Una columna de fum i flames després d'un dels bombardejos israelians a Beirut dilluns a la nit (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)

Intercanvi de míssils entre Israel i Hezbollah el dia que Blinken busca un alto el foc

13 persones han mort a Beirut per un bombardeig israelià a tocar d'un hospital la nit de dilluns, mentre les sirenes antiaèries han sonat a Tel-Aviv per un nou llançament de coets de Hezbollah
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

L'exèrcit israelià (IDF) ha tornat a bombardejar el sud de Beirut aquesta nit de dilluns, amb més d'una desena d'atacs als suburbis amb més presència de Hezbollah.

Un d'aquests bombardejos ha estat a tocar de l'Hospital Universitari Rafik Hariri i ha provocat la mort de 13 persones, segons les autoritats libaneses. Un altre atac ha provocat desperfectes en un edifici de l'aeroport per la proximitat de les explosions.

D'altra banda, el llançament de coets de Hezbollah contra Israel ha fet que s'hagin activat les sirenes antiaèries a diferents punts del país, inclosa Tel-Aviv.

Segons les IDF, la milícia xiïta ha llançat uns cinc míssils, la majoria dels quals han estat interceptats, i no consta que hi hagi cap persona ferida a conseqüència de l'atac.

Aquest intercanvi de míssils es dona hores abans de l'arribada a Israel del secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, amb l'objectiu de reprendre les negociacions per a un alto el foc a Gaza i desactivar l'amenaça d'un conflicte regional.
 

L'onzè viatge de Blinken al Pròxim Orient en un any

Aquesta arribada de Blinken al Pròxim Orient serà l'onzena en un any de guerra i la primera des que Israel va eliminar el líder de Hamas, Yahya Sinwar, la setmana passada.

Tot i els intents, fins ara Blinken no només no ha aconseguit l'alto el foc, sinó que Israel ha intensificat la campanya militar a la Franja i ha obert un nou front al Líban contra la milícia xiïta Hezbollah.

A hores d'ara, no sembla que el govern de Benjamin Netanyahu tingui intencions de frenar l'ofensiva, ni tan sols després d'haver eliminat en les últimes setmanes el líder de Hamas i ideòleg dels atacs del 7-O, Yahya Sinwar, i el cap suprem de Hezbollah, Hassan Nasrallah.

En un comunicat, el Departament d'Estat nord-americà ha avançat que Blinken "parlarà sobre la importància de posar fi a la guerra a Gaza, aconseguir l'alliberament de tots els ostatges i alleujar el patiment del poble palestí".

Blinken pujant a l'avió a la base d'Andrews per viatjar cap al Pròxim Orient (Reuters/Nathan Howard)

El cap de la diplomàcia nord-americana també participarà en converses per dissenyar un pla postconflicte a Gaza que permeti als palestins "reconstruir les seves vides i fer realitat les seves aspiracions després d'haver-se alliberat de la tirania de Hamas". A més, insistirà a Israel que ha de permetre l'entrada de més aliments i medicaments a la Franja.

Blinken també abordarà el conflicte entre Israel i Hezbollah i demanarà que s'apliqui la resolució 1701 del Consell de Seguretat de l'ONU, que l'any 2006 va establir la fi de les hostilitats, el desplegament de l'exèrcit libanès al sud del país i el desarmament de la milícia.
 

Deu morts i 30 ferits en un atac en una escola de Gaza

Almenys 10 persones han mort i 30 més han resultat ferides en un atac d'artilleria de l'exèrcit israelià en una escola de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) a Jabalia, al nord de Gaza.

En total, l'agència de notícies palestina WAFA ha xifrat en 57 les persones que han mort aquest dilluns en atacs israelians, 44 de les quals al nord de la Franja.

Des del 4 d'octubre, quan Israel va engegar una ofensiva al nord de Gaza, han mort més de 500 palestins, almenys 56.000 persones s'han vist forçades a marxar i els tres hospitals que hi ha a la zona es troben al límit.

Segons Metges sense Fronteres, entre l'Al-Awda, el Kamal Adwan i l'Hospital Indonesi hi ha 350 pacients atrapats, entre els quals diverses dones embarassades.

Palestins rebent ajuda alimentària a Gaza (Reuters/Mahmoud Issa)

L'OMS facilitarà un miler d'evacuacions

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) facilitarà l'evacuació d'un miler de dones i infants ferits o malalts que hi ha a Gaza.

En una entrevista a l'agència France Presse, el director de l'organisme per Europa, Hans Kluge, ha dit que Israel s'ha compromès al voltant d'unes "1.000 evacuacions suplementàries cap a la Unió Europea al llarg del mes vinent".

Des de l'octubre de l'any passat, l'OMS ha afavorit unes 600 evacuacions mèdiques cap a països europeus.
 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Israel Palestina Gaza Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut