Insuficiència cardíaca: més supervivència i menys hospitalitzacions gràcies a un nou tractament

Un assaig internacional coliderat per l'Hospital Universitari de Bellvitge ha constatat que la finerenona, que ja s'utilitza en malalties renals, també és eficaç en aquesta patologia

Aida ClementeActualitzat

La meitat dels pacients amb insuficiència cardíaca disposen de poques opcions terapèutiques eficaces que en millorin la simptomatologia. Ara, un assaig internacional liderat per l'Hospital Universitari de Bellvitge en què han participat 6.000 pacients de tot el món, ha constatat que la finerenona, un fàrmac que fins ara s'utilitzava per a alguns tipus de malalties renals, també és eficaç en malalts d'insuficiència cardíaca.

Segons aquest estudi, que acaba de publicar-se a la revista New England Journal of Medicine, el tractament millora un 7% la supervivència i un 18% el risc d'hospitalització o consultes a urgències.

El doctor Josep Comín, director clínic de l'Àrea de Malalties del Cor de l'Hospital de Bellvitge i coordinador de l'assaig a Espanya, assegura que els resultats d'aquest estudi són un "avanç sense precedents".

Destaca que el tractament es podrà aplicar a un grup de pacients que, per les característiques del seu cor, ara només poden accedir a solucions terapèutiques que tenen un efecte parcial.

"El pacient que té un cor més petit del normal és un tipus de malalt que fins ara no rebia tractament amb beneficis."

"Amb aquest tractament es redueix gairebé un 20% el risc de rehospitalització d'aquests pacients i també es millora la supervivència", explica Comín.

Segons el metge, el tractament antagonitza l'efecte d'una hormona que produeix el nostre cos, "que és molt negativa en pacients que tenen malalties renals i cardíaques".

L'assaig també conclou que aquest fàrmac, que podria començar a prescriure's d'aquí uns mesos, millora la qualitat de vida dels pacients, que es veu molt reduïda per la malaltia.

"La qualitat de vida d'un pacient amb insuficiència cardíaca és similar al d'una persona que fa diàlisi, estan molt limitats. A l'assaig hem vist que amb el tractament guanyen qualitat de vida, milloren capacitat d'esforç i poden fer més activitats."

Amb aquest fàrmac es podren reduir les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca
Amb aquest fàrmac es poden reduir les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca (iStock/Tempura)

Més de 200.000 pacients d'insuficiència cardíaca a Catalunya

A Catalunya hi ha prop de 208.000 persones amb insuficiència cardíaca, la meitat de les quals es calcula que podrien rebre el nou tractament.

La Mercè Olivares fa més de 20 anys que té la malaltia. Li van diagnosticar després que la seva mare va tenir un atac de cor. Explica que el més difícil de conviure amb aquesta patologia és el cansament extrem que provoca.

"El meu cap em diu de fer moltes coses, però el meu cos no m'acompanya."

"Em canso i m'ofego de seguida. He deixat de viatjar, netejar l'armari tot d'una és impossible. Si camino 200 metres haig de seure. Si faig el dinar, primer pelo una ceba i m'assec, i quan estic millor ja em poso amb el tomàquet", diu la Mercè.

La malaltia també ha fet que hagi hagut d'acudir a urgències de forma recurrent.

"Amb l'ambulància he vingut 10 o 12 vegades durant aquest temps, perquè a la nit et trobes malament i t'espantes."

L'any passat es van registrar més de 400.000 visites a urgències i hospitalitzacions per insuficiència cardíaca a Catalunya. Només durant el 2023 se'n van diagnosticar 37.000 nous casos. El 52% dels pacients són dones.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut