El rei inaugura l'any judicial a poques setmanes de la sentència del judici del procés
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, durant la seva intervenció en l'acte d'obertura de l'any judicial (EFE)

Informe sobre corrupció a Europa: "Espanya no fa res per despolititzar l'elecció del CGPJ"

El GRECO responsabilitza els polítics de l'incompliment d'aquesta recomanació perquè l'òrgan es triï en l'àmbit judicial

Actualitzat

Espanya suspèn en independència de la justícia. En ple qüestionament sobre la politització del poder judicial, que va quedar en evidència la setmana passada durant la campanya electoral, el Consell d'Europa torna a renyar les autoritats espanyoles per la manera d'escollir la composició del Consell General del Poder Judicial.

L'informe periòdic que fa el Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) conclou que s'incompleixen les seves recomanacions en la matèria, que va fer l'any 2013 sobre la situació a Espanya en relació a la corrupció entre diputats, jutges i fiscals. D'aquella anàlisi en van sortir 11 recomanacions.

 


Els membres del CGPJ i el rei Felip VI​


L'elecció del CGPJ

 

Aquest any, en la quarta revisió de l'informe, el GRECO reconeix que ha millorat. O sigui, sis anys després, ha fet una nova valoració de quina és la situació i conclou que d'aquelles 11 recomanacions se n'han assolit completament 2, parcialment 8 i encara n'hi ha una que continua sense complir-se de cap manera i és justament una de les que el Consell d'Europa considera més importants i més delicades: la manera com s'escull el Consell General del Poder Judicial.


A Espanya són els polítics els que ho decideixen i pels experts ho hauria de fer el món judicial, sense cap interferència política. Pels redactors de l'informe, aquest és el gran dèficit de la justícia espanyola, perquè mantenint aquest sistema es manté la percepció que la justícia està polititzada.

"Pel que fa a la necessitat d'acabar amb la selecció de membres del poder judicial per part dels polítics, el GRECO considera que s'ha perdut una oportunitat de posar remei al que ha resultat ser, pels ciutadans, el taló d'Aquil·les de la justícia espanyola: la politització de què se l'acusa."

En l'informe es refereix al fet que, malgrat la feina de la subcomissió de justícia del Congrés, es va rebutjar la proposta de reforma que els 12 membres del CGPJ fossin elegits en l'àmbit judicial, al ple.

 

Seu del Consell d'Europa a Estrasburg

 

Els partits impedeixen la reforma

El GRECO lamenta que les autoritats espanyoles encara no hagin canviat el sistema i critica que hagin estat els mateixos partits polítics els que hagin fet fracassar qualsevol iniciativa en aquest sentit al Congrés.

L'informe es refereix explícitament a la filtració d'informació sobre com els partits polítics s'estaven repartint el nomenament dels principals càrrecs judicials ara fa un any, cosa que assegura que va ser molt negatiu per a la imatge de la independència judicial.

El GRECO vol deixar clar que no qüestiona que la justícia a Espanya sigui independent, però conclou que si no és percebuda com a tal serà molt difícil que després pugui lluitar contra la corrupció amb eficàcia.

"L'any 2013, en el moment de l'avaluació, GRECO va destacar que quan les autoritats del poder judicial no tenen la fama de ser imparcials i independents, això té un impacte negatiu immediat en la prevenció la corrupció i la confiança de la població en l'equitat i l'eficiència del sistema judicial del país. Sis anys després, la situació no ha canviat i tampoc, per tant, no es pot considerar que s'hagi implementat la recomanació cinquena. GRECO reitera la seva posició que les autoritats polítiques no haurien d'intervenir en qualsevol fase del procés de selecció de membres electes de la magistratura."

Pel que fa a la resta de recomanacions, com pot ser la de crear codis de conducta en l'àmbit polític i judicial o establir sistemes per evitar els conflictes d'interès, el GRECO considera que s'està millorant.

El compliment de les recomanacions es revisa periòdicament i l'any passat Espanya no n'havia assolit cap completament.

ARXIVAT A:
JudicialCorrupció
Anar al contingut