Clinton, Obama i la CNN reben artefactes explosius en plena campanya electoral
- TEMA:
- Estats Units
Les autoritats nord-americanes han interceptat diversos artefactes explosius adreçats a l'expresident nord-americà Barack Obama, l'exsecretària d'Estat nord-americana Hillary Clinton i a la delegació de la CNN a Nova York, entre altres.
El nexe comú d'aquesta cadena de paquets sospitosos és que s'han adreçat a persones que tenen un vincle o proximitat amb el Partit Demòcrata o també que són molt crítics amb Trump. I això, pocs dies abans d'unes eleccions legislatives molt polaritzades i després que, dilluns, ja van detectar un artefacte d'aquesta mena a casa del multimilionari George Soros.
Fonts oficials han desmentit que se n'hagi identificat un altre a la Casa Blanca.
Detectats durant un control rutinari
Els artefactes s'han detectat durant el control rutinari del correu a la casa de Clinton a Nova York i a la d'Obama a Washington.
En un comunicat, el Servei Secret dels EUA ha informat que ja s'han desactivat:
"Els paquets s'han identificat de manera immediata durant un control com a artefactes potencialment explosius, i s'han tractat en conseqüència."
Un cotxe del Servei Secret davant de la casa dels Obama al barri de Kalorama, a Washington (Reuters)
Ni Clinton ni Obama han estat en perill
El comunicat ha remarcat que cap dels dos exdirigents demòcrates ha estat en risc:
"Els protegits no han rebut els paquets ni han corregut el risc de rebre'ls."
Hillary Clinton n'ha parlat des de Miami, on ha participat en un acte per donar suport a la candidata demòcrata per a la Cambra de Representants Donna Shalala. L'exsecretària d'Estat i excandidata a les presidencials s'ha referit a una època de "profundes divisions":
"Vivim una època de profundes divisions i hem de fer tot el que puguem per unir el nostre país."
Un cotxe del Servei Secret davant de la casa dels Clinton a Chappaqua, Nova York (Reuters)
Un paquet a la CNN adreçat a un enemic de Trump
Un altre ensurt ha passat a Nova York, on la presència d'un paquet sospitós ha obligat a desallotjar l'edifici Time Warner, on hi ha la seu de la CNN, mitjà de comunicació que Donald Trump ha acusat de difondre notícies falses o "fake news".
La mateixa cadena n'ha difós imatges i ha explicat que la policia ha considerat que hi havia un artefacte explosiu.
D'acord amb aquesta cadena, aquest últim paquet anava adreçat a John Brennan, director de la CIA del 2013 al 2017, durant el mandat d'Obama.
Brennan, que ha aparegut en diverses ocasions a la CNN, s'ha mostrat crític amb l'administració Trump, fins al punt que el president nord-americà va decidir, a l'agost, retirar-li les credencials per accedir a la informació confidencial del govern i el va qualificar de "xarlatà, partidista i pirata polític":
L'artefacte potencialment explosiu ja l'han traslladat amb seguretat a un centre de proves, amb una caravana de vehicles de seguretat.
La CNN ha desallotjat el personal en ple directe. La programació s'ha reprès des de les oficines de Washington, mentre els periodistes de la ciutat dels gratacels informaven des dels carrers de Manhattan.
Bill de Blasio, alcalde de Nova York (Reuters)
L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha qualificat els fets d'un "clar acte de terror que intenta minar la llibertat dels nostres mitjans de comunicació líders". De Blasio, que ha comparegut al Columbus Circle, a pocs metres de l'edifici Time Warner, ha informat que es reforçaran les mesures de seguretat a la ciutat.
El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha anunciat que la seva oficina a Manhattan també ha identificat un artefacte sospitós de ser un paquet explosiu, però que finalment, com ha passat també amb la senadora Kamala Harris, ha estat una falsa alarma.
Tot i l'alarma, les autoritats de Nova York han considerat que no hi ha cap "amenaça concreta" per a la ciutat.
L'ex-fiscal general Eric Holder, un altre objectiu
Les autoritats han localitzat un quart paquet sospitós a les oficines de la congressista demòcrata Debbie Wasserman, a Florida, segons diversos mitjans.
En aquest cas, el paquet anava destinat a l'ex-fiscal general Eric Holder, que va ocupar el càrrec amb Obama.
Personal especialitzat en explosius, a l'exterior de les oficines de Debbie Wasserman a Sunrise, Florida (Reuters)
Condemna de la Casa Blanca
La Casa Blanca ha condemnat els fets. "Aquests actes intimidatoris són menyspreables i qui en sigui responsable rendirà comptes", ha afirmat la portaveu de l'administració Trump, Sarah Sanders.
En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident, Mike Pence:
A aquest mateix tuit s'ha remès el president nord-americà, Donald Trump, per afirmar que hi està "d'acord de tot cor":
Més tard, el mateix Trump ha comparegut per rebutjar el que ha considerat un "acte abominable" i, sense parlar de terrorisme, ha cridat a la unitat i ha advertit que "la violència no té lloc als EUA":
Atac contra interessos demòcrates a 15 dies de les eleccions
Dilluns, la policia va localitzar i detonar un altre artefacte explosiu a la residència del multimilionari George Soros al nord de l'estat de Nova York.
Els paquets, tots adreçats a perfils demòcrates o prodemòcrates, s'han detectat quan falten dues setmanes per a les eleccions de mig mandat, que seran el 6 de novembre i que estan molt polaritzades.
En aquests comicis legislatius es decidirà si els republicans mantenen el control del Congrés.
- ARXIVAT A:
- Estats Units