Logotip d'Instagram
Instagram ha anunciat noves mesures per lluitar contra la sextorsió (Rolf Vennenbernd/dpa)

Instagram no permetrà fer captures de pantalla de les fotos efímeres per combatre la sextorsió

La nova mesura per evitar les estafes se suma a d'altres ja anunciades com difuminar les imatges detectades com a nus o la implementació d'un tipus de compte protegit per a adolescents

RedaccióActualitzat

Instagram introduirà noves funcions per impedir que es puguin fer captures de pantalla de les fotografies efímeres enviades per missatge directe. Amb aquesta mesura, la xarxa social propietat de Meta pretén evitar casos de sextorsió i estafes.

Per ara, les imatges efímeres només es poden veure una vegada a través de l'aplicació, però es poden capturar, de manera que l'usuari pot retenir la fotografia al seu dispositiu i difondre-la. Ara Instagram ha anunciat que evitarà aquesta pràctica per dificultar "encara més l'èxit dels delinqüents" que duen a terme pràctiques d'extorsió.

En la mateixa línia, la xarxa social tampoc permetrà obrir imatges o vídeos efímers a la versió web d'Instagram, amb l'objectiu d'evitar que els usuaris esquivin la nova mesura.

Imatge difosa per Instagram per anunciar la nova funció que impedeix fer captures de fotos efímeres
Meta evitarà les captures de pantalla i les gravacions d'imatges efímeres (Meta)

Més mesures d'Instagram per combatre la sextorsió

La sextorsió, o extorsió sexual, es refereix a l'amenaça i el xantatge de difondre imatges, vídeos o informació personal de caràcter sexual d'una persona, obtinguda de manera voluntària o involuntària.

La xarxa social de Mark Zuckerberg ja va presentar l'abril d'aquest any algunes eines pensades específicament per protegir els usuaris d'aquest tipus de pràctiques. Aquestes noves funcions, que Instagram encara ha d'implementar, difuminen imatges que es detecten com a nus perquè sigui l'usuari qui esculli si les vol veure. També començarà a mostrar una notificació per advertir els usuaris sobre les implicacions d'enviar fotos íntimes.

Són mesures de seguretat que se sumen al compte més segur per a adolescents, pensat per a usuaris que tenen entre 13 i 17 anys. Presentat per Instagram el mes passat, limiten qui pot parlar amb els usuaris, quins continguts poden veure i el temps que passen connectats. És un tipus de compte que entrarà en funcionament a la Unió Europea a finals del 2024.

Imatge difosa per Instagram per anunciar el seu nou compte per a adolescents
Els comptes per a adolescents d'Instagram inclouen restriccions per defecte als menors d'entre 13 i 17 anys (Meta)

Com identifica Instagram els comptes fraudulents?

Meta també ha assenyalat que els comptes que mostrin senyals de comportament "potencialment fraudulent" tindran més dificultats per seguir adolescents. Per prevenir-ho, Instagram els bloquejarà les sol·licituds de seguiment i no els permetrà veure les llistes de seguidors i seguits d'altres perfils, per evitar que les utilitzin per fer xantatge. Aquests potencials extorsionadors tampoc podran veure els comptes d'usuaris que els han posat "m'agrada" ni les fotos en què han estat etiquetats.

El gegant tecnològic ha fet públic que ha eliminat prop de 1.600 grups i comptes de Facebook que intentaven reclutar i formar nous estafadors. En aquest sentit, assenyalen que continuaran desenvolupant nous mètodes per protegir la seva comunitat de la sextorsió.

La sextorsió, un delicte a l'alça

Les denúncies per aquest delicte estan augmentant de manera exponencial en els últims anys. Segons dades del Ministeri de l'Interior, el 2023 hi va haver 4.460 denúncies per sextorsió, gairebé el triple que cinc anys abans.

Cada vegada són més freqüents casos com el de la Patrícia Franquesa, que ha explicat en un documental com li van demanar 2.400 dòlars per no difondre unes fotografies explícites que li havien robat.

La Patrícia Franquesa, davant d'un ordinador
La Patrícia Franquesa ha fet pública en un documental la seva experiència com a víctima de sextorsió (3Cat)

Un dels col·lectius més vulnerables són els adolescents, una franja d'edat molt activa a les xarxes socials. Segons un estudi de Save the Children, vuit de cada deu menors catalans han estat víctimes de violència virtual. L'informe també revela que sis de cada deu menors han vist contingut sexual online de manera involuntària i un de cada quatre assegura haver patit grooming, una pràctica delictiva en què un adult contacta amb un infant o un adolescent i hi estableix un vincle de confiança amb la intenció d'involucrar-lo en una activitat sexual.

Paral·lelament a aquest fenomen, els Mossos d'Esquadra també han detectat un increment d'un tipus de xantatge en què usuaris reben un correu electrònic que els demana bitcoins amb l'amenaça de publicar imatges de caràcter sexual.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Assetjament sexual Instagram
Anar al contingut