És l'enèsima vegada que els dos mandataris es reuneixen sense cap acord concret per l'alto el foc (Haim Zach/Israel Gpo/Zuma Press/ContactoPhoto)

L'onzena reunió Netanyahu-Blinken no serveix per acostar posicions sobre un alto el foc

Tretze persones han mort a Beirut per un bombardeig israelià a tocar d'un hospital la nit de dilluns mentre les sirenes antiaèries han sonat a Tel-Aviv per un nou llançament de coets de Hezbollah
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

L'enèsima reunió entre el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, no ha servit per acostar posicions sobre un alto el foc, però tots dos han coincidit a afirmar que la mort del líder de Hamas podria ajudar al retorn dels ostatges retinguts a Gaza.

"El primer ministre ha emfatitzat que l'eliminació de Sinwar podria tenir un efecte positiu en la tornada dels segrestats", ha explicat l'oficina de Netanyahu en un comunicat en què explica que el primer ministre ha agraït als EUA el seu suport "en la lluita contra l'eix del mal i el terrorisme de l'Iran".

El portaveu del Departament d'Estat nord-americà, Matthew Miller, ha explicat que Blinken ha subratllat "la necessitat d'aprofitar l'exitosa operació israeliana [...] aconseguint l'alliberament de tots els ostatges i posant fi al conflicte a Gaza".

Durant la reunió amb el mandatari israelià, Blinken ha reiterat la necessitat que Israel prengui "mesures addicionals" per impulsar l'enviament i la distribució d'ajuda humanitària a l'enclavament, quan els organismes internacionals alerten de la situació catastròfica que viu, en particular, el nord de la Franja, sotmès a més de dues setmanes de setge intens. A més, també ha reafirmat el "compromís ferri" dels Estats Units "amb la seguretat d'Israel", i s'ha mostrat "commocionat" per l'atac de Hezbollah contra una residència privada del mandatari.

La trobada dels dos mandataris aquest dimarts a Israel era la primera des que l'exèrcit israelià va eliminar Yahya Sinwar, i l'onzena en un any de guerra.

Tot i els intents, fins ara Blinken no només no ha aconseguit l'alto el foc. Contràriament, Israel ha intensificat la campanya militar a la Franja les darreres hores i ha obert un nou front al Líban contra la milícia xiïta Hezbollah, una ofensiva per terra i aire que ja ha causat més d'un miler de morts i que també s'ha tractat a la reunió d'aquest dimarts.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, arriba a Tel-Aviv aquest dimarts (Reuters/Nathan Howard)

La intenció de les trobades del màxim responsable de la diplomàcia dels EUA amb Netanyahu, el ministre de Defensa i altres alts càrrecs israelians és intentar rellançar unes negociacions que estan estancades des de fa mesos. Tot i això, el govern de Netanyahu ja ha deixat clar que no té intencions de frenar l'ofensiva, ni tan sols després d'haver eliminat les últimes setmanes el líder de Hamas i ideòleg dels atacs del 7-O, així com el cap suprem de Hezbollah, Hassan Nasrallah.

El viatge del cap de la diplomàcia nord-americana s'allargarà fins divendres, però el Departament d'Estat encara no ha detallat quins països visitarà a més d'Israel.


Nova nit de bombardejos a Beirut

Paral·lelament a les reunions diplomàtiques, l'exèrcit israelià (IDF) ha tornat a bombardejar el sud de Beirut aquesta nit de dilluns, amb més d'una desena d'atacs als suburbis amb més presència de Hezbollah.

Un d'aquests bombardejos ha estat a tocar de l'Hospital Universitari Rafik Hariri i ha provocat la mort de 13 persones, segons les autoritats libaneses. Un altre atac ha provocat desperfectes en un edifici de l'aeroport per la proximitat de les explosions.

D'altra banda, el llançament de coets de Hezbollah contra Israel ha fet que s'hagin activat les sirenes antiaèries a diferents punts del país, inclosa Tel-Aviv.

Segons les IDF, la majoria dels míssils han estat interceptats, i no consta que hi hagi cap persona ferida a conseqüència de l'atac.

Aquest intercanvi de míssils ha estat hores abans de l'arribada a Israel del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, amb l'objectiu de reprendre les negociacions per a un alto el foc a Gaza i desactivar l'amenaça d'un conflicte regional.

Una columna de fum i flames després d'un dels bombardejos israelians a Beirut dilluns a la nit (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Segueixen els bombardejos a Gaza

Aquest dimarts l'agència palestina de notícies Wafa ha informat de tres bombardejos israelians a Gaza en què han mort 27 persones.

Segons l'agència, quatre persones han mort en un atac al sud, concretament a Khirbet al-Adas, a prop de Rafah, a tocar de la frontera amb Egipte.

Almenys vuit persones més han mort en un altre atac al camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja.

També al nord, a Beit Lahia, l'agència Wafa ha informat d'un bombardeig amb dron que ha provocat la mort de 15 persones.

Dilluns, l'agència de notícies palestina WAFA ha xifrat en 57 les persones mortes en atacs israelians, 44 de les quals al nord de la Franja.

Des del 4 d'octubre, quan Israel va posar en marxa una ofensiva al nord de Gaza, han mort més de 500 palestins, almenys 56.000 persones s'han vist forçades a marxar i els tres hospitals que hi ha a la zona estan al límit.

Segons Metges sense Fronteres, entre l'Al-Awda, el Kamal Adwan i l'Hospital Indonesi hi ha 350 pacients atrapats, entre els quals diverses dones embarassades.

Palestins rebent ajuda alimentària a Gaza (Reuters/Mahmoud Issa)

L'OMS facilitarà un miler d'evacuacions

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) facilitarà l'evacuació d'un miler de dones i infants ferits o malalts que hi ha a Gaza.

En una entrevista a l'agència France Presse, el director de l'organisme per Europa, Hans Kluge, ha dit que Israel s'ha compromès al voltant d'unes "mil evacuacions suplementàries cap a la Unió Europea al llarg del mes vinent".

Des de l'octubre de l'any passat, l'OMS ha afavorit unes sis-centes evacuacions mèdiques cap a països europeus.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel Palestina Gaza Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut