Insòlita presència d'un peix manta de 3 metres a Calafell, que acaba parint una cria
- TEMA:
- Biodiversitat
La platja de Calafell va ser aquest diumenge l'escenari d'un esdeveniment insòlit: la presència d'un peix manta. Rares vegades, per no dir gairebé mai, es poden veure aquests animals que solen viure mar endins, i encara menys presenciar-ne un part.
Cap a 2/4 d'una de la tarda, el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell, CREAC, va rebre un avís de Salvament Marítim que havien albirat prop de la vora un peix manta que semblava despistat.
Quan van arribar, l'animal estava varat a l'aigua poc profunda de la platja. La sorpresa va ser que es tractava d'un peix manta ("Mobula mobular") de la família dels taurons. "No és una manta gegant, però és la manta que es troba a la Mediterrània", ens explica Daniel Fernández, director del CREAC, que afegeix que el fet de trobar-la a la costa és extremadament rar.
"De seguida vam activar el protocol d'actuació per a espècies protegides i en perill d'extinció", diu Fernández.
No tocar
Esperant que arribessin especialistes en fauna marina, membres de la Generalitat, el CRAM (Conservació i Recuperació d'Animals Marins) i Agents Rurals, "el primer que van haver de fer va ser apartar totes les persones que hi havia al voltant de l'animal i el tocaven".
"Si et trobes amb un animal varat a la platja el primer que s'ha de fer és trucar al 112 i mai manipular l'animal --tret que sigui un expert-- perquè no se sap si està malalt, o ferit, i li pots fer més mal que bé", recomana Fernández, que diu que van haver de necessitar l'ajuda de la Policia Local de Calafell perquè s'hi van concentrar més de 200 persones.
A més alerta que, en aquest cas, tot i no ser animals agressius, tenen una llarga cua acabada en un fibló que pot ser perillós si s'hi està a prop.
Un cas molt rar
Fernández diu que no es pot saber per què l'animal els va apropar a la costa, si ho va fer perquè estava cansat o no es trobava bé o simplement es va despistar. "Se'n saben poques coses del seu comportament perquè són molt difícils de veure", diu.
Però el que va passar encara va ser més insòlit.
"Un cop l'animal va estar tranquil, va parir. Un fet insòlit mai vist a la costa catalana."
Aquest exemplar era una femella de tres metres d'envergadura; "és petita, perquè poden fer més de 5 metres", apunta el naturalista, i "va tenir una cria de més un metre".
Ens explica també que els peixos manta, són ovovivípars, és a dir que tenen ous que maduren dins de la mare i pareixen les cries alevines. La gestació és llarga, d'uns 25 mesos i solen tenir només una cria, poques vegades, dues.
La cria nascuda a la platja de Calafell, al cap de mitja hora d'estar-se al voltant de la mare, va marxar mar endins. "No són animals gregaris i un cop neixen no necessiten la mare."
El CRAM es va fer càrrec del protocol d'actuació, diu Fernández. Es van posar tanques per acotar una àmplia zona de la platja. Van valorar la situació i salut de l'exemplar, amidant-lo i comprovant que el seu estat era bo per ajudar-lo a tornar al seu hàbitat mar endins.
L'animal estava una mica cansat, potser pel part o perquè respira com els taurons i ha d'estar en moviment per fer circular l'aigua a través de les seves brànquies que capten l'oxigen que respira.
Quatre submarinistes van acompanyar el peix manta mar endins. "De fet --diu Fernández--, quan ja va tenir fondària per nedar va estar donant unes quantes voltes per oxigenar-se i, un cop va recuperar forces, va marxar."
Ara els membres del CREAC, el CRAM i l'organització Catshark, de defensa dels taurons i mantes, i el seu ecosistema, redactaran una publicació científica per deixar constància d'aquest esdeveniment tan singular i insòlit.
L'any 2007, la platja llarga de Roda de Berà, ja va tenir la visita d'un peix manta.
- ARXIVAT A:
- Biodiversitat Medi ambient Ciència