Intel·ligència artificial aplicada als castells: com preveure si un 3 de 10 pot caure

Un embriòleg i aficionat als castellers crea un model predictiu que permet pronosticar si un 3 de 10 es descarrega o cau

D'aquí uns anys, potser no tants com podem pensar, tots els caps de colla aniran a les diades castelleres amb una orellera. Algú de la colla seguirà el castell amb un ordinador connectat a tres càmeres. Amb la imatge tridimensional i aplicant algoritmes d'intel·ligència artificial, la màquina podria avisar que el castell no va bé i que seria recomanable desmuntar-lo.

Sembla ciència-ficció, però no ho és. De moment, no s'ha arribat tan lluny, però un embriòleg i aficionat als castells de Valls, Enric Güell Penes, ha fet un estudi per aplicar la intel·ligència artificial al 3 de 10 amb folre i manilles. I què té a veure la reproducció assistida amb els castells?

Així ho veu Güell:

"En els dos casos, perquè el resultat final sigui satisfactori és important que no hi hagi bloquejos o fracassos durant el camí."

En tots dos casos, complir els temps previstos en el procés és molt important i, per això, va pensar que si s'ha creat un model predictiu per als embrions es podria fer el mateix amb el 3 de 10.

Un 3 de 10 dels Castellers de Vilafranca, la diada de Tots Sants de 2018
Un 3 de 10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, la diada de Tots Sants del 2018 (ACN/Gemma Sánchez)

El timing és fonamental

El primer que va fer és recollir el nombre més alt de dades possible i, per això, va analitzar 30 dels 124 castells 3 de 10 que s'han portat a plaça. El principal paràmetre va ser el temps que utilitzaven per col·locar cada pis des de quints, i va observar que quan es desviaven del temps òptim el castell tenia moltes possibilitats de caure.

Güell reconeix que el model és molt preliminar i que s'haurien de fer molts més 3 de 10 perquè la recollida de dades fos més fiable. Però, tot i això, l'índex d'encert del model predictiu és del 72,7%. És a dir, que de cada 10 castells, encerta 7 vegades si el castell es descarrega o cau:

"Cada colla treballa d'una manera diferent; per això, més que un model universal, cada agrupació hauria de crear el seu model, encara que només els Castellers de Vilafranca han intentat prou vegades el castell per fer-ho."

El model predictiu sobre castellers desenvolupat per Enric Güell Penes
El model predictiu sobre castells desenvolupat per Enric Güell Penes

S'atreviran a aplicar-ho els caps de colla?

Especialment, les colles petites ja s'ha mostrat molt interessades en el seu estudi. De fet, es podria aplicar a castells més petits. "Seria molt útil per als assajos, més que a les places, per corregir errors", afirma Güell.

Però el mon dels castells és molt tradicional i conservador, i és difícil pensar que un cap de colla s'atreveixi a desmuntar un 3 de 10 perquè l'hi diu una màquina.

 

ARXIVAT A:
Cultura popularCastellersIntel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut