El periodista Danylo Mokryk del mitjà d'investigació Bihus.info, parlant per a Catalunya Ràdio (Sergi Roca/CCMA)
Catalunya migdia (cap de setmana)

Informar de corrupció en temps de guerra a Ucraïna

Els mitjans independents continuen traient a la llum escàndols de les autoritats, però s'han d'esforçar més per esquivar la pressió del govern i l'autocensura

Enllaç a altres textos de l'autor

Sergi Roca

Cap de la Secció Internacional de Catalunya Ràdio

@sergirocap
Actualitzat

"Què fem? Traiem aquest escàndol que esquitxa el govern o ho evitem i no danyem la imatge dels ucraïnesos?" Aquesta pregunta se l'han feta, se la fan i se la continuaran fent cada dia, com a mínim, a mitjans independents d'investigació com Bihus.info, creat ara fa 10 anys. I la resposta, segons el periodista Danylo Mokryk sempre ha estat, de moment, apostar per publicar el material.

"Per ser un país millor, hem de tenir un govern més bo, que treballi de manera transparent. I la nostra contribució passar per explicar aquests escàndols."

Bihus.info va ser qui aquest febrer va treure a la llum que un assessor de Zelenski havia estat fent servir per a ús propi cotxes de gamma alta que els havien donat per distribuir ajuda humanitària. Va acabar cessat. I com ell, des de llavors, múltiples alts càrrecs de departaments o ministeris, com el de Defensa.

El cas més sonat, el de dos alts càrrecs de Defensa, cessat per l'escàndol del desviament de diners destinats al menjar dels soldats del front de guerra. El menjar arribava, però se n'havia pagat molt més del que costava. Algú s'havia embutxacat diners.

"En alguns casos creiem que els han fet fora també per pugnes internes i han aprofitat l'escàndol de torn. Però el que ens preocupa més és què passa després del cessament. No veiem que s'obrin processos judicials."  

Parlar de la guerra o informar de corrupció?

Durant els tres primers mesos de la invasió russa a gran escala, van deixar de parlar de casos de corrupció i ho va centrar tot en la guerra. Però a l'estiu van decidir que ja era hora de tornar-hi. Des de llavors, ells o el diari Pravda han tret a la llum múltiples escàndols de les autoritats. Mokryk admet que noten més pressió.

"El que ha canviat és que ara, per defensar-se, de vegades el govern utilitza aquesta retòrica de guerra. Si abans només acusaven els periodistes de no ser objectius, de ser esbiaixats, de ser inexactes, etc., ara a tot això hi sumen l'enemic. Això t'afegeix més pressió."

Zelenski va parlar de la corrupció durant la roda de premsa d'aquest divendres

Tot i així, assegura que poden treballar lliurement i que, moltes vegades, la pressió principal se la posen ells mateixos.  

"El perill de l'autocensura sempre hi és. Perquè tu sempre intentes ser responsable quan informes. És així en els temps normals i en temps de guerra, però en temps de guerra et sents més en perill, com a país i com a societat, i tens més por de fer mal."  

Però Mokryk assegura que, de moment, sempre han acabat apostant per publicar els casos polèmics. I s'està demostrant que el govern pren mesures.

"Encara és molt sensible a aquestes crítiques dels mitjans. Com quan el ministre de Defensa reacciona cessant dos alts càrrecs per l'escàndol del menjar."

El problema, per aquest periodista, és si mai hi haurà repercussions judicials. Primer de tot per la Fiscalia, molt corrupta, i en segon terme pels tribunals, dels quals molts desconfien.

Ucraïna és un dels països amb uns índexs de corrupció més alts

I els oligarques?

Des de Bihus.info afirmen que han perdut influència, però no l'han perdut tota, ni de bon tros. De fet, molts volen fer explícit que donen suport a l'exèrcit amb ajudes.  

"En la seva última roda de premsa, Zelenski va dir: "He destruït els oligarques a Ucraïna". Però a la vegada, davant seu, a la sala, hi havia assegut l'oligarca Viktor Pintxuk. I no semblava precisament destruït."

Desconfiança en en els empresaris, en la justícia, en els fiscals, suborns a tots els nivells i escàndols dins el govern, també en temps de guerra. La corrupció a Ucraïna continua sent un dels principals problemes interns del país, que ocupa un dels pitjors llocs d'Europa segons l'Índex de Transparència Internacional, i és el gran argument en contra d'una futura adhesió a la Unió Europea.

Mokryk espera que Brussel·les sigui molt exigent amb Kíiv en el futur, encara que costi més anys, perquè ell, el que vol, és aconseguir un país millor.

 

Anar al contingut