Interior vol cobrar les sancions del confinament, els advocats diuen que no és legal
- TEMA:
- Fases de la desescalada
Durant el confinament, els Mossos i les policies locals catalanes han posat més de 150.000 multes per no complir les normes que establia l'estat d'alarma.
Tot i que algunes veus han criticat la seva validesa, el Departament d'Interior té la intenció de tramitar totes les sancions, i per això s'ha reforçat amb un centenar d'advocats.
El Consell de l'Advocacia Catalana, el CICAC, l'òrgan que agrupa els 14 col·legis d'advocats de Catalunya, qüestiona que hi hagi base legal per fer-ho.
Sense alarma vigent, no hi ha capacitat
Segons el seu president, Manel Albiac Cruxent, un cop acabat l'estat d'alarma, s'acaba també la capacitat d'executar les sancions:
"L'estat d'alarma establia unes matèries a l'hora de sancionar i unes competències dels agents policials. Al decaure o finalitzar l'estat d'alarma, aquestes competències també decauen i no hi ha matèria per poder sancionar."
"Per tant, totes aquelles sancions o tots aquells procediments sancionadors que no hagin estat finalitzats, possiblement quedaran sense resoldre, atès que no hi haurà la competència com a òrgan sancionador."
"Assumir les conseqüències"
Alguns dels afectats diuen que si finalment els acaba arribant la sanció a casa i els fan pagar la multa, no la recorreran.
És el cas de David Guiamet Redondo, que el van sancionar amb 600 euros per creuar un límit municipal un dia que va sortir a córrer:
"Si m'acaba arribant és perquè al final qui sigui ha decidit que s'ha de fer. Si es decideix entrar en alguna plataforma, intentar recorre-la, ho miraria, però soc partidari que quan una persona s'equivoca n'ha d'assumir les conseqüències."
Per respecte als complidors
Molt al contrari del parer del CICAC, el conseller d'Interior, Miquel Buch, defensa que el seu departament executi les sancions, però nega que sigui per "voluntat coercitiva":
"O sigui, no és que hi hagi una voluntat coercitiva per part del departament, sinó que, bàsicament, per respecte a totes les persones que han complert les mesures que hi havia de confinament, s'havia o s'ha de sancionar les persones que han decidit saltar-se'l i posar-nos en risc a tots."
Buch ha remarcat que anualment el seu departament acostuma a gestionar 30.000 sancions, i el volum generat per l'estat d'alarma multiplica per 5 aquesta xifra i que això els ha obligat a reorganitzar la feina.
Més d'1.130.000 a tot Espanya
Les xifres a tot Espanya són molt altes: en total s'han imposat 1.130.441 sancions i s'han detingut 9.085 persones per saltar-se les mesures del confinament.
Per comunitats autònomes, la que més sancions ha posat ha estat Andalusia, 194.055, seguida de Madrid, 182.886, el País Valencià, 166.571, i en quart lloc hi ha Catalunya, amb 150.615.
- ARXIVAT A:
- Fases de la desescalada Coronavirus