Cloïsses asiàtiques acumulades a la llera del canal de Balaguer
Cloïsses asiàtiques acumulades a la llera del canal de Balaguer (ACN/Cedida per Endesa)

Invasió de cloïsses asiàtiques al canal de Balaguer: "Semblava una catifa de sorra"

S'han retirat prop de 62.000 peixos invasors als canals de Seròs, Balaguer, Térmens i Lleida

Redacció/ACNActualitzat

El canal de Balaguer, a la Noguera, s'ha buidat aquesta setmana, per fer-hi tasques de manteniment, i els tècnics han descobert una invasió de cloïssa asiàtica i musclo zebrat, dues espècies exòtiques que s'han retirat de l'espai i que se sumen a altres conegudes de fa anys, com la carpa, el silur o la brema blanca. 

"Semblava una catifa de sorra a terra i era tot cloïssa asiàtica", ha explicat Clara Companys, directora tècnica de la consultora ambiental Eccus. "N'havíem vist al canal de Seròs, però és una novetat trobar-ne tanta quantitat al canal de Balaguer", afegeix. S'han tret a palades i és impossible comptabilitzar-les.

La quantitat de cloïssa asiàtica es podia confondre amb sorra (ACN)

En el cas del musclo zebrat, s'ha detectat que comença a adherir-se als murs i a les parets laterals dels canals. Clara Companys explica que no tenen per què provocar danys a la infraestructura, però que poden comportar una davallada del rendiment hidroelèctric si se situen en reixes o parts per on ha de circular l'aigua.

El musclo zebrat es comença a adherir a les parets laterals dels canals (ACN)

La directora tècnica d'Eccus apunta que l'escalfament de l'aigua pel canvi climàtic afavoreix la proliferació d'aquestes espècies i creu que anirà a més els anys vinents.


62.000 peixos invasors eliminats

Aquesta setmana s'han buidat els canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, i de Seròs i Lleida, al Segrià, una actuació periòdica que fa Endesa per poder fer treballs de manteniment de les instal·lacions, al mateix temps que es fomenta el respecte i protecció del medi ambient. En total, s'han retirat 61.778 exemplars de peixos invasors.

El buidatge dels canals hidroelèctrics de Ponent ha tret a la llum l'augment descontrolat d'espècies invasores en aquestes infraestructures hidràuliques.

Els peixos que s'hi han trobat són aquests: l'alburn (35.999 "Alburnus alburnus") que, malgrat tot, ha patit un descens en comparació amb campanyes anteriors; el gobis (18.310"Gobio gobio"), la brema blanca (4.609 "Blicca bjoerkna") i la madrilleta vera (1.584 "Rutilus rutilus"). També s'han localitzat en aquests canals, entre d'altres, exemplars de carpa ("Cyprinus carpio") i de silur ("Silurus glanis").

Gran part d'aquestes espècies sacrificades s'envien al Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, com a aliment dels exemplars que s'hi recuperen.

3.000 peixos autòctons conservats

En aquesta campanya s'ha detectat una varietat més gran d'espècies locals, cosa que es valora com a positiva.

En total, s'han rescatat 2.776 exemplars d'espècies autòctones, de les quals destaquen el barb caní (2.234 "Salaria fluviatilis") i la bagra (118 "Squalius cephalus"). En aquesta llista també hi ha, entre d'altres, truites ("Salmo tutta") de diferents mides, granotes ("Pelophylax perezi") i llops de riu ("Barbatula barbatula"), que es tornen a la infraestructura aigües avall.

Tècnics pentinant el canal de Seròs a Montoliu de Lleida
Tècnics pentinant el canal de Seròs a Montoliu de Lleida (ACN/Anna Berga)

Rescat amb pesca elèctrica

El rescat de les espècies autòctones s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza uns segons els exemplars, que es capturen amb salabres.

Tots els peixos s'han anat classificant i les espècies locals s'han dipositat en uns petits tancs isotèrmics, que tenen oxigen, per traslladar-los novament al riu.

Un tècnic aboca peixos autòctons en un dipòsit d'aigua
Un tècnic aboca peixos autòctons en un dipòsit d'aigua (ACN/Anna Berga)

Els tècnics de l'empresa Eccus, amb equips de pesca, salabres i galledes, han treballat amb la col·laboració de l'Associació de Pescadors i del cos d'Agents Rurals.

 

Anar al contingut