El portaveu d'Amaiur, Mikel Errikondo, durant la seva intervenció al debat per la consulta al Congrés.
El portaveu d'Amaiur, Mikel Errikondo, durant la seva intervenció al debat per la consulta al Congrés.
Madrid

Intervencions del Grup Mixt al debat per la consulta

RedaccióActualitzat

"Solidaritat i força al poble de Catalunya"

"Laws against right" -la llei en contra del dret- és la frase que el portaveu d'Amaiur, Mikel Errekondo, ha repetit en més d'una vegada per evidenciar com "l'estat espanyol no ha avançat en la seva cultura negacionista".

Durant la seva intervenció a la votació sobre la consulta al Congrés, Errekondo, s'ha dirigit en català als tres representants del Parlament als que ha mostrat la seva solidaritat i "força al poble de Catalunya".

Pel que fa al motiu de la reunió s'ha mostrat partidari que el poble català ha d'avançar sense "esperar els estats immobilistes", i ha recordat que el protagonista de tot el procés és la ciutadania i no els partits polítics o la política.

Molt dur amb la seva concepció de l'estat espanyol al que ha descrit com "constituït a base de sang i foc", els ha advertit que no són qui per privar unilateralment del dret d'un poble a decidir el seu futur. Com també que el debat és una qüestió de democràcia i no de legalitat.

Dret a decidir del poble català a anar a les urnes

De manera breu però concisa, la representat del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Olaia Fernández, s'ha expressat favorable a la proposta del Parlament de Catalunya i ha demanat a l'executiu espanyol que no obstaculitzi el dret del poble català a anar a les urnes i a decidir el seu futur.

Ha volgut criticar la tendència del bipartidisme a considerar la Constitució com un què sagrat i ha demanat que cal "adaptar la llei a la realitat", i dirigint-se directament al president Rajoy li ha recordat que els temps actuals "no són els de fa 40 anys". "Negar la realitat no fa que desaparegui" ha sentenciat Fernández.

Reformar la Constitució com a solució

Ana Oramás, de Coalició Canària, ha iniciat la seva intervenció posant sobre la taula la falta de lideratge de PP i PSOE a l'hora d'afrontar la qüestió catalana, "el no reconeixement de la realitat catalana".

Més que argumentar el seu posicionament vers el que s'ha votat al Congrés dels Diputats aquest dimarts, la portaveu dels nacionalistes canaris ha apel·lat una reforma constitucional on "tothom s'hi senti identificat". "Es tracta d'acomodar Catalunya dins d'Espanya" ha proposat Oramás, perquè aquesta és la única solució que preveuen.

"Tenen por de la democràcia"

El discurs del diputat per Coalició Compromís, Joan Baldoví, s'ha desmarcat de la resta i ha volgut demostrat l'involucionisme del Partit Popular. El polític valencià ha aprofitat la seva intervenció per acusar a Rajoy de no ser franc amb el que predica quan demana als seus homòlegs a escoltar a la ciutadania.

Ha criticat que "no deixen opinar" perquè més enllà de les qüestions que es debatien al Congrés aquest dimarts, l'executiu espanyol hauria d'escoltar què pensen els seus ciutadans sobre la monarquia, el model de sanitat privada, la llei de l'avortament, o sobre l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial.

"Tenen por de la democràcia" ha acusat Baldoví a aquells partits com PP i PSOE que no obren les portes del diàleg.

Foro Astúries recorda que "junts hem fet moltes coses"

El portaveu de Foro Astúries, Enrique Álvarez, també breu en la seva intervenció ha recordat l'absència d'Artur Mas a la sessió del Congrés i ha culpat a Jose Luis Rodríguez Zapatero d'haver "donat ales" al nacionalisme català.

"Junts hem fet moltes coses", ja que segons el polític asturià la demanda del Parlament pel traspàs de competències "afecta a tota Espanya" i per tant que el referèndum hauria de ser per a tots els espanyols.

Posicions més crítiques sobre la "insaciabilitat nacionalista"

"Insaciabilitat nacionalista" o "ceguera dels partits nacionalistes" són algunes de les descripcions que Carlos Salvador de Unión del Pueblo Navarro (UPN) ha fet sobre la demanada del Parlament.

El portaveu navarrès ha estat el polític del Grup Mixt que s'ha referit de forma més pejorativa sobre la qüestió catalana. Ha fet autocrítica quan ha dit "alguna cosa hem fet molt malament" perquè els catalans hagin creat "un monstre que ara no són capaços de dominar" i ha donat com a possible solució: "combatre els excessos del nacionalisme".

Ha acabat el seu discurs anunciant que la consulta perjudica a tots i que cal treballar per Catalunya i de la mà de Catalunya.

El partit Nafarroa Bai sí que vol escoltar la veu de Catalunya

La portaveu de Nafarroa Bai, Uxue Barcos, ha dit que si hagués de resumir el debat que s'ha celebrat a Madrid seria: "sense novetat en el front". I és que segons la periodista Navarra és molt trist que no s'arribi en lloc. Ha afegit que no hi ha res nou en l'exercici del bipartidisme que és "incapaç de donar resposta als anhels sobiranistes".

Sobre la forma en què el PP vol mantenir la unió amb Catalunya, Barcos ha recordat el Tribunal Constitucional per dir que no es pot exigir l'adhesió de cap territori. I ha demanat que s'escolti al Parlament a través de les urnes. "Jo sí que vull escoltar la veu de Catalunya" ha conclòs.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut