Iniciatives veïnals per acostar el patrimoni de pobles petits
Voluntaris de Pelagalls i Cellers ensenyen els monuments històrics
Conservar i també ensenyar el patrimoni és difícil en pobles petits, sobretot perquè hi ha pocs habitants i disposen de pocs recursos econòmics. En aquests casos, sovint són veïns voluntaris els encarregats d'ensenyar, per exemple, l'església als visitants. Uns opten per les típiques visites guiades, i d'altres, per visites tecnològiques.
Una iniciativa veïnal que promou el patrimoni cultural de Pelagalls
Un veí jubilat, Martí Fontanells, espera els visitants a la plaça del poble de Pelagalls, a la Segarra. Quan veu que són forasters, els pregunta si estan interessats a visitar l'església. Acostumen a dir-li que sí. Per això, sempre té la clau del temple romànic, declarat bé cultural d'interès nacional, a mà. El recorregut i l'explicació comencen a l'interior.
En Martí els explica l'origen romà i com l'església ha anat evolucionant al llarg de la història. Això inclou la portalada de la façana i la trentena de rellotges de paret que hi ha als murs. A més, els proposa signar al llibre de visites per portar-ne el control. Només l'any passat, una trentena.
Segons Fontanells, els visitants surten contents de la visita. Agraeixen, sobretot, "haver pogut entrar a l'església, perquè moltes estan tancades i no hi ha ningú per explicar-ho", afegeix.
Visitants com la Ramona Esteve, de Sisteró, asseguren que la feina que fa Fontanell té molt de mèrit i que "l'església val molt la pena".
Una visita guiada digitalment a l'església de Cellers
A Cellers, al Pallars Jussà, també cuiden el patrimoni, sobretot, l'església, d'origen medieval. Fins fa poc, veïns voluntaris obrien el temple als visitants. Fa un temps es van adonar que amb això no n'hi havia prou per donar a conèixer el temple i les pintures al fresc, obra de Josep Minguell, que cobreixen les parets.
Un veí, Jaume Badia, va idear un sistema que incorporava la tecnologia a les visites. Des d'aleshores, els visitants troben un codi QR a tocar de la porta de l'església. El poden escanejar, registrar-se i rebre un número que els permet obrir la porta mitjançant un porter automàtic.
Tan bon punt entren a l'interior, s'encenen els llums. Per seguretat, dos telèfons mòbils enregistren la visita. A més, s'activa un vídeo a través d'una tauleta que acompanya la visita.
Entre ells hi ha la Vanessa Rafecas, de Vilafranca del Penedès, que ja ha fet la visita a l'església de Cellers:
"És interessant, això de poder entrar en una ermita un dimarts, encara que sigui Setmana Santa i en un poble petit, ja que sovint no tens l'oportunitat de veure-les."
Tant ella com Ferran Porlan, de vacances al Pallars Jussà, es queixen, per contra, d'haver trobat el Castell de Mur tancat i sense cap mena d'informació de com visitar-lo:
"Si hi hagués algú o fos obert, o hi hagués un sistema com aquest, podries entrar i conèixer tot el que hi havia i tot el que s'hi ha fet".
A Cellers, el sistema l'han ideat els mateixos veïns. La visita, que és lliure, es pot fer a qualsevol hora dels 365 dies de l'any. De moment, és una prova pilot que volen professionalitzar i també servir d'exemple per als pobles que ja han mostrat interès per copiar-la, com per exemple Palau de Noguera.
Segons Jaume Badia, un dels impulsors, "hi ha gent amb molt d'entusiasme", gent que explica que és la primera vegada que han pogut entrar en una església "perquè sempre estan tancades", i això, segons Badia, "gratifica molt".
- ARXIVAT A:
- Patrimoni