Arrenca el debat sobre la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí a l'Eurocambra
- TEMA:
- Judici procés
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí declararan el 7 de desembre davant del Parlament Europeu, pel suplicatori per retirar-los la immunitat. L'Eurocambra ha posat en marxa aquest dilluns el tràmit, que es fa a petició del Tribunal Suprem espanyol, amb l'objectiu que responguin davant la justícia espanyola pels delictes de sedició i malversació per a Puigdemont i Comín i només de sedició per a Ponsatí.
Tots tres compareixeran per separat el mateix dia, acompanyats pel seu advocat.
La Covid-19 ha paralitzat el procés durant vuit mesos i ara s'ha posat en marxa de manera telemàtica.
No hi haurà cap vista presencial en un procés que durarà, almenys, 4 mesos, i que els eurodiputats independentistes encaren amb confiança. "Sobren arguments perquè l'Eurocambra rebutgi el suplicatori", ha afirmat l'exconseller Comín.
Qui s'encarrega del tràmit és la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, que presideix l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez." Hem demanat una opinió legal, un estudi, als serveis jurídics per tenir l'absoluta seguretat jurídica, ja que tenim la capacitat tècnica per poder fer-los", ha comentat Vázquez.
El primer pas del suplicatori ha estat la presentació del cas per part del ponent, Angel Djambazki, un eurodiputat ultraconsevador búlgar, i la rèplica de la defensa. La sessió inicial ha durat menys d'una hora.
Més endavant, debat i votació a la comissió i, finalment, la votació definitiva al ple del Parlament Europeu.
El suplicatori no inhabilita, sinó que treu la immunitat dels europarlamentaris per respondre davant la justícia.
Els arguments de la defensa
Segons fonts jurídiques, s'haurà d'estar atent a un concepte, el "fumus persecutionis", la sospita de persecució. I, com a exemples d'aquesta "persecució" política, Junts apunta a l'actual "vulneració" de la immunitat dels eurodiputats o el "biaix ideològic" que veuen en el sistema judicial espanyol, per la qual cosa, en cas d'acabar extradits, consideren que no se'ls garantiria un judici just.
Serà un dels arguments de la defensa. Si amb la causa es vol perjudicar l'activitat política dels eurodiputats, diuen, s'hauria de denegar.
També s'insistirà que el Suprem no és el tribunal competent. La justícia belga ja ha donat la raó sobre això en el cas de l'exconseller Lluís Puig.
La suspensió de la immunitat l'ha demanada el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, amb l'objectiu de continuar amb el seu procediment d'entrega perquè siguin jutjats a Espanya per sedició.
Un tercer argument és que el delicte de sedició no existeix en altres països europeus. Fonts de Junts diuen que la reforma del delicte en què treballa el govern espanyol els pot ser favorable.
I encara un altre punt que es mirarà amb lupa: les garanties del procés, que no es violi cap dret ni hi hagi irregularitats. Des de Junts apunten que alguns fets ja posen en dubte la imparcialitat.
Per exemple, pel fet que el ponent pertanyi al mateix grup parlamentari que Vox, el partit que va iniciar el procediment judicial, o que un sol ponent porti tres suplicatoris quan les normes diuen que cada cas n'ha de tenir un de diferent.
El calendari del suplicatori
El procediment del suplicatori al Parlament Europeu tindrà quatre fases, cadascuna de les quals exigeix com a mínim un mes, per la qual cosa es preveu que tot plegat es pot allargar quatre mesos. O fins i tot més, si cal més temps per revisar la documentació aportada per prendre una decisió.
En primer lloc, aquest dilluns s'ha presentat el cas al comitè de manera confidencial: només hi han pogut assistir el ponent i els tres eurodiputats, amb una petita representació per part del ponent.
A continuació, a principis de desembre, hi haurà un segon pas, amb una vista dins de la Comissió perquè els eurodiputats es puguin explicar; en el tercer pas, el ponent redactarà un esborrany de ponència que es discutirà a la Comissió, i en quart lloc, en aquest mateix mes o el mes següent, es votarà la ponència.
Fonts de Junts consultades per EFE consideren que, en cas que finalment seguís endavant el suplicatori i es retirés la immunitat, es tornaria un altre cop a la casella de sortida: és a dir, que Llarena podria reactivar la sol·licitud d'extradició, però tot dependria de la decisió final del jutge de cada país i en cap cas de l'Eurocambra.
- ARXIVAT A:
- Judici procés Parlament Europeu