Inflació, guerra, incertesa: l'economia es frena en l'arrencada de l'any

El govern espanyol rebaixa la previsió de creixement, igual que Catalunya, que tot i això encara calcula que creixerà per sobre de la mitjana espanyola

Actualitzat

L'economia es va frenar en sec en l'arrencada de l'any. Encara creix, però les últimes dades publicades aquest divendres van en la línia del que marcaven altres indicadors que s'han anat sabent aquests dies, com les dades de l'atur i d'inflació.

La inèrcia de la recuperació postpandèmia ha perdut part de l'impuls, entre altres coses per l'espiral de preus i l'impacte de la guerra a tot Europa. Entre gener i març, el PIB va créixer un 0,3%, quan en el trimestre anterior havia pujat més d'un 2%; una dada que ha sorprès fins i tot els analistes, que esperaven millors números.

La comparació amb el primer trimestre del 2021 encara és bona, amb un creixement del PIB del 6,4% en els últims dotze mesos; l'arrencada del 2021 va venir marcada per les restriccions de la pandèmia, encara molt presents llavors, i la comparació amb aquell moment encara és favorable malgrat la frenada.


Cau el consum

Aquest 2022 s'ha frenat el consum, davant les pujades de preus i els núvols en el panorama internacional. També pateix la indústria, castigada pel cost de les matèries primeres.

Ara bé, les exportacions encara aguanten, malgrat tot. Durant els primers mesos de l'any, això sí, l'activitat es va ressentir de l'aturada dels transportistes.

Rebaixa obligada de les previsions

El canvi de panorama obliga el govern espanyol a canviar els seus números. Ha rebaixat les previsions, de manera que el 7% de creixement per a aquest any baixa fins a un 4,3%, xifra més modesta, fins i tot, que la previsió del Fons Monetari Internacional.

El govern espanyol s'agafa a indicadors positius, com ara la millora del turisme, l'impacte positiu dels fons europeus, la perspectiva que el consum s'acabi recuperant i, sobretot, que l'espiral de preus afluixi al llarg de l'any.


Catalunya també retalla previsions

En la mateixa línia, la Generalitat també ha revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia catalana. Ara calcula que aquest any creixerà un 4,9%, en teoria encara per damunt de la mitjana espanyola. El diagnòstic posa l'accent en la incertesa, sobretot per la guerra d'Ucraïna o la crisi de subministraments si continuen els confinaments a la Xina. Segons les previsions, i malgrat tot, aquest any es continuaria creant ocupació, uns 85.000 llocs de treball.


Europa, a mig gas

L'entorn europeu es mou en una línia molt similar. França, per exemple, es va estancar aquest primer trimestre, amb un creixement del 0%, per sota de les previsions. En el cas francès, com aquí, pesa molt la caiguda del consum de les famílies, i els preus a l'alça de l'energia.

I Alemanya ha evitat pels pèls caure directament en la recessió, amb un creixement minso del 0,2%, després d'un final d'any en negatiu. Itàlia, en canvi, calcula que entre gener i març la seva economia va baixar un 0,2%.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut