L'exèrcit bolivià ha esbotzat les portes de la seu del govern de Bolívia a La Paz (EFE/Luis Gandarillas)

Cop d'estat frustrat a Bolívia: el president Arce manté el control i detenen el general colpista

El militar rebel acusa el president Luis Arce, que ha nomenat una nova cúpula de les forces armades, d'una operació per augmentar la popularitat

Redacció/AgènciesActualitzat

Unes dues hores ha durat l'intent de cop d'estat aquest dimecres a Bolívia contra el govern del progressista Luis Arce. 

Tropes d'assalt fortament armades i alguns tancs han ocupat el centre de La Paz i han accedit a l'interior de la seu governamental esbotzant la porta de l'edifici amb una tanqueta.

El general colpista Juan José Zuñiga ha estat detingut i, abans de ser empresonat, denunciava que ell només havia complert ordres del cap
d'Estat bolivià. "El president em va dir que la situació estava molt fotuda", ha explicat als mitjans. 

Segons ell, Arce li va dir: "Aquesta setmana serà crítica i és necessari preparar alguna cosa per aixecar la meva popularitat". Diu que ell li va preguntar si havien de "treure els blindats" i que el president li va respondre que sí.
 

90 minuts de tensió màxima

Tots dos s'han trobat cara a cara, després de l'assalt a la seu presidencial. El militar se n'ha anat després que el president li hagi ordenat que desmobilitzi els militars sublevats.

Arce s'ha mantingut al palau presidencial amb el seu govern i ha nomenat nous comandaments de l'exèrcit. El nou màxim responsable de l'exèrcit, José Sánchez Velasquez, ha jurat el càrrec i ha ordenat als militars sublevats que retornessin a les seves casernes.

Posteriorment, en una declaració des de l'interior del palau de govern, el president Luis Arce ha demanat la fi de l'alçament i la mobilització de la ciutadania per defensar la democràcia. 

Arce ha denunciat un intent de cop d'estat per part de militars "que atempten contra la constitució política de l'estat" i ha deplorat "les actituds de mals militars que lamentablement repeteixen la història", atesa la llarga tradició de cops d'estat al país. 

Les unitats i les tanquetes desplegades al centre de La Paz s'han anat retirant progressivament i la calma ha tornat al palau presidencial al cap de gairebé tres hores.

Una estona abans que els militars entressin a la seu del govern, el president havia denunciat un moviment inusual de tropes en una piulada a X/Twitter en què exigia que "la democràcia s'ha de respectar".
 


El general Zúñiga va ser destituït per unes declaracions en què assegurava que l'expresident Evo Morales no podria ser candidat a les properes eleccions.

Precisament, Morales ha convocat una mobilització nacional per "defensar la democràcia" davant "el cop d'estat" i ha declarat l'aturada general indefinida i el bloqueig de camins. Les principals organitzacions sindicals i socials han secundat l'aturada.


Suport internacional al govern de Bolívia

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha afirmat que la Unió Europea "condemna qualsevol intent de trencar l'ordre constitucional a Bolívia i enderrocar governs elegits democràticament, i expressa la seva solidaritat amb el govern i el poble bolivià".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha condemnat "rotundament" els moviments militars a Bolívia.

Per la seva banda, el secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), Luis Almagro, ha afirmat que l'organisme no tolerarà "cap forma de trencament de l'ordre constitucional legítim a Bolívia".

Altres governs de països com el Brasil, l'Equador, Xile, l'Uruguai, el Paraguai, Veneçuela, Argentina o Mèxic han expressat el seu suport a l'executiu bolivià.

ARXIVAT A:
Bolívia
Anar al contingut