Més d'un miler de repartidors de l'app Glovo de menjar a domicili a Barcelona es veuen afectats

Inspecció de Treball considera falsos autònoms els repartidors de Glovo a Barcelona

Segons ha pogut saber TV3, el ministeri aixecarà acta i dona d'alta els més de mil treballadors a la Seguretat Social 
Iván Gutiérrez Actualitzat
TEMA:
Precarietat laboral

Cop d'efecte d'Inspecció de Treball al model de negoci de Glovo. Segons ha pogut saber TV3, la Inspecció de Treball considera com a falsos autònoms els més de mil repartidors de Glovo a Barcelona i, per aquest motiu, els està donant d'alta al règim general de treballadors.

Aquest és només el pas previ a l'aixecament d'una acta de liquidació que es determinarà durant les pròximes setmanes. Segons fonts del Ministeri de Treball, els repartidors estan sent donats d'alta a la Seguretat Social com a assalariats, ja que fins ara treballaven com a autònoms.

 

 

Aquestes altes s'estan fent de forma retroactiva, és a dir, des que van començar a treballar amb Glovo. Per tant, i segons expliquen a TV3 les mateixes fonts, quan s'aixequi l'acta, Inspecció li reclamarà les cotitzacions endarrerides dels més de mil treballadors, que en molts casos supera l'any des que van començar a "col·laborar".

L'aplicació de mòbil de menjar a domicili Glovo està tenint una setmana complicada. Ahir, un Tribunal de Madrid reconeixia com a fals autònom un dels repartidors de Glovo després de dues sentències que sí que avalaven el seu model; ara, Inspecció ha canviat radicalment la situació dels treballadors a una de les ciutats on l'aplicació de les motxilles grogues té més implantació.

 

 

Primera alerta, un missatge de mòbil

Els treballadors se n'han adonat amb sorpresa després de rebre un missatge de mòbil de la Seguretat Social segons el qual se'ls havia tramitat l'alta amb Glovoapp23.SL des del moment en què van començar a treballar amb l'empresa. Per tant, l'efecte d'aquestes altes és retroactiu.

 

 

Se'ls ha donat d'alta des que van començar a operar amb l'aplicació, que en molts casos supera l'any. Segons fonts de l'empresa, aquestes altes s'han fet sense coneixement previ de Glovo i, per tant, és la mateixa Inspecció qui està tramitant aquestes altes.

De fet, en una notificació per correu als mateixos repartidors, l'empresa assegura que això es deu "al procés d'inspecció que està fent la Inspecció de Treball i la Seguretat Social", però Glovo "no hi està d'acord", per la qual cosa –afegeixen– "impugnaran aquestes altes". És a dir que rebutjaran la seva validesa perquè siguin anul·lades.

 

 

El missatge de l'empresa es dirigeix també als mateixos treballadors i els avisa que si "ho desitgen addicionalment", el repartidor "està en ple dret d'impugnar l'alta individualment i cadascú personalment en pot rebutjar la validesa".

 

 

Una vegada s'aixequi l'acta de liquidació, l'empresa podrà recórrer. Aleshores, la decisió de si són treballadors autònoms o assalariats serà d'un jutge de la secció social.

 

 

Model de negoci en qüestió

Aquesta acció s'engloba en una investigació de la mateixa Inspecció de Treball des de l passat estiu, on ha requerit en diversos casos documentació i detalls tant als autònoms com a l'empresa, per determinar si hi ha indicis de relació laboral o realment poden considerar-se com a treballadors aliens a l'empresa.

L'origen, és el Pla Director per un Treball Digne, aprovat pel govern espanyol al juliol passat. De fet, la mateixa Inspecció de Treball a València ja va considerar a finals de l'any passat que més de dos-cents repartidors de l'empresa a la ciutat havien de ser inclosos al Règim General de la Seguretat Social com a treballadors. A Saragossa, també va dictar que 326 treballadors eren falsos autònoms i va reclamar a l'empresa les cotitzacions socials d'aquests repartidors amb caràcter retroactiu.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut