Un soldat ucraïnès es protegeix del fred fent una foguera a prop de Bakhmut
Un soldat ucraïnès es protegeix del fred fent una foguera a prop de Bakhmut (Reuters/ Leah Millis)
Ucraïna

Intensos combats en punts estratègics del Donbass abans de l'arribada de l'hivern

Ucraïna intensifica el setge a Donetsk i l'exèrcit rus reforça l'ofensiva sobre Bakhmut per guanyar posicions davant la possibilitat d'un alto el foc per negociar

RedaccióActualitzat

Als últims dies, els exèrcits de Rússia i Ucraïna han reprès els combats amb certa contundència al centre i nord del Donbass.

Rússia continua pressionant per conquerir la ciutat de Bakhmut, un important nus de comunicacions al nord de l'oblast de Donestk, però com en els darrers mesos, han estat repel·lits per forces ucraïneses.

Bakhmut està connectada per carretera amb Kramatorsk i Sloviansk, dos enclavaments forts de l'exèrcit d'Ucraïna a la regió, fet que explica l'interès de Rússia per accedir a la ciutat. Segons el relat dels habitants, el comandament general rus està enviant tot el que té a aquest front i només a aquest front. Els combats a Bakhmut s'han intensificat i hi ha baixes en tots dos exèrcits.

Els ucraïnesos s'han centrat, per la seva banda, a enfortir l'atac sobre la capital, Donetsk, ara pràcticament encerclada per l'exèrcit de Kíiv. Les tropes d'Ucraïna han obtingut, per primer cop, algun avenç territorial.

A Kherson, les tropes ucraïneses hi haurien arribat travessant el riu Dniéper en petites embarcacions i haurien hissat la bandera ucraïnesa en un petit port del marge oriental del riu. Segons l'Institut nord-americà "Study of War", si aquest avanç es confirma, l'exèrcit de Kíiv podria començar aviat a avançar per la riba oriental del Dniéper. 

La guerra s'acosta al primer aniversari i, segons la intel·ligència nord-americana, encara durarà mesos
La guerra s'acosta al primer aniversari i, segons la intel·ligència nord-americana, encara durarà mesos (Reuters/ Leah Millis)

Una revifada militar que s'interpreta com un intent de les dues parts d'aconseguir una bona posició sobre el terreny de cara a una eventual ronda de negociacions. Els combats ara es concentren en punts molt concrets, mentre un bàndol i l'altre intenten refer-se de les pèrdues.

El conflicte s'acosta al primer aniversari i, segons ha tornat a afirmar la intel·ligència nord-americana, encara durarà mesos.

I per davant queden els mesos de dur hivern. El fred afecta la infanteria, complica el seu dia a dia i dificulta l'avanç de les tropes. Però, en canvi, facilita la circulació dels blindats sobre la superfície compacta del terra gelat.
 

Terra glaçat o "raspútitsa"?

Els russos prefereixen el fred glaçador dels mesos d'hivern a la "raspútitsa" o "l'estació del fang". Quan s'acosta la primavera, el fred comença a amainar i els camins glaçats es converteixen en fangars intransitables. A la memòria popular queden les desfetes de l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial, o abans la Grande Armée de Napoleó, aturats en un mar de llot.

En els primers mesos de la invasió d'Ucraïna, la "raspútitsa" va alentir l'avanç dels tancs russos. Alguns vehicles van quedar abandonats i altres, per evitar entrar en la trampa de fang, es veien obligats a circular en columnes per vies asfaltades, fet que els feia objectiu fàcil de l'exèrcit ucraïnès.

La 'raspútitsa' converteix el terreny en un mar de fang
La "raspútitsa" converteix el terreny en un mar de fang (Reuters)

Guanyar temps

Putin necessita guanyar posicions amb urgència sobre el terreny davant la possibilitat d'una negociació d'alto el foc. Li caldria una victòria militar per guanyar força abans d'asseure's a negociar, perquè l'annexió territorial de Donestk i Lugansk no té cap validació internacional.

Alguns analistes, però, interpreten els rumors d'un hipotètic diàleg com una excusa del Kremlin per guanyar temps i refer el potencial militar abans de tornar a intentar un nou atac. 

El líder rus, Vladímir Putin, està cada cop més aïllat en el context internacional i perd suports entre els seus aliats tradicionals.

La Xina li va parar els peus quan va amenaçar de fer servir armes atòmiques. Pequín no hi ha cosa que detesti més que un món massa inestable perquè considera que no és bon negoci.

L'apropament entre Veneçuela i els Estats Units tampoc no és una bona notícia per a Moscou. I l'eliminació de la policia de la moral situa l'Iran en l'horitzó d'un acostament amb Europa i Washington.

Tot plegat deixa el Kremlin en mala posició davant una eventual negociació amb Ucraïna i, a més, amb la població cada cop més desmoralitzada i contrària a la invasió.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut