Interior preveu mantenir les restriccions més enllà de dilluns pel risc d'incendi

Ara hi ha limitacions en 275 municipis i s'ha tancat l'accés a nou massissos, i en les pròximes hores es decidirà si hi ha alguna variació
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Incendis

Els municipis en alt risc d'incendi, afectats pel nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals, mantindran més enllà de dilluns les restriccions d'activitats agrícoles i al medi natural i d'accés a massissos, segons preveu el Departament d'Interior, que estudia la situació dia a dia.

Es treballa amb aquesta previsió, tot i que s'espera un petit descens de les temperatures a partir d'aquest diumenge i fins dimecres.

Les limitacions es van activar divendres en 275 poblacions de 20 comarques. Dilluns hi ha la reunió de seguiment en el marc del Pla d'Emergències per Incendis Forestals (Infocat), en què han de confirmar si es prorroguen les restriccions previstes fins a les 00.00 hores de dimarts, sense descartar que hi pugui haver algun canvi concret en les comarques afectades.

L'horitzó "no és esperançador", segons ha dit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha parlat d'una situació "extremadament delicada" en una entrevista a RAC1, ja que la persistència en l'onada de calor fa que cada dia augmenti el risc d'incendi.

Ha apel·lat una vegada més a la col·laboració ciutadana per respectar les restriccions, perquè no complir-les "pot provocar una desgràcia immensa".

Elena ha admès que les limitacions provoquen problemes i no es poden imposar de forma "arbitrària", però ha afegit que són necessàries.

Entre les restriccions hi ha l'accés tancat a 9 massissos: el Montgrí, el Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

 

S'han suspès totes les activitats educatives d'oci i acampada al medi natural, mentre que els campus i cases de colònies es limiten a l'entorn immediat de l'edifici on es pernocti.

Els agents rurals utilitzen drons per comprovar que ningú traspassa les tanques que hi ha en aquestes zones, tot i que s'han trobat turistes que han explicat que no n'estaven al cas, com es pot veure en aquest vídeo del que passava les últimes hores al Montsec i el Mongrí.

Les restriccions als parcs i massissos han afectat de manera important els plans dels grups que estan fent acampades o sortides al medi natural. Més de 150 grups han hagut de canviar de destinació o bé anul·lar les activitats de lleure aquest cap de setmana. Fins i tot els que han pogut continuar amb els plans han d'estar pendents del que digui el departament d'Interior en cada moment:

A causa de les restriccions en 275 poblacions, entre les 12.00 i les 18.00 se suspenen l'activitat agrícola amb ús de maquinària, a excepció de la recollida de fruita i productes d'horta, la sega d'alfals, llaurar els camps de matolls i el cultiu d'arròs.

A més, es restringeix l'ús de bufadors i serres radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles, tot i que si per motius de força major s'han d'utilitzar s'ha de comunicar als Agents Rurals per desplegar mesures de seguretat.

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut