Un vidre trencat a la comissaria de Vic (ACN/Gemma Aleman)

Interior denuncia la "violència gratuïta" en les protestes per Hasél, sobretot a Vic

El comissari assegura que no s'havia vist "un atac similar amb aquesta violència i agressivitat, i ganes de fer mal"

Actualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, han comparegut per valorar les conseqüències de les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasél i que van acabar amb aldarulls i accions violentes per part de petits grups en diverses ciutats, com Lleida, Barcelona, Girona i Vic, on un grup de persones van llançar objectes a la comissaria dels Mossos i hi van provocar greus destrosses.

Interior admet que no es va preveure el nivell de violència de l'atac a la comissaria de Vic. Segons el conseller Miquel Sàmper s'està davant d'una "violència diferent" i "gratuïta".

"Tinc molt clar que amb violència no es poden garantir drets fonamentals. Tots els drets fonamentals, absolutament tots, tenen límits. El cos de Mossos d'Esquadra no va intentar enlloc aturar el dret a la manifestació. Ahir el que hi va haver és una violència gratuïta que va anar dirigida a Mossos d'Esquadra, a policies locals i a guàrdies urbanes."


El comissari Joan Carles Molinero ha afegit que no s'havia vist "un atac similar amb aquesta violència i agressivitat, i ganes de fer mal" i ha admès que a la comissaria de Vic no hi havia els efectius per fer front a l'atac.

"A Vic no hi havia unitats de Brimo ni Arro desplegades perquè no es va preveure la violència que hi va haver."


Durat l'atac, a la comissaria hi havia 10 agents de seguetat ciutadana i trànsit. Molinero puntualitza que es va preveure efectius en els llocs on van anar els manifestants, com els jutjats i la delegació del govern, on hi havia mossos protegint aquestes seus, mentre que l'atac a la comissaria va ser "espontani".

Desperfectes a la comissaria de Vic aquest dimarts (ACN/Fepol)


Perfils diversos

El conseller ha apuntat que des d'una manifestació a l'octubre contra les restriccions de la Covid s'ha començat a detectar un canvi en el perfil dels manifestants, més violents. Diu que no hi ha "un perfil concret, sinó la unió de diversos perfils fins i tot antagònics". Molinero ha afegit que el pas de la manifestació pacífica a la de caire violent va ser tan ràpid que va impedir actuar els equips de mediació.

"Una manifestació pacífica en qüestió de segons, de molt pocs minuts, es va convertir en violenta, i no vam tenir ni l'oportunitat que els equips de mediació hi poguessin intervenir."

"El perfil canvia radicalment: gent que s'encaputxa, gent que es tapa la cara, gent que va preparada per atacar i causar danys."


Molinero ha detallat que els 18 detinguts d'aquest dimarts són joves d'entre 17 a 25 anys de les mateixes zones on es van produir els incidents.

Per la seva banda, Sàmper ha demanat, de cara a les mobilitzacions previstes per aquest dimecres, que "la gent es manifesti però que ho faci amb pacifisme". "Es pot cridar, i fins i tot insultar per qüestionar el que faci falta", ha dit, i ha fet una crida als manifestants pacífics perquè "aïllin els violents que impedeixen exercir els seus drets fonamentals".

El conseller ha instat les forces polítiques "a fer el possible per modificar aquest precepte injust del Codi Penal" espanyol, en referència als delictes que han portat Hasél a la la presó, i que ha qualificat de "caduc i ranci".


Primer balanç de destrosses

El comissari Molinero ha explicat que aquest dimarts al vespre hi va haver 32 mobilitzacions arreu de Catalunya. Es vanm desplegar 400 agents d'ordre públic.Totes de caire pacífic fins que al final hi va haver comportaments violents. Entre els incidents de Vic, Barcelona i Lleida hi va haver 18 detinguts i una trentena de ferits.

Els ajuntaments de Lleida, Barcelona, Girona i Vic, on els incidents van ser més violents, han fet un primer balanç de les destrosses.

A Barcelona, l'Ajuntament ja ha xifrat de manera provisional en uns 70.000 euros els danys. Hi ha una cinquantena de contenidors cremats, a més de senyals de trànsit del carrer arrencats i cremats.

També han de fer balanç les entitats bancàries i comerços amb els vidres i aparadors trencats o mobiliari de bars i terrasses. Segons dades dels Mossos són un total de 40 locals amb desperfectes o saquejats, dels quals 25 entitats bancàries i la resta comerços. Es van cremar 20 motos aparcades al carrer.

A Barcelona s'han fet 3 detencions i s'han atès 11 ferits, 4 dels quals van haver d'anar a l'hospital com una noia ferida prop de l'ull, segons Sanitaris per la República per una bala de foam. El col·lectiu Irídia ha denunciat i ha demanat que s'investigui aquest i un altre cas similar.

 

El conseller Sàmper ha dit que s'està investigant el cas "com en qualsevol situació com aquesta" per valorar "si l'actuació ha estat correcta o no".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha sumat a la condemna de la violència que ha fet el conseller i ha reivindicat una solució política per a l'entrada a la presó de Pablo Hasél.

"El que va passar al final del dia per part de grups reduïts no està justificat i acaba perjudicant els veïns i les veïnes, i no crec que sigui mai la solució, però el més greu que va passar ahir és aquesta entrada a la presó, i crec que hem d'emplaçar que hi hagi una solució política al més aviat possible."

 

A Vic

De la mateixa manera s'ha manifestat l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha condemnat la violència que van emprar alguns dels manifestants i ha assegurat que "ahir es va creuar una línia vermella, mai s'havia acabat (una manifestació) amb aquests disturbis".

"Ahir es va creuar una línia. Fins ara les manifestacions contra la repressió eren pacífiques. Ha estat una decepció, sempre havíem fet moltes manifestacions, però mai havíem acabat amb aquests disturbis. No podem estar contents que la llibertat d'expressió acabi en violència. Ho condemnem."


Erra ha afegit que alguns dels manifestants anaven "preparats" per cremar contenidors, tot i que ha puntualitzat que no té "prou informació" per dir si l'atac va ser premeditat.

A la comissaria, els agents que hi havia es van veure clarament desbordats per un grup de 50 o 60 manifestants que van llançar objectes i pedres, i van trencar vidres i les càmeres de videovigilància, a més de tallar la línia telefònica de l'edifici. Alguns dels atacants van accedir a l'interior i també es va cremar una furgoneta policial. L'atac va acabar amb 11 mossos lesionats i 4 detinguts.

L'alcaldessa ha acompanyat aquesta matinada els comandaments policials i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.


A Lleida

I Lleida, la ciutat del raper empresonat, on es va manifestar unes 1.200 persones segons els Mossos, s'ha despertat també amb el rastre dels disturbis d'aquest dimarts a la nit. Cabines telefòniques destrossades, paviment malmès i mobiliari urbà destrossat és el balanç dels aldarulls. Almenys tres agents de la Guàrdia Urbana de Lleida van resultar ferits en els enfrontaments amb els manifestants, que van cremar dues motocicletes del cos policial i van llançar objectes contra els agents. Es van detenir vuit persones.

L'alcalde Miquel Pueyo també ha rebutjat l'ús de la violència.

 

Aquest vespre hi ha convocada una marxa fins al centre penitenciari de Ponent, on està empresonat Pablo Hasél.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Mossos d'EsquadraMiquel Sàmper
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut