Investiguen els efectes d'Instagram en infants i joves als EUA: "És una amenaça real"
Fiscals generals d'una dotzena d'estats comencen una acció coordinada sobre les tècniques de la xarxa social per incrementar la freqüència i la durada de la interacció dels usuaris joves
Un grup de fiscals estatals nord-americans ha iniciat una investigació sobre com la xarxa social Instagram està afectant infants i adolescents.
Aquest moviment dels fiscals estatals augmenta la pressió sobre la companyia matriu d'Instagram, Meta, l'antiga Facebook, en relació amb els possibles efectes perjudicials de les aplicacions sobre els usuaris.
La iniciativa està liderada pels fiscals de Massachussets i Nebraska, als quals s'hi han anat unint els de Califòrnia, Florida, Kentucky, Nova Jersey, Nova York, Tennessee i Vermont, i no es descarta que en les properes hores se n'hi afegeixin d'altres.
Els fiscals generals, d'estats governats tant per demòcrates com per republicans, estan investigant si Meta va violar els lleis de protecció del consumidor i va posar en risc les persones i se centren en "les tècniques utilitzades per Meta per incrementar la freqüència i la durada de la interacció d'usuaris joves i els danys resultants".
"No importa si es diu Instagram, Facebook o Meta"
En un comunicat, un dels fiscals generals que lidera la demanda, Doug Peterson (de Nebraska), afirma: "Quan les plataformes de les xarxes socials tracten els nostres fills com a simples productes per manipular-los perquè estiguin més temps davant de la pantalla i se n'extreguin dades, és imperatiu que els fiscals generals estatals ens comuniquem amb les autoritats investigadores sota les lleis de protecció del consumidor."
"Facebook, ara anomenat Meta, no ha aconseguit protegir els joves a les seves plataformes i, en comptes d'això, ha escollit ignorar o reforçar les pràctiques que constitueixen una amenaça real per a la salut física i mental", assegura l'altra fiscal que impulsa la demanda, Maura Healey, de Massachussets.
D'altra banda, la fiscal general de Nova York, Letitia James, ha estat molt dura amb les xarxes socials de la companyia de Mark Zuckerberg: ha dit que són extremadament perilloses i que s'ha demostrat que causen danys tant físics com mentals en la gent jove.
James, que l'any passat va liderar una demanda de 46 estats contra Facebook per operar com a "monopoli il·legal", ha insistit que "una vegada i una altra", Mark Zuckerberg i les empreses que gestiona han prioritzat els beneficis davant la seguretat:
"No importa si es diu Instagram, Facebook o Meta, els fets segueixen sent els mateixos"
Els efectes d'Instagram en els joves, sota la lupa
La investigació arriba en ple debat sobre els efectes d'Instagram sobre els joves. El mes de setembre, el diari The Wall Street Journal va publicar investigacions internes de l'empresa que admetien que el producte podia generar "comparacions socials negatives" en una gran quantitat d'usuaris.
També va assenyalar que Instagram podia provocar problemes d'imatge corporal, especialment en noies joves, tenint en compte el format basat en fotografies i imatges. De fet, segons aquests documents interns, Facebook és conscient que Instagram "empitjora els problemes d'imatge corporal en una de cada tres adolescents."
La persona que va filtrar els documents, l'enginyera informàtica Frances Haugen, ha acusat la companyia de prioritzar els beneficis per sobre de la seguretat i el control de l'odi, la violència i la desinformació a les xarxes socials. Davant del Senat, Haugen va assegurar que l'empresa ara anomenada Meta "perjudica els infants, ataca la democràcia i divideix."