionalment".
Núñez apunta a la llei del rendiment decreixent, una teoria econòmica que es podria aplicar al món dels regals: si en reps dos o tres et poden fer molta il·lusió, però si en reps 30 de cop, quan obres el número 25 ja estàs exhaurit emocionalment.
Gestionar l'abundància
Els psicòlegs ja fa temps que alerten dels riscos que comporta fer massa regals durant aquestes festes. Per Roger Ballescà, coordinador del Comitè d'Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, es tracta d'aprendre a gestionar l'abundància.
"Antigament s'havia de gestionar la mancança de coses bàsiques, que generava tota una sèrie de problemes, però el fet de tenir massa coses també en genera d'altres"
Problemes com, per exemple, que les criatures acabin valorant més la quantitat de paquets que reben per sobre de la qualitat del regal que contenen.
Els riscos de rebre massa regals
La psicòloga i formadora Núria Casanovas distingeix entre conseqüències a llarg i curt termini.
Explica que, a la llarga, un nen hiperregalat té més números de convertir-se en un adult "possessiu i superficial". Puntualitza, però, que a la seva consulta ja veu conseqüències a curt termini en forma de nens "molt frustrats".
"Algunes famílies em venen a veure dient que el nen va tenir una crisi perquè tenia menys regals que el seu germà. Una cosa que està pensada per crear alegria i benestar pot crear molta ansietat i tensió."
La solució, assegura aquesta psicòloga, implica ajudar i acompanyar l'infant perquè aprofiti aquest període nadalenc per treballar valors profunds com estar en família i gaudir de les petites coses. Però, com es fa tot això?
La llei dels 5 regals
Tan bon punt es va començar a parlar de la síndrome dels nens hiperregalats, va néixer el seu antídot: la llei dels 5 regals. Els psicòlegs recomanen fer només 5 regals per criatura al llarg de totes les vacances de Nadal seguint aquest model:
- Una cosa que els faci molta il·lusió
- Un regal útil: roba o sabates, que poden ser més maques que les habituals
- Una cosa que utilitzin cada dia: com ara material escolar
- Un llibre
- Regalar temps en família: una sortida o joc de taula
Probablement, molts estareu pensant que això és impossible... per començar, perquè segurament al voltant vostre hi ha parents que són molt difícils de frenar a l'hora de fer regals.
Ni nens hiperregalats ni pares inflexibles
Els mateixos psicòlegs tenen clar que una cosa és el món ideal que tots voldríem... i l'altra, la realitat. I és molt probable que, per moltes ganes que hi posem, la llei dels 5 regals s'acabi convertint en la dels 7 o 8, o 9.
En aquest sentit, la psicòloga Núria Casanovas aconsella als pares i mares "no tenir mala consciència" si no segueixen estrictament aquesta regla:
"Això dels regals de Nadal és com un tsunami, inevitable. Però podem posar-hi dics i ajudar que l'empenta no sigui tan perjudicial"
En resum, el més important és prendre consciència dels riscos que pot comportar regalar en excés i tenir la voluntat d'anar canviant-ho a poc a poc: "És possible que acabin caient dos regals més dels que voldries, però és aquesta voluntat de posar el dic el que és important. És d'ingenus pensar que serem capaços d'anar en contra del desig i les circumstàncies."
Ajudar els nens a fer la llista
És evident que tota aquesta feina d'ensenyar a les criatures valorar la qualitat per sobre de la quantitat, i que les coses realment importants no es compren amb diners, no es fa en dos dies. Però, per començar, els psicòlegs recomanen ajudar els nens a fer la llista de regals. O dit d'una altra manera, no és aconsellable deixar-los sols davant del catàleg de joguines.
Roger Ballescà explica que "hi ha una pressió comercial molt forta cap a la infància i això necessita una gestió per part dels pares":
"Respectant els desitjos i preferències de les criatures, però ajudant-los a fer una tria el més adequada possible"
Però un cop hem col·locat els famosos dics de contenció dins del nucli familiar més estret, qui frena els tiets, els avis o els padrins capaços de fulminar la llei dels 5 regals d'una tacada? Els experts accepten que aquest és un dels grans reptes i aposten novament per començar a fer pedagogia i, com a mínim, pactar que el regal o regals compleixin alguna de les finalitats que ens hem marcat: que siguin útils o que serveixin per compartir alguna experiència.
- ARXIVAT A:
- Nadal