Barcelona

Inspecció de Treball reclama a Glovo 12 milions per falsos autònoms a Espanya 

La companyia assegura a TV3 que confia en el seu model, però no entra a valorar si els 12 milions suposarien un problema financer per a l'empresa

Iván GutiérrezActualitzat

Glovo està al punt de mira d'Inspecció de Treball. Des de fa més d'un any, els inspectors estan aixecant actes tal com va avançar TV3 tant a Madrid com a Barcelona, on dictaminen que els repartidors són falsos autònoms i que la companyia els ha de contractar com a treballadors. Però això no és tot. 

Segons ha pogut saber TV3, Inspecció de Treball requereix al voltant de 12 milions d'euros a Glovo a tot Espanya. Ho fa en concepte de les cotitzacions que no ha pagat fins ara pels seus repartidors, i que Inspecció ara considera falsos autònoms. A aquests endarreriments, a més, se'ls aplica un recàrrec del 20%

En gairebé un any s'han aixecat actes a sis ciutats, amb Madrid, i Barcelona al capdavant, on la companyia hauria de pagar 5,9 milions i 3,8 milions respectivament si el jutge dona la raó a Inspecció. Aquestes dues xifres serien el gruix del total, però s'hi sumarien València amb 1 milió d'euros, Saragossa amb 380.000 euros, Màlaga amb 271.000 euros i Granada amb 138.000 euros. Però encara en queden altres com Bilbao i Sevilla, on encara no se saben detalls.
 

 

Aquestes xifres deriven del número de treballadors que han passat en un moment o altre per la plataforma, no han de ser necessàriament els que hi havia operatius durant la inspecció. Per exemple, la inspecció reclama a Glovo els endarreriments de cotitzacions i recàrrecs en concepte dels gairebé 6.000 treballadors que han repartit a Madrid fins a mitjans de 2018; a Barcelona, uns 3.500; València 200; Saragossa 326 i Granada 180 repartidors.

És per això que fonts del Ministeri de Treball asseguren que la xifra que hauria d'assumir Glovo superarà els 12 milions d'euros. 

Miguel Ferrer, cap de polítiques públiques de Glovo:

"Glovo confia plenament en el seu model d'activitat i això fa que ens reafirmem que estem operant amb un model de negoci que s'adequa a la legalitat."


Efecte sobre la companyia

Glovo no ha volgut valorar com afectaria els números de la companyia si finalment el jutge dona la raó a Inspecció de Treball i ha de pagar aquests 12 milions. I és que pagar 12 milions és l'equivalent al 23% de tots els ingressos de Glovo durant 2018, quan va facturar 52,3 milions d'euros. 
La companyia, al ser una empresa en creixement que viu de rondes de finançament, segueix en pèrdues i cremant diner per agafar volum. Tot i que, en uns anys, la companyia assegura que serà rendible i entrarà en beneficis. Pel que fa a l'àmbit judicial, la jurisprudència tampoc està clara; hi ha sentències tant a favor dels repartidors com de l'empresa quan es tracta de casos particulars. 

Luz Rodríguez, presidenta consell assessora Sagardoy Abogados i professora UCM:

"Parlem de les sentències sobre Glovo com si fos un partit de futbol, tres sentències en contra, tres sentències a favor. Hi ha una nova realitat, una nova realitat productiva, i ens devem un debat sobre aquesta nova realitat més enllà d'anar als jutges o decidir solucions judicials."

Anna Ginés, professora de dret laboral d'Esade

"No podem adoptar la norma laboral a un model de negoci basat, precisament, en eludir aquesta norma laboral. Generaria el risc que altres empreses s'adaptessin a aquest model i provoqués més precarietat laboral."

Glovo té dilluns la seva primera batalla judicial contra Inspecció de Treball a Saragossa. En aquesta direcció, la jurisprudència no és benigna per a l'empresa, ja que fa només uns mesos, Deliveroo va perdre el judici contra Inspecció i més de 500 repartidors a Madrid.  

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut