"Intolerable" vs. "indefensió": retrets creuats entre el Suprem i Jordi Cuixart
Els jutges del judici del procés diuen que senten un "profund malestar" pels testimonis d'aquest dimarts
El to de la vista oral del judici del procés ha anat pujant en les últimes setmanes, però aquest dimarts ha arribat a nivells que no s'havien vist mai fins ara.
Les formes suaus i polides del president del tribunal, Manuel Marchena, han quedat aparcades davant d'alguns dels testimonis demanats per la defensa de Jordi Cuixart.
Després de la primera declaració del dia, la de Ramon Font, de la USTEC, que l'ha exculpat d'haver liderat la plataforma Escoles Obertes, la declaració de la filòsofa Marina Garcés ha estat farcida d'interrupcions de Marchena i de queixes de l'advocat Benet Salellas.
El "molt millor" de Marchena
A Twitter Cuixart s'ha fet ressò de la manera com Marchena va tancar aquesta declaració, dient que era "molt millor" que Benet Salellas no fes més preguntes, i s'ha queixat d'"indefensió" i de "vulneració contínua de drets fonamentals":
"Pues mucho mejor"... davant la situació d'indefensió i la vulneració contínua de drets fonamentals al Suprem. Una abraçada infinita, @MarinaGarces pic.twitter.com/F9kgPfiQdj
Jordi Cuixart (@jcuixart) May 14, 2019
"Profund malestar" dels jutges
Fonts del tribunal van dir a la premsa dimarts a la tarda que els 7 jutges que el componen sentien un "profund malestar" per l'estratègia de defensa de Jordi Cuixart i els seus advocats.
En un primer moment, aquestes fonts han dit que consideraven "intolerable" i una "provocació" el "comportament de testimonis i advocats", que han dit que "fregava els límits del codi deontològic de l'advocacia".
Els testimonis advocats
A última hora, i després que els advocats de Cuixart hagin parlat amb el tribunal, aquest ha matisat que no es referia "a l'equip de defensa de Cuixart", sinó als advocats que aquest dimarts han declarat com a testimonis de l'1-O.
La topada més crua ha estat amb l'advocat Lluís Matamala, que va ser assessor jurídic voluntari durant el referèndum.
Matamala ha reivindicat amb insistència el seu dret a declarar en català, i Marchena ha acabat amenaçant d'expulsar-lo de la sala i advertint-lo de "conseqüències disciplinàries i penals".
El "xantatge judicial" del TC
A l'altra banda, Òmnium Cultural no s'ha quedat curt en les crítiques al tribunal: ha acusat Marchena de vulnerar el dret de defensa de Cuixart, en sintonia amb el Tribunal Constitucional, que ha tornat a denegar la llibertat al president de l'entitat.
En un comunicat fet públic aquest dimarts, Òmnium ha arribat a qualificar de "xantatge judicial" la negativa del TC, i d'"amenaces i intents d'intimidació" els arguments utilitzats.
Segons Òmnium, aquests dos factors "demostren la baixa qualitat democràtica de l'Estat espanyol", i han assegurat que Marchena "censura" les declaracions dels testimonis de la defensa amb "criteri restrictiu":
L'entitat expressa el màxim desacord amb l'actuació de Marchena durant els interrogatoris de la defensa de @jcuixart. Marchena vulnera el dret de defensa quan interromp les declaracions i censura preguntes i respostes amb criteri restrictiu comparat amb testimonis de l'acusació.
Òmnium Cultural (@omnium) May 14, 2019
Crítiques del Consell de l'Advocacia Catalana al Suprem
També ha sortit a la palestra el Consell de l'Advocacia Catalana, que ha considerat que els retrets del Suprem als defensors de Cuixart es pot arribar a interpretar com "falta d'equanimitat" per part del tribunal i és una "pressió contra el legítim dret de defensa dels lletrats afectats".
Per tot plegat, aquest organisme demana en un comunicat ser "més tolerant amb les actuacions professionals, especialment amb els que exerceixen el dret de defensa". I afirmat que és "lamentable i un greu error" que s'hagi qüestionat la feina de les defenses.
El Suprem, afegeix la nota, "no pot utilitzar mitjans que considerem impropis per preservar la seva independència, imparcialitat i una imatge adequada de cara a l'opinió públic, tan necessitada de creure en la justícia".
Des del Consell de l'Advocacia Catalana, i davant les crítiques del Tribunal Suprem a l'estratègia de defensa del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, durant el judici del procés, volem manifestar el següent 👉 https://t.co/zqDG7aPivS
Ignasi Puig Ventalló (@PuigVentallo) 15 de maig de 2019
Tot això s'ha desencadenat quan la fase testifical del judici ja està en plena recta final i queden molt pocs testimonis per declarar. Són 15 persones que estan citades el dilluns dia 20 de maig, l'últim d'aquesta fase.
Fases pericial i documental, informes i últim torn
El dimarts 21 no hi haurà sessió, perquè es constitueixen el Congrés i el Senat, i dimecres 22 previsiblement començarà la fase pericial, amb les declaracions dels autors dels informes encarregats per les parts, que està previst que duri 2 o 3 dies.
La setmana del 27 de maig es dedicarà a la fase documental, en la qual es visionaran els vídeos aportats per les acusacions i per les defenses. Un cop acabada aquesta fase, vindrà l'exposició dels informes, de les acusacions primer i després de les defenses.
Finalment ja només quedarà l'últim torn de paraula i el judici quedarà vist per a sentència. Això passarà molt probablement entre la primera i la segona setmana de juny.
- ARXIVAT A:
- Judici procés